Näst sämst i klassen

Landets bästa skolor finns i Lomma. I Kalix hamnar man på plats 289 av 290. Så nära, så nära men man når inte riktigt ända fram till sistaplatsen. Man kan tycka att när en kommun får sådana skolbetyg som Kalix, så borde man vilja få till en omtenta och sätta sig ner och plugga. Det finns en viss förbättringspotential om man så säger. Och i Kalix sitter man heller inte med armarna i kors. Man agerar. Man har en strategi och man agerar kraftfullt. I Kalix kommun är man nämligen fast beslutna att bli allra sämst. Man ska konstruera en skola som är så monstruöst undermålig att ingen någonsin ska kunna bli sämre.

Receptet? Ja, det är ju inte lätt att bli så dålig som nu Kalix har tänkt bli, så det gäller att lägga upp ett rejält kompetensavvecklingsprogram och sedan ge järnet. Man måste helt enkelt se till så att det fattas kloka beslut inför framtiden. Att det inte fattas några dåliga. Och det gör det inte heller i nuläget, det finns faktiskt ganska gott om dem:

  • Gör slut på alla pengar genom att bygga om en skola och överskrid budgeten med 1400 procent. Lägg samtidigt ner alla andra högstadieskolor, så man får till en gemytlig ghettoliknande känsla med lite uppfriskande osäkerhet och pennalism i korridorerna.
  • Lägg ner eller åtminstone kraftigt försämra undervisningen i kärnämnena. Låt ingen få läsa språk i mer än högst två år. I Kalix kan man ju knappt svenska, så varför bekymra sig om att undervisa i andra språk?
  • Satsa istället på blomsterbindning, maskinförarutbildningar och andra riktigt dyra och gärna helt onödiga utbildningar. Med fördel yrkesutbildningar för riktigt små och borttynande yrkeskategorier.
  • Sparka alla unga välutbildade lärare som uppvisar minsta tecken till motivation och ambition och behåll dem som är gamla och trötta och som bara tycker det är jobbigt att vara på lektionerna. På så sätt slipper ju ungdomarna få någon vägledning och stöd i sitt studerande. 

Dessa åtgärder som Kalix kommun nu vidtar kommer sannolikt att ge resultat. Redan till nästa år har man nog nått den så hett eftertraktade sistaplatsen. För det måste väl vara den man siktar in sig på? För att klättra på listan skulle Kalix behöva satsa mer på skolan än vad man gör i andra kommuner men i stället satsar man väsentligt mindre och har så gjort i åratal. Bråddjup har länge tyckt att det varit ensamt på botten, men det verkar som om vi snart får sällskap.


Kommentarer
Postat av: h-f

det ragiska är att jag bara skrattar när jag läser det här. fast jag vet att det är sant. och hemskt. dags att fly fältet kanske(som vi smarta redan har gjort..)?

2009-06-05 @ 15:25:34
URL: http://ishav.blogg.se/
Postat av: Alma

Eller envist stanna kvar och tro att man kan förändra saker?Jag vet inte vad som är bäst. Men inte känns läget ljust i den svenska skolan i allmänhet och Kalix i synnerhet.

2009-06-06 @ 16:19:08
URL: http://ishav.blogg.se/
Postat av: h-f

Det är en tunn linje som skiljer envishet och dumhet åt, i det här fallet.

2009-06-07 @ 10:51:47
URL: http://ishav.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0