Sommarrepris - Tips från kultureliten

Jo nu är det så här att en del läsare hör av sig och undrar vilken kulturell nödproviant de skulle utrusta sig med i händelse av skeppsbrott. De tänker sig att de blir strandsatta på en öde ö med en laptop, ett dieselaggregat och att de utöver detta bara kan ha med sig en skiva, en bok och en film. Frågan är då; vilka ska man välja?

Ja låt oss för det första konstatera att de har vänt sig till rätt instans med sin fråga. Vem är bättre skickad att besvara denna livsavgörande fråga än undertecknad? Vem annan skulle kunna tillhandahålla ett lika sanningsenligt och korrekt svar? Knappt någon. Kulturknutteri har i alla tider varit min paradgren.

För det andra så kan vi också slå fast att en sådan här lista har ett innehåll som varierar lite beroende på dagsform, antal fordringsägare, väderlek, fiskelycka, hormonrubbningar etc.
Om ni förliser under denna vecka är det följande som gäller:

En skivaDonald Fagen - The Nightfly. Perfektion och fingertoppskänsla i skön förening. Ett genomtänkt och genomgående tema. Utsökt produktion och fantastiska låtar. Ett sant mästerverk.


En bok - Guds starka arm av Lena Andersson och Åsa Larsson. Kan möjligen av känsliga personer uppfattas som ett något partiskt val. Oaktat detta är det en riktig pärla. Förstklassigt språk, spänning, kärlek, personligheter och en fin inläsning av Åsa Larsson. Och så en makalös slutscen som fullständigt tar andan ur en.


En film - Pianot av Jane Campion. Sensuellt, gripande, vacker musik, vackra vyer, strålande skådespelarinsatser. Ett drama av allra finaste märke.
Då vet ni.


Sommarrepris - Härligt medelålders

När jag var trettio kände jag mig ung och stark. "Du ser så härligt medelålders ut" sa min kompis.
Aldrig får man vara riktigt glad.

När NSD:s trettioåriga Lina Norberg-Juuso bloggade om mens så reagerade en läsare och sa att "det var lite genant att läsa om mens särskilt som du är i medelåldern." Lina ser härlig ut, men knappast medelålders.

Läsaren förtydligar sitt resonemang: "Medellivslängden för kvinnor är kring 74 o då infaller ju medelåldern kring 32 - svårare än så är det väl inte"

Jag känner att jag härmed måste göra en samhällsinsats och klara ut vad det är som gäller här egentligen. Är man verkligen medelålders när man är trettio? Är medellivslängden för kvinnor verkligen 74? Och, slutligen, ligger 32 verkligen mitt emellan 0 och 74?

Till att börja med konsulterar vi Wikipedia:
"Medelålders
syftar på personer som varken kan sägas vara gamla eller unga. Någon exakt definition av vilka åldersgrupper som kan karaktäriseras som medelålders finns inte. Oftast menas dock personer i 40-, 50- och 60-årsåldern. I Sverige och andra västländer kan medelåldern ses som den period då man sedan länge är etablerad på arbetsmarknaden samtidigt som man inte längre har riktigt små barn. Det är givetvis en skillnad mellan kronologisk medelålder och biologisk medelålder, som kan vara mycket individuell. Hos kvinnan inträder ju menopausen vid ca 45 till ca 55 års ålder. Det talar för att medelåldern (även hos män) skall anses börja vid 45 års ålder."

Vad gäller medellivslängden så kan vi vända oss till SCB och där utläsa att en kvinna av idag kan förvänta sig att bli 83,37 år gammal medan hennes gubbe dör när han är 79,36 år gammal.

Gällande matematiken så kan vi rada upp alla talen i en lång rad och helt enkelt stryka det första och det sista talet, sedan det andra och det näst sista osv. tills vi bara har ett tal kvar:
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74
Det verkar alltså som om 37 ligger mitt emellan 0 och 74. Inte 32.

Ägget är löst; en trettioåring är INTE härligt medelålders. Men jag är det. Och det är numera inte bara som det ser ut.

Då vet ni.


