Förundringsbenägen

Jag skrev tidigare om nutidsmänniskans desperata behov av förändring. Nu har jag precis börjat läsa Stefan Edmans bok Förundran och denne kloke man sätter precis ord på det jag just nu känner så starkt: vi måste stanna upp, se det stora i det lilla, bli mer förundringsbenägna istället för förändringsbenägna.

Att stanna upp och förundras över det magiska i tillvaron, skulle nog kunna få oss att förstå även tillvarons skör- och skönhet. Som min farfar; "Ja, det är förunderligt" sa han när såg naturprogrammen på TV och häpnade över Guds uppfinningsrikedom. Precis detta skulle vi alla få uppleva. Att det faktiskt är förunderligt att allt funkar. "Att vårt 'människovänliga' universum och vi själva tycks balansera på osannolikt finjusterade decimaler i naturlagarna." för att använda Stefan Edmans ord.

Förundran kan så småningom mogna till förnöjsamhet. En mognad som kanske är det som krävs för att vi ska kunna rädda vår miljö. Det som får oss att förstå att vi klarar oss utan att köpa en ny barnvagnsmodell varje år. Som inte bara skulle få oss att må bättre själva utan även skulle ge vårt vackra klot en välförtjänt andhämtningspaus.

Öppet hus på NSD

Var på Bilprovningen och besiktigade min bil. Utan anmärkningar för övrigt. Var på stan en sväng och passade på att hälsa på gänget på NSD:s Kirunaredaktion som höll öppet hus.
Eder vimmelfotograf fick med sig följande bildbevis från den övningen:
Hr. Redaktör Sternlund, på Nära-galan i Örebro utsedd till årets lokalredaktör 2010, ägnar sig åt vimmelfotograferandets ädla konst. Resultatet ser du här.
Två generationer NSD-skribenter: kloka Lina Norberg Juuso på NSD Helg och Folke Rantatalo som bevakade Malmfälten under många år innan pensioneringen. Ett sant nöje att samtala med Folke som hade en del skrönor att dela med sig av från sin tid på tidningen och om några av de chefredaktörer som passerade.
Lina dokumenterar Folkes Lovikkavantar med NSD-brodyr.
Allt under överinseende av Hr. Chefredaktör Anders Ingvarsson

Levande landsbygd?

Levande landsbygd? Knappast. Har man en gång fått in minus i systemet så genererar det i sin tur bara mer minus och till sist finns inget kvar. Byns gamla affär står och förfaller och skolan har lagt ner, men än kämpar de tappra gallerna emot centraliseringsgalenskapen så gott det går.

Det är tragiskt att man i Sverige har en så rutten inställning till det här med landsbygd. Titta på en karta över Nordkalotten så ser du att det är tjyvtjockt med små prickar för samhällen i norra Norge. Det finns bosättningar över allt, varje liten fjord är befolkad och det byggs infrastruktur för att stödja dessa samhällen också. Hur små de än är. 
I nordligaste Finland ser vi ganska många samhällen utritade på kartan men i norra Sverige är det nästan helt tomt. Och de små stackarna som finns, de ska man så snart som möjligt sudda ut. Det är som om det inte ska få finnas folk annat än i kuststäderna.

Förklara för mig vad ett samhälle har att vinna på att ta död på landsbygden. Om det nu är någon som vet.


Hela havet stormar

Vi har blivit som besatta av omorganisation och förändring i det här landet. Vid minsta tecken på lågkonjunktur, formsvacka, lågsäsong eller annan motgång så ska det omorganiseras. In med en ny ledning som naturligtvis genast måste sätta sin egen prägel på verksamheten. Ni kanske kommer ihåg Uppblåsta Egon? Det går ju gubevars inte att trampa i gamla fotspår. Hur hade det sett ut för någon i den ställningen?

