Släkten följa släktens gång

Så var vi där igen. Ett liv tar slut, ett annat tar sin början. Vi får fälla en tår av glädje och en av sorg. Och framför allt så får vi glädja oss över att vi som är kvar finns här för varandra, åtminstone en liten stund till.

Kontrollbesiktning

Har precis varit på kontrollbesiktning hos Previa. Huvudsakligen gott resultat bortsett från min kraftiga underlängd och några små 2:or som behöver åtgärdas innan ombesiktningen om ett år.
Helt OK resultat ändå; man har ju inte fått körförbud än och behöver inte heller skickas till skrotning.

Brev till Försäkringsbolag X och byggfirma Y gällande min vattenskada

Nedanstående mail skickade jag till mitt försäkringsbolag och den byggfirma som anlitats för att åtgärda min vattenskada. Detta eftersom all aktivitet avtog för ett par veckor sedan helt utan förklaring.

"Hejsan,

Jag har några problem och några frågor i samband med ovan nämnda skada som behöver hanteras:

 • Golvet i badrummet är uppbrutet och det är öppet mellan bad/tvättrum och toaletten, vilket innebär att:
  • Vi saknar duschmöjligheter
  • … och tvättmöjligheter
  • Det blir kallt på morgnar och kvällar, särskilt i toaletten
  • All bråte som tidigare fanns i bad/tvättrummet ockuperar nu alla tillgängliga ytor i alla andra rum. Trångt och stökigt med andra ord.
 • Det är fem mil enkel väg till mormor och morfar där vi kan duscha och tvätta våra kläder
 • Det blir 300-400 km extra bilkörning varje vecka bara för att hålla sig ren, vilket är
  • Dyrt
  • Miljöovänligt
  • Riskabelt
  • Tidsödande
  • Långtråkigt
 • Den mindre varmvattenberedare som tillfälligt installerats fungerar inte heller. Vi saknar alltså varmvatten sedan tre veckor tillbaka.
 • Jag är totalt kass på tankeläsning vilket jag naturligtvis borde ha informerat om tidigare. Detta innebär att man måste berätta saker och ting för mig för att jag ska förstå. Hade man t.ex upplyst mig om att ingen jäkel skulle komma hit på flera veckor, hade jag redan för 15 dagar sedan kunnat spika igen öppningen mellan badrum och toalett så hade vi sluppit lite kyla åtminstone.
 • Jag vet inte heller om det är meningen att jag själv skall göra något åt problemen i trossbotten eller inte. Är mitt ärende utvidgat till att även omfatta den markfukt som uppmätts i trossbotten? Ska jag smeta på nån kemi? Ska jag göra något annat? Kommer det att installeras en avfuktare? När? Hur hanteras kostnaderna? Kunde man inte ha installerat en avfuktare redan för två veckor sedan när problemet uppdagades? Varför är ingen här och gör något? Har ni tagit fikarast?
 • mm, etc, osv o dyl.

X:s problem är att era försäkringstagare bedömer er service baserat på entreprenörernas servicenivå. Entreprenören är er kontaktyta gentemot kunden. Är entreprenören utan servicekänsla så är det också så ni uppfattas av försäkringstagarna. Hade jag varit försäkringsbolag så hade jag sett till att kvalitetssäkra mina underleverantörer även vad gäller servicenivån för att förvissa mig om att få behålla mina kunder.

Vilka problem Y brottas med har jag ingen aning om, men min bedömning är att kommunikation och kundvård kan vara områden med förbättringspotential för er del.


Så, kontentan av kardemumman blir att jag omgående vill uppdateras gällande planerade åtgärder, kostnader samt tidsåtgång så jag kan planera mitt och min familjs liv och leverne för den närmaste framtiden."


10 minuter tog det innan jag fick det första samtalet. Sedan har det ringts och informerats om än det ena och än det andra och det har sprungit gubbar här i parti och minut. Och det är ju bra