Sommarrepris: Mångfald vs. enfald

På Newsmill fanns under ett par dagar en artikel som berättade om hur skadligt det är med det mångkulturella samhället. Författaren, en psykolog, menade att vårt problem är att vi inte tog tillräckligt tydlig ställning mot nazismen under andra världskriget och att vi därför, som någon typ av skuldsanering, släpper in alldeles för många invandrare in i detta land.

Som en följd härav menar artikelförfattaren att Sverige är det land i Europa där det begås flest våldtäkter, och att det i största allmänhet är rätt jäkligt att bo i detta mångkulturella samhälle. Kriminellt är det och vi får anta att han också ogillar annan mat än rovor och sill samt bara lyssnar till Gnesta-Kalle och klär sig i vadmalsbyxor.

Om det var skrämmande att läsa denna artikel var det dock ingenting mot den skrämselhicka man fick av att läsa pöbelns kommentarer. Det är ett underligt samhälle vi lever i. Hur som helst så är artikeln bortplockad, den var för grov till och med för Newsmill som annars tycks ha blivit rena tummelplatsen för Sverigedemokraterna och dess likar.

Så till själva knäckfrågan: Är mångkultur skadligt?

Svaret är naturligtvis att det, med undantag för kebabpizza, är helt riskfritt att blanda kulturer. Inte bara riskfritt förresten det är rent av berikande. Alla sammanhang vinner på uppblandning; människor blir vackrare, besluten i styrelserum blir klokare, kläderna blir snyggare, fotbollen bättre, maten blir godare (förutom kebabpizza) och, inte minst, musiken blir bättre.

Lyssna och njut exempelvis av denna musikaliska frontalkrock. Ett litet, svart, rockigt energiknippe och en stor, vit, nästan letargiskt loj, operadiva. Kan det bli vackrare?

Må de bägge vila i frid.


Sommarrepris - Hus är gott, sa Oskar

Vissa böcker glömmer man aldrig. Somliga för att de är så magiskt bra. Andra för att de är riktigt otäcka och andra igen för att de föder så många tankar. En del böcker kommer man ihåg bara för att de var så roliga.

Min bästa bok när jag var liten var Hus är gott, sa Oskar. Jag fick den när jag fyllde sex år, och den läste jag sönder helt och hållet. Det tog några år, men till slut fanns det bara atomer kvar.

Boken skrevs av en herre vid namn Larserik Eriksson och handlar om lille Oskar som ratar all slags mat, även köttbullar, glass, polkagrisar, korv och annat som vanliga barn brukar tycka om. En dag när hans mamma varit och handlat blir hon så förskräckt att hon tappar sina kassar när hon ser hur lille Oskar sitter i sin vagn och tuggar på husknuten!

Ack och ve! Vad göra? Jo, det är bara för mamma att börja tillaga varma tegelstenar med cementsås åt Oskar. Som lördagsgodis får han en strut blandade skruvar. Läkaren har undersökt Oskar och funnit att hans besynnerliga diet inte skadar honom på något sätt så det verkar inte vara någon större fara på det tak som Oskar mer än gärna hade inmundigat till kvällsvard.

Det har dock sina fördelar att äta hus. Oskar får anställning på en rivningsfirma och får bra betalt för att göra det han gillar mest. Till sist har han fått så mycket pengar att han kan köpa ett eget hus på landet så att han och far och mor kan lämna stadens trista miljonprogramsmiljö.

Men det nya huset innebär ju också en frestelse. En frestelse som Oskar dessbättre lyckas motstå: ”Vårt hus är nog gott”, tänker Oskar ibland, ”men jag tror aldrig att jag kommer att äta upp det!”

Denna lilla barnboksklassiker avslutas med en inblick i Oskars skafferi:Sommarrepris - Man är nog inte så snygg som man ser ut

Såg ett gammalt avsnitt av Morden I Midsomer igår. Ett riktigt gammalt avsnitt som jag faktiskt aldrig hade sett förut. Mysigt.
Som så ofta i engelska deckare så hade någon typ av avvikande sexualitet med saken att göra. Denna gång var mordoffret transvestit. Jag misstänker att britterna har en del de skulle behöva prata med sina terapeuter om.
I sängen efteråt, innan vi somnade gumman och jag, sa hon: "Vilken tur att du inte är transvestit." Här tänkte jag under ett kort ögonblick att hon skulle fortsätta resonemanget med något kärleksfullt som att hon tyckte att det var bra som det var. Att alla förändringar hade varit till det sämre. Istället kommer denna begåvade slutsats: "Du hade haft svårt att hitta kläder som du skulle vara söt i."