Man hittar alltså på något nytt, och så snart de som ska utföra arbetet har lärt sig allt detta nya, så är det dags för en ny omorganisation eftersom det har gått så dåligt sedan den förra infördes.

Det är kostsamt med omorganisationer. Både i kronor och ören räknat, och inte minst kostar det ork, energi och arbetsglädje. Nya logotyper ska fram och vi ska lära oss hur den nya organisationen är tänkt att fungera.
Startsträckan är lång. De nya beslutsvägarna är otrampade och det är helt ofrånkomligt att den nya organisationen är ineffektiv under en ganska lång tid framåt. Ting tar tid.

Och vi är likadana på hemmaplan. När det är ommålat, ommöblerat och vi har bytt bil, bytt blöjor, bytt garderob och har nytt kök och ny frisyr och det ändå inte blir bättre, ja då återstår bara skilsmässa. Tror vi. Som om det skulle bli bättre av att starta om hela karusellen från början igen.

Förändringens vindar blåser hela tiden, men vi måste få lä någon gång för att vi inte helt ska blåsa sönder, vilket vi ju faktiskt håller på att göra. Vi är så stressade och uppe i varv hela tiden att vi inte längre kan sova ordentligt. Vi har inte tid att laga mat och knappt att äta heller.Tänk, vi har inte en gång ro att titta på ett helt TV-program ens nu för tiden, utan vi zappar oavbrutet mellan kanalerna i en ständig jakt efter grönare gräs.

Nä, vi behöver stabilitet, trygghet och arbetsro. Vi behöver få fokusera på innehållet i arbetet, äktenskapet, hockeyligan, partiarbetet och i skolan istället för på organisationen och vad den nye ledaren heter. Vi lägger ner så mycket energi på att lära oss ständigt nya förutsättningar så vi tappar fokus på själva kärnan. Inte konstigt att skolan går dåligt. Att företag går dåligt. Att vi mår dåligt. Vår tillvaro är helt enkelt för svajig.

Zappa inte förbi Kunskapskanalens program om hur fiskeindustrin skövlar våra hav nästa gång du tittar på TV. Eller vad det råkar vara på TV just då. Ta dig tid att ta del av ett helt TV-program för en gångs skull. Du kommer att finna att det ger dig betydligt mer än att se brottstycken ur tjugotvå olika program samtidigt flimra förbi i en rasande fart.

Och låt oss för Guds skull säga ifrån nästa gång någon börjar yra om ännu en omorganisation. Nu får det räcka!



Bortbyting

Varför alltid fokusera på förändringsprocessen? När ska man tillåtas fokusera på stabiliseringsprocessen då? När ska vi börja tillåta folk att växa in i sina roller istället för att byta ut dem så snart det tar emot?

Det är inte bara socialdemokratin som är illa ute. Vi är illa ute allihop som lever i en så instabil och otålig tid. På vilket visar man ansvar för att man avgår? Att ta ansvar innebär väl snarare att man stannar kvar och kämpar vidare?

Så tycker jag, men vad vet väl en halvgammal gubbe? Man borde kanske bytas ut.


Dagens boktips

Härligt för en musiknörd med en underbar bok som De legendariska åren! Boken om Metronome Records och bröderna Burman ger samtidigt stora delar av den svenska jazzens, den nya visans och proggens historia.

Sköna anekdoter om Charlie Norman och Alice Babs, bland annat om hur hon knappt kunde hålla sig för skratt när de spelade in Käre John 1954. Charlies förfärliga tårdrypare blev bara för mycket för henne.

Längre fram i kronologin dyker Cornelis, Fred, Bernt Staf, Pugh, Marie Bergman och andra av sjuttiotalets storheter upp. Det är svårt att låta bli att gå händelserna i förväg. Det är lite som när man fick en adventskalender när man var liten. Man ville öppna alla luckor på stuberten. Här finns mycket man genast vill grotta ner sig i! De legendariska åren rekommenderas varmt för alla som har minsta intresse för svensk populärmusik.

