Dum burk

Jag ser allt fler tecken på att dagens unga saknar stora delar av den allmänbildning som för mig var helt självklar. Till exempel läste jag för inte så länge sedan ett inlägg på Facebook om några ungdomar som inte hade en aning om när första världskriget var. Hur kan man vara så allmänobildad?

När jag var liten, på stenåldern som mina barn så förtjusande säger, såg vi på barnprogram på TV precis som dagens barn gör. Eller var det precis likadant, egentligen? Nä det var ju inte det. På den tiden var barnprogram insprängda en timme eller så i den vanliga tv-tablån. Ville man se på mer tv än så var man hänvisad till andra program. Ofta program med allmänbildande drag. Man fick åtminstone lite bildning från dumburken.

I dag är den nog tyvärr så att barna mest får i sig dumheter via rutan. Detta eftersom barnprogrammen sänds i dedikerade kanaler där det bara visas barnprogram, ofta dygnet runt. Och de flesta av dessa program är tecknade filmer eller olika typer av sitcoms. Dubbade. De får inte ens lära sig andra språk alltså.
 
Barnen, och då pratar jag främst om mina egna men gissar att det ser ungefär likadant ut i väldigt många hushåll, ser sällan på andra kanaler än dessa. Skulle möjligen vara allsång från en eller annan storstad, eller  potentiella idoler, arga snickare och kockar, snälla snickare eller personliga tränare som får folk att rasa i vikt. Möjligen underhållande men särskilt allmänbildande är det inte. 
 
Det är nästan så att man önskar att vi fortfarande bara hade två kanaler att välja på i det här landet. Jag tror att det begränsade utbudet åtminstone gjorde folk lite allmänbildade.
 
 

RSS 2.0