Ja hej å hå. Det är bara att inse. Man har inte en kropp som gör sig på catwalken. Inte de rätta formerna för att bli transa. Man saknar transformer helt enkelt.

Sommarrepris - Här kommer Bod

Minns ni Konstapel Koppar, Bonden Kornström och Postmästare Frank? Nä jag tänkte väl det. Huvudpersonen Bod då?
Min sjuårige son ville veta vilka barnprogram som fanns när jag var liten, så jag fick rannsaka mitt minne och identifierade rätt snabbt ett antal myror och elefanter, lite Astrid Lindgren-figurer, Mupparna, Familjen Flinta och lite annat smått och gott.

Utan förvarning trillade så småningom även lille Bod ner i mitt minne. Och hans vänner.
Det borde jag ha förstått. De trillar ju alltid ner, det brukar de göra.

I nedanstående klipp, en riktigt klassisk episod, står de och väntar på Bods äpple som tycks bryta mot tyngdlagen.

Två frågor i samband med detta:

1)Vad hette tanten på svenska?
2)Var det verkligen bättre förr ..?


Sommarrepris - Insomnia

21.03 Slår ihop gonattboken och släcker lampan. Dags för gossarna att sova.
21.52 Hustrun skakar om mig och ber mig gå upp och göra mig i ordning för natten.
23.04 Lägger mig igen efter en kopp te och datoriserande. Läser en skvätt.
00.15 Har läst ganska många skvättar och har inte kunnat somna.
00.57 Febrig, yrande gosse kommer gråtandes. Hans kalas har blivit kaos.
00.58 "Är det här en dröm?" frågar han.
01.02 Alvedon och ett glas vatten till min lilla drömpojke.
01.03 Storasyster sitter fortfarande vid datorn. Jag använder stora alfabetet.
01.05 Ligger och småpratar med drömpojken som nu återvänt till de vaknas skara.
01.09 Han vill att jag förklarar vad sockersjuka är.
01.11 Berättar om bukspottkörteln (pankreas) och om insulinsprutor.
01.27 Diabetesdiskussionen över. Drömpojken sussar sött.
01.32 Lillebror vaknar. Har drömt om ett skelett som klätt ut sig till morfar.
01.33 Nu är vi två vuxna och två barn som delar säng.
01.52 Ligger och svettas bredvid min febervarme son. Har inte sovit en blund.
02.04 Går och lägger mig i soffan i vardagsrummet.
02.09 Somnar
05.00 Alarmet på hustruns mobil ringer som alla vardagar. Trots att det är lov nu.
05.20 Hör hustruns mobil. Slår av den. På mitten. Eller nåt.
05.27 Somnar om.
06.30 Min telefon går igång.
06.31 Inte jag.
06.32 Drömpojken slår på TV:n.
06.47 Uppstånden igen ifrån de döda.

Sommarrepris - Det går utför

Förr i världen hade vi mycket kortare sportlov än vad man har idag, men vi hade många. Vi kunde nämligen få sportlov mitt under pågående skoldag för att sedan ha lov i en kvart eller så medan brantens giganter gjorde upp om FIS-poäng och world-cupsegrar. Ingemar Stenmark var kungen och hela landet stannade verkligen upp när han och övriga slalomhjältar åkte. Det var en märklig tid. Vi fick se alla åken på TV trots att vi hade lektion. På affärerna stannade kommersen upp för några ögonblick medan kunder och affärsinnehavare bet varandras naglar i pur nervositet. Alla tittade, till och med regeringen avbröt sina överläggningar för att se på TV.

Man besjöng också dessa hjältar:

De e bar' å åk med is i magen å med tungan rätt i mun
Varje decimeter är en hundradels sekund
De e bar' å åk å inget annat, ingen mening me å prat
Ingemar är tyst å kör å det ger resultat

Men Gros, Gustavo Thöni, Kaiser Franz och Hinterseer
De tror jag ber en bön ibland när ingen annan ser
Ack, måtte inte Stenmark ta sig ner
Ja det kanske inte var Svenska akademien som skrev texten, men det visar i alla fall att dessa herrar var allom bekanta och på det hela taget populära i de breda folklagren.