Vi kan väl ta och lyssna till Käre John - sången som för övrigt var den allra första i Sverige som belönades med en guldskiva; över 100 000 sålda exemplar:


Filmbilder

Ordningen är återställd. Balansen i tillvaron har kommit tillbaka. Jag såg två norska filmer under Arctic Light Filmfestivals sista kväll; En ganska snäll man med Stellan Skarsgård i huvudrollen samt kritikerrosade Upperdog

Bråddjups vimmelredaktion har här nöjet att ge er lite vimmelbilder från den sista festivaldagen:

"När Bråddjup rör sig står han inte stilla" - gammalt lappmarksordspråk.

Kaffesugna festivalbesökare får det de behöver på Café Rost

Påpälsade cineaster i foajén. Är det femton minusgrader ute så är det.

Festivalstyrelsen gör som alltid ett glimrande arbete inte bara innan festivalen utan även med det praktiska under festivaldagarna.

Festivalgeneralen Roger Bergström

Monica och Björn i vimlet

Conny och Rick vilar från bergsklättring, orientering och andra sportaktiviteter en stund.

Per-Rune har bunkrat upp med nödproviant inför festivalens sista visning

Och så var årets upplaga av filmfestivalen slut. Välkomna tillbaka nästa år!



Ursäkta franskan

Vi lyckades vinna var sin biljett till Filmfestivalen, jag och min vän kollegan. Fritidsföreningen hade utlottning. Ibland har man tur!
Vi valde ut en fransk kärleksfilm som vi läst om i festivalbladet, löste vår biljett och satte oss ner i biomörkret, förväntansfulla. Visningen började med en, som det tycktes, reklamfilm på finska. Underligt. Sedan följde en trailer om en kommande finsk tungsint storfilm, Under polstjärnan. Svårmod. Korthugget. Jobbigt.

Lång trailer förresten, den visar inte bara hur Jussi dikar ut sitt kärr, utan även hur han gör upp med prosten om arrendet och alla förtexterna rullar, och sedan får vi se Jussi träffa sin fru och... Hallå!!! Vad är detta? De visar ju HELA filmen!
Vi har satt oss i fel salong...

Ridå.

Ja alltså, ridån drogs ju inte för bokstavligen, utan i mer överförd bemärkelse. I vårt inre liksom. Ni förstår. Har man bespetsat sig på Amour och får PERKELE! så blir det fel. Synapserna kopplar inte riktigt.
Ibland har man otur.

Vi lät Bråddjups filmavdelning sätta ihop en kort men kärnfull resumé av den tre timmar långa filmen, så att ni ska förstå vad det var vi fick se igår. Håll till godo!



Så var det med den kärleken...

En dag på jobbet

Var på möte med Informationsnätverket hos Icehotel i Jukkasjärvi och fick bland annat höra lite om hur de jobbar med sociala medier.
21 minusgrader ute! Betydligt varmare och skönare inne i deras konferensrum dock.

Tomas Utsis vackra bilder på väggarna ger skön atmosfär åt rummet.

Det var bättre nu

I kväll har de danstema på SVT2. Där förekommer en hel del människor som är något mer böjbara än vad jag själv är. Min åttarige son imponeras storligen av dessa spänstfenomen:
"Märkliga kvinnor nu för tiden!" utbrister han och verkar mena att det var lite sämre ställt med de dansanta damernas akrobatiska förmågor på hans tid.
[charleston-dance-1920s.jpg]

En testund på jorden

En kopp te, en tebok och Santana. Behövs det mer?


Njuter av en kopp Ugandisk te som hustrun hade med sig därifrån i våras, och låter mig inspireras av Roland Erikssons "En handbok - Te" Jag gillar att få lite bakgrundsfakta och inspiration av vackra bilder även om jag inte är den mest nördige kännaren som sysslar med provsmakning och mäter vattentemperaturen med termometer innan jag brygger mitt te.


