Sommarrepris - Det går utför

Förr i världen hade vi mycket kortare sportlov än vad man har idag, men vi hade många. Vi kunde nämligen få sportlov mitt under pågående skoldag för att sedan ha lov i en kvart eller så medan brantens giganter gjorde upp om FIS-poäng och world-cupsegrar. Ingemar Stenmark var kungen och hela landet stannade verkligen upp när han och övriga slalomhjältar åkte. Det var en märklig tid. Vi fick se alla åken på TV trots att vi hade lektion. På affärerna stannade kommersen upp för några ögonblick medan kunder och affärsinnehavare bet varandras naglar i pur nervositet. Alla tittade, till och med regeringen avbröt sina överläggningar för att se på TV.

Man besjöng också dessa hjältar:

De e bar' å åk med is i magen å med tungan rätt i mun
Varje decimeter är en hundradels sekund
De e bar' å åk å inget annat, ingen mening me å prat
Ingemar är tyst å kör å det ger resultat

Men Gros, Gustavo Thöni, Kaiser Franz och Hinterseer
De tror jag ber en bön ibland när ingen annan ser
Ack, måtte inte Stenmark ta sig ner
Ja det kanske inte var Svenska akademien som skrev texten, men det visar i alla fall att dessa herrar var allom bekanta och på det hela taget populära i de breda folklagren.

Året är 1976. På bilden ovan till höger ser vi Hansi Hinterseer. En sund och hälsosam idrottsutövare vars framtida öde ännu är dolt för både honom, hans motståndare och även för oss åskådare. Där vi sitter i klassrummen och knappt vågar andas kan ingen av oss ens i vår vildaste fantasi ana vad denne man i en avlägsen framtid ska komma att utsätta TV-tittarna för. Och ärligt talat go vänner så gissar jag att ni än i denna dag är lyckligt ovetande om detta. Dessvärre avser jag härmed att upplysa eder.

Jag och hustrun var utan barn för ett par dagar och tillbringade en liten kärlekshelg på hotell i Övertorneå. Vi gör så ibland att vi åker ut i geografin och tar in på hotell, äter lite gott och promenerar runt och bekantar oss med den ort vi för tillfället hamnat i. Bland annat. Man kan ju också bada bastu, och det var just det vi hade gjort när vi satt och kryssade oss igenom hotellets TV-utbud. Möjligen var det den efterbastuala dåsigheten som gjorde att vi fastnade på en tysk kanal. Det kan också ha varit det helt absurda innehållet. Oavsett vilket så öppnades en helt ny värld för oss där och då.

Föreställ er en blandning mellan Ett med naturen, Allsång på Skansen och Sound of music så har ni det förvirrade konceptet någorlunda klart för er. En Allsång på alptoppen med Hansi Hinterseer som en joddlande och smörsjungande variant av Lasse Berghagen med Edelweiss-leende, solsken i blick och en Berner sennenhund springandes vid sin sida.
En lika leende familj, komplett med åldringar, småbarn och alltihop, sitter utanför sin tyrolerstuga i det vackra vädret och pysslar med fina naturmaterial, kanske gör de hattdekorationer av Rosmarin medan bildsköne Hansi samtalar med dem om naturens skönhet och tidens gång. Om hur man måste se med sitt hjärta och hur han älskar bergen. Sedan brister han ut i sång och besjunger Livet. Hur vackert det är.

Efter att i softade bilder ha mimat sig ner för en alpstig kommer han fram till en skogsglänta där det monterats upp lyktor och fångstnät mellan träden. Det visar sig att man med lyktorna lockar dit fjärilar som sedan fastnar i näten så att vi kan få studera dem i närbild medan Hansi och en fjärilsforskare upplyser oss om att det finns tvåhundratusen fjärilsarter varav fyratusen finns i Tyskland och att just denna art som vi nu tittar på lever i ett par-tre veckor. Efter detta naturvetenskapliga inslag, då Hansis leende för övrigt ser helt äkta ut under ett par hisnande sekunder, är det sedan dags för honom att åter rätta till anletsdragen och mima till ytterligare ett pekoral, innan det är dags för en käck orkester med trumpeter, tubor, Lederhosen och Tyrolerhattar.

För att avrunda kan jag konstatera att formatet känns helt främmande för en icke-tysk, och att det var mer spännande att se Hansi Hinterseer på TV för trettio år sedan. Det är svårt att i ord återge hur oerhört besynnerligt detta program var. Kan inte beskrivas. Måste ses! Nedanstående klipp ger visserligen inte full rättvisa åt detta Tyroler-fnatt, men det är tillräckligt för att ni ska förstå ungefär hur Hansi Hinterseer ser ut i alpsluttningarna så här trettio år senare. Enjoy! ... eller nåt ...


Kommentarer
Postat av: Teresia

Hans hund var ju fin iaf..

2011-07-09 @ 01:26:51
URL: http://snokristall.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Ja, hunden ja, tur att den verkar vara döv!

2011-07-09 @ 17:26:59
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

För att travestera en stor tänkare i min närhet: Tur att Hansi är så söt, annars hade det varit svårt att stå ut med honom!

2011-07-09 @ 20:54:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0