Året är 1976. På bilden ovan till höger ser vi Hansi Hinterseer. En sund och hälsosam idrottsutövare vars framtida öde ännu är dolt för både honom, hans motståndare och även för oss åskådare. Där vi sitter i klassrummen och knappt vågar andas kan ingen av oss ens i vår vildaste fantasi ana vad denne man i en avlägsen framtid ska komma att utsätta TV-tittarna för. Och ärligt talat go vänner så gissar jag att ni än i denna dag är lyckligt ovetande om detta. Dessvärre avser jag härmed att upplysa eder.

Jag och hustrun var utan barn för ett par dagar och tillbringade en liten kärlekshelg på hotell i Övertorneå. Vi gör så ibland att vi åker ut i geografin och tar in på hotell, äter lite gott och promenerar runt och bekantar oss med den ort vi för tillfället hamnat i. Bland annat. Man kan ju också bada bastu, och det var just det vi hade gjort när vi satt och kryssade oss igenom hotellets TV-utbud. Möjligen var det den efterbastuala dåsigheten som gjorde att vi fastnade på en tysk kanal. Det kan också ha varit det helt absurda innehållet. Oavsett vilket så öppnades en helt ny värld för oss där och då.

Föreställ er en blandning mellan Ett med naturen, Allsång på Skansen och Sound of music så har ni det förvirrade konceptet någorlunda klart för er. En Allsång på alptoppen med Hansi Hinterseer som en joddlande och smörsjungande variant av Lasse Berghagen med Edelweiss-leende, solsken i blick och en Berner sennenhund springandes vid sin sida.
En lika leende familj, komplett med åldringar, småbarn och alltihop, sitter utanför sin tyrolerstuga i det vackra vädret och pysslar med fina naturmaterial, kanske gör de hattdekorationer av Rosmarin medan bildsköne Hansi samtalar med dem om naturens skönhet och tidens gång. Om hur man måste se med sitt hjärta och hur han älskar bergen. Sedan brister han ut i sång och besjunger Livet. Hur vackert det är.

Efter att i softade bilder ha mimat sig ner för en alpstig kommer han fram till en skogsglänta där det monterats upp lyktor och fångstnät mellan träden. Det visar sig att man med lyktorna lockar dit fjärilar som sedan fastnar i näten så att vi kan få studera dem i närbild medan Hansi och en fjärilsforskare upplyser oss om att det finns tvåhundratusen fjärilsarter varav fyratusen finns i Tyskland och att just denna art som vi nu tittar på lever i ett par-tre veckor. Efter detta naturvetenskapliga inslag, då Hansis leende för övrigt ser helt äkta ut under ett par hisnande sekunder, är det sedan dags för honom att åter rätta till anletsdragen och mima till ytterligare ett pekoral, innan det är dags för en käck orkester med trumpeter, tubor, Lederhosen och Tyrolerhattar.

För att avrunda kan jag konstatera att formatet känns helt främmande för en icke-tysk, och att det var mer spännande att se Hansi Hinterseer på TV för trettio år sedan. Det är svårt att i ord återge hur oerhört besynnerligt detta program var. Kan inte beskrivas. Måste ses! Nedanstående klipp ger visserligen inte full rättvisa åt detta Tyroler-fnatt, men det är tillräckligt för att ni ska förstå ungefär hur Hansi Hinterseer ser ut i alpsluttningarna så här trettio år senare. Enjoy! ... eller nåt ...


Sommarrepris - Really Love that Melody

Jag har nästan allt Bob Dylan gett ut. Likadant med Fleetwood Mac, Madonna, U2, Bowie, Steely Dan och Abba. Jag har inspelningar med spelemän från Uppland och skivor med Barclay James Harvest, Charlie Parker, ZZ Top och Hela kyrkan sjunger.

Jag har Soundtracken till Grease, West side Story och Chitty Chitty Bang-Bang. Den som så önskar kan komma till mig och lyssna till all slags musik från alla möjliga delar av vår värld; Portugisisk Fado, basisten Richard Bona från Kamerun eller indisk musik från filmen Salaam Bombay. Vill ni istället lyssna till Techno, Punk, Reggae, Gospel, Jojk, Rammstein, Pink Floyd eller Hep Stars så går det också bra. Alfvén, Bach, Chopin, Dvorak, Elgar, Franck, Gorecki och Hildegard av Bingen. Kort sagt så omger jag mig med mycket musik av alla möjliga slag och har hört en hel del musik i mina dagar.