Njuter samtidigt hjärta och smärta när det är som allra bäst. Det blir inte innerligare och mer bitterljuvt än detta. Är det så här vacker med ett krossat hjärta, så blir man ju nästan lite sugen.

Nej, jag vet. Vi har alla varit där. Det är ingen lek. Men du milde vad han är bra Santana!





Tre ben och många strängar

Är det någon här som minns Sven Gren, med sitt extra ben? Well, of course you do. Åtminstone om du är lite till åren kommen. Som en annan.
En gång för länge sedan fanns det en enda TV-kanal att välja på. Den var svartvit. Det fanns Tekniskt magasin, Hylands hörna, TV-nytt, Halvfem och Kullamannen att titta på. Och ibland kunde man få se Rolf Harris sjunga Sven Gren med sitt extra ben. Det var vansinnigt roligt!
Nu för tiden talar ju de flesta engelska, så då gör det inte så mycket att jag inte kunde hitta den svenska versionen på tuben. Vi kan istället njuta av Mr. Harris på hans modersmål, och på engelska heter Sven Gren, Jake the peg. Uppenbarligen har han vissa problem att komma ihåg texten på sina håll, men på något sätt lyckas han bena ut även det.


Vi förstår alla varför Jake the peg i en omröstning 2004 utsågs till Australiens fjärde bästa låt genom alla tider. Anyway, Rolf Harris som föddes 1930 och således har begått sin åttioårsdag tidigare i år, har inte bara rönt framgångar som entertainer. Han har fler strängar än så på sin lyra.

Hemma i Australien var han tävlingssimmare på hög nationell nivå. Hans stora talang är dock målningen, en sida som kanske inte är så bekant här hemma, där Harris fortfarande huvudsakligen förknippas med Sven Gren och andra lustiga sånger såsom Tie Me Kangaroo Down, Sport och en av herrar Plant och Page inte helt uppskattad version av Stairway to Heaven.

Harris flyttade som 22-årig konststudent till England och året därpå, 1953, fick han jobb på BBC och har sedan dess varit en av Storbrittaniens riktigt stora TV-profiler. Tänk er att Lennart Hyland fortfarande hade varit aktiv och vilken status han då hade haft för oss svenskar. Ungefär så är Rolf Harris för britterna. Skulle inte förvåna ett dugg om han blir adlad vilken dag som helst.

Han har haft egna TV-shower och varit programledare för en mängd olika program, bl.a BBC:s Animal Hospital mellan 1994-2004. Året därpå, 2005 målade han ett porträtt av drottning Elizabeth II till hennes 80-årsdag, en tilldragelse som resulterade i ett specialavsnitt av hans Rolf on Art.
Denne man har gjort så mycket att det omöjligt kan fångas i några snabba penseldrag. Så oerhört produktiv under så många år. I år har han firat 65-årsjubileum som konstnär.
Några av hans målningar ser ni här ovan till vänster. Förutom det färdiga drottningporträttet ser vi även bland annat ett exempel från den serie program där han lät sig inspireras av de stora mästarna. Ovan ser ni hans parafras på Gustav Klimts Kyssen.
Läs gärna mer och beundra hans målningar på hans hemsida. På YouTube finns också en uppsjö med filmklipp med denne mångbegåvade herre. Både sånger och utdrag från diverse TV-shower. Vill särskilt nämna Sun Arise som dessvärre inte gick att bädda in, men följ gärna länken till klippet på YouTube. Den låten gjorde för övrigt Alice Cooper av alla människor en egen version av.

Vi avrundar denna lilla exposé med att lyssna till en annan konstnärssjäl; Kate Bush som här anlitat Harris både som sångare och Didgeridoo-spelare. Detta var för övrigt inte första gången. Han spelade även Didgeridoo på titelspåret från hennes album The Dreaming från 1982.


Ja, då vet ni även detta.


RSS 2.0