Men det var länge sedan jag hörde något som berörde mig som Melody Gardot. Rösten, melodierna, texterna, arrangemangen, intonation, frasering, frisering, KÄNSLAN, konstnärligt utförande, solbrillorna, sordinen, visparna, stråkarna och blåssektionen. ALLT är perfekt. Men aldrig tråkigt, som vissa menar att alltför perfekt musik är.

Hon frammanar bilder av rökiga barer i New Orleans på 30-talet med kostymer, gangsterhattar, fjäderboor och långa cigarettmunstycken. Jag ser gatlampor och regnvåta trottoarer. Jag känner passionen och hon träffar mig rakt i hjärtat med sin unika sammetsmjuka whiskyröst. Jag är helt bortkollrad och förlorad. Det här kommer att bli en långvarig kärleksrelation. Det känns i hela mitt väsen.


Sommarrepris - Ur barnamun del 2

OTROLIGT

Det finns vissa saker som kännetecknar en vuxen människa. Åtminstone enligt barnens sätt att se på saker och ting. Man kan knyta sina skor själv, man kan torka sig själv efter toalettbesök och man kan skära sina köttbitar själv. Till exempel.
Häromdagen hade vi kalas för minstingen som begick femårsdag. När man fyller fem ska man ha ballonger. Ganska många ballonger ska man ha, och dessa ska blåsas upp och knytas ihop. Då gäller det att man hjälps åt att blåsa så att man hinner med alla. Alla kan blåsa, men att slå en knut på lilla flärpen sedan är inte det lättaste. Då kan man behöva hjälp. Eller så tränar man rejält så att man lär sig.
Om man snart är åtta år så vill man gärna kunna en del vuxensaker. Som att slå knut på ballongflärpen till exempel och då är det bara att träna. Tur då att lillebror har kalas.
Lillebrors kalas förlöpte väl. Vi fick gott fika och lillebror fick roliga presenter. En av leksakerna var dock lite klent byggd och behövde lappas ihop efter en liten stund.
Också ett uppdrag för en åttaåring med ambitioner. Han hämtade skruvstädet och klämde helt sonika fast den lossnade delen igen. Och det funkade.
Stolt med sig själv och glad att ha tagit ytterligare ett par steg på vägen mot vuxenlivet säger han: "Nu har jag lärt mig både att knyta ballonger och att laga leksaker. Man är ju helt otrolig!

INTE EN ENDA GÅNG?

Jag och min hustru har firat silverbröllop som en del känner till. På väggen därhemma hänger ett inramat fotografi från den lyckliga tilldragelsen, ovanför porträttbilderna av våra älskade ungar.
Den näst yngste herrn i huset, åtta år om en knapp månad, begrundade detta ungdomsfotografi av sina numera medelåldriga föräldrar.

- Pappa, det är ju inte klokt; mamma har alltid sett likadan ut.

Eftertänksam paus

- Men du har aldrig sett likadan ut ...

LIKA SOM BÄR?

När vi badade i Pengsjön idag, fick lillgossen plötsligt syn på något inne i skogen:
"Jag såg ett djur! Det var... en älg ... eller en skunk!"
Inte lätt alla gånger att avgöra vad som är vad så där i hastigheten.
Skunk? Älg?

TOLERANS


"Mamma jag älskar dig. Fast du är gammal."

VÄDJAN

Minsta gossen ville ha ner mig i källaren för att hämta upp en eller annan leksak som enligt hans bedömning nu hade legat tillräckligt länge där nere i kylan. Trött som jag är sa jag "Nej. Jag orkar inte börja bängla med det där nu."

"Snääälla pappa. Please. Jag gör vad som helst. Till och med lyder dig i en hel vecka!" 

Håhåjaja.

FÖRTROENDEUPPDRAG

Vi busade igår jag och minsta plutten. Ibland gör vi det. Då kan det gå rätt livat till må ni tro. Han passar på när jag lagar mat vid spisen och står med ryggen helt oskyddad. Eller snarare rumpan. Det är den han ger sig på. Ett snabbt slag och så vänder han blixtsnabbt och springer iväg.

Tanken är naturligtvis att jag ska jaga honom, och det gör jag ju så gärna förstås. Och när jag får fatt i honom får han sig en rejäl omgång. Sedan skrattar vi så att tårarna rinner. 
När vi hade upprepat proceduren några gånger och låg i sängen och pustade ut, såg varann i ögonen och jag smekte hans lilla kind och så säger han:
"Vilken tur att jag valde rätt pappa. Så jag fick en sådan där busig."

Ja du älskade lille pojk. Jag är också glad att du valde mig till pappa. Ett finare förtroendeuppdrag hade jag inte kunnat få. Och inte heller en bättre eller busigare son.

REPEAT AFTER ME:

När en av mina små var riktigt liten, visade hon långfingret och frågade: "Vet du vad det här betyder?"
"Nä", sa jag. "Vaddå?"

"Fank you!"

Sommarrepris - Eskatologi

Vi har alla våra frågor. Så här i juletid ägnar vi oss kanske mest åt de mer jordnära, lite ytliga frågorna; Har vi kommit ihåg att köpa mandelmassa? Finns det några snälla barn? Ska du lukta på glöggen, pojk?
Men det finns ju viktigare frågor. Djupa. De stora omvälvande frågorna som kanske aldrig får något svar. Inte förrän på den yttersta dagen. Om ens då.

På Wikipedia kan vi läsa om Eskatologi:
"Skapelsen är, även om den innehåller det som är gott och från början är skapad av Gud, i sin nuvarande form alltid trasig och ofärdig. Detta kommer till uttryck i form av orättvisor, smärta, krig, död, förtryck och annan synd. Det eskatologiska hoppet innebär då en förhoppning och ett löfte - från Guds sida - om att detta inte är beständigt."
Skönt kan man tycka. Att det blir bättre någon gång.

Husets femtonåriga dotter brottas just nu med en sådan fråga. Hustrun såg väl på henne att det var något hon grubblade på. Tonåringar kan ju bli så där ibland. Att de tänker. Till sist delgav hon även för oss andra vad som plågade hennes oskyldiga själ:
"När jag dör ska jag fråga Gud hur han kunde tillåta att Last Christmas skrevs, och hur det är möjligt att någon kan tycka om den."

Arma plågade barn. Hav tröst. Orättvisorna och smärtorna är inte beständiga. Det blir bättre.

Sommarrepris - Ur barnamun del 1

Dagens sommarrepris är egentligen flera. Jag har här samlat diverse uttalanden från de små liven, men på grund av den stora myckenheten av klurigheter får jag dela upp dem i lagoma portioner. Här kommer så kapitel 1 i barnens citatsamling:

JASSÅ, DET SÄGER DU?

Pappa Bråddjup: Jag är så glad att jag har dig!
Plutten, 4 år: Och jag är glad att jag har en så fet och stark pappa!

CLOSE ENOUGH

Plutten 7 år mitt i påklädning och frukostbestyr: "Pappa, jag älskar dig. I nöd och näppe."

VAR GOD SKÖLJ

Började dagen med att ta sjuåringen till tandläkaren. Han har fått sina sexårständer lite sent, men denna gång hade i alla fall tre av fyra kommit fram. Sexårständerna sitter långt bak i munnen och är gropiga på tuggytan. Om jag säger att det är de tänder vi äldre har amalgam i, så vet ni vilka jag menar.
Nu för tiden fyller man igen dessa ojämnheter med någon typ av fyllnadsmassa så tuggytan blir jämn och således lätt att hålla ren. Förebygande tandvård.
När tandläkaren var klar med sitt arbete sa hon: "Nu är det bara en sak kvar, det som de flesta tycker är det viktigaste - att välja sak"
"Nä, det viktigaste är att mina tänder är rena" svarade min välartade son. Lite Karl-Bertil Jonsson-varning på honom tror jag.

KOSMISKT

4-åringen: "Jag skulle vilja att mitt liv var som en galax, att det aldrig tar slut!"
Ja du, älskade lille pojk. Vår kärkomne son. Jag hoppas att ditt liv blir långt och innehållsrikt, men när din dag kommer ska jag vänta på dig där på den andra stranden. Sedan får vi utforska galaxerna tillsammans. Det ska bli kul.

HISTORIEFÖRFALSKNING?

Härom dagen hade fyraåringen lektion med sin obildade far. I livfulla ordalag redogjorde han för de lärdomar som han själv helt nyss inhämtat från något kunskapsspäckat TV-program. Han var nybliven expert på riddare.
Vi översköljs ju av information i dagens samhälle och det är svårt att ta till sig alltihop. På samma sätt förhöll det sig med den massiva informationskampanj som jag nu utsattes för. Min arma skalle kunde till sist inte ta emot mer och det var en rätt begränsad mängd riddarkunskap som verkligen fastnade. Två saker fick jag dock med mig:
1: Det finns inga riddare nu för tiden, de levde nämligen på åttiotalet.
2:Ingen av riddarna hade propeller på ryggen, så de kunde inte flyga.

LUNCH I HUVUDET

Sjuåringen funderar: "Varför heter det eftermiddag? Man har ju inte ätit middag än. Det borde heta efterlunch!"
Detta har han naturligtvis helt rätt i och vad beträffar lunchen så kan han konstatera: "Lunch. Ah! Min favorithögtid!"

ELÄNDIGT

Pojkarna resonerar om Pippi Långstrump:
7-åringen: Pippi tar ju aldrig något på allvar, inte ens de värsta faror.
4-åringen: Ja, hon vill bara leka. Det är en eländig flicka ...IDROTTSSTUDIER

7-åringen: "Pappa, vet du vilket hockeylag som äger, och vilket som suger?"
Pappa: "Nej, vilka då?"
7-åringen:"Luleå Hockey äger och Djurgården suger!"
Pappa (som inte hade en aning om att lille plutten visste så pass om hockey): Hur har du kommit fram till det?"
7-åringen: "Genom flera vetenskapliga experiment"

TOLKNINGSFRÅGA

"Jag älskar dig pappa" sa yngste sonen igår. "Visst är det skrattretande?"

I femåringens värld betyder nog 'skrattretande' något mer positivt än vad det gör för mig. Typ 'något som man blir så lycklig av att man börjar skratta'

 

Hoppas jag.

 

 

RUNDA-ORDSSAMTAL

Minstingen som inom kort begår femårsdag har börjat intressera sig rejält för bokstäver. Han lyssnar på orden, smakar på dem, för att klura ut vilka bokstäver de kan tänkas innehålla.
I lördags var det julfest i grannbyn. Mina ättelägg utgjorde lejonparten av det lilla Luciatåg som stod för den stämningsfyllda sången. Lussekatter, glögg och pepparkakor. Det tändas tusen juleljus. Frid på jorden och till alla människor en god vilja.
I bilen på väg hem frågar den lille: "Pappa, visst är det ett "o" i "Fuck you?"

Så var det med den julstämningen.

Sommarrepris - Guitar Heroine

Bob Dylan hade under ett antal år radioshowen, The Theme Time Radio Hour, en blandning mellan Smoke Rings och Klingan skulle man kunna säga. Med sin spruckna röst presenterade han diverse låtar med ett visst tema varje vecka. I programmet som hade temat Friends and Neighbours spelade han Don't Take Everybody To Be Your Friend med Sister Rosetta Tharpe. Tharpe var enligt Dylan "a powerful force of nature" och hon fick många engelska gossar att börja spela elgitarr när hon var på englandsturné med Muddy Waters och andra blues-giganter. "A big good looking woman."

Ni som sett Amelie från Montmartre kanske lagt märke till den lilla TV-film med en energisk gitarrspelande predikant som Amelie tittar på i en scen. Det är Rosetta Tharpe. Jag gissar att det inte bara var beundrande gossar som ville börja sjunga och spela efter att ha sett henne. Precis som Big Mama Thornton och Mahalia Jackson fick hon säkert vara förebild för många musicerande tjejer genom åren.

En som helt säkert haft Tharpe som förebild är Sam Philips som skrivit låten Sister Rosetta Goes Before Us. En annan torde vara Alison Krauss, som tillsammans med Robert Plant spelade in Philips sång på albumet Raising Sand.

Take it away, Sisters!
RSS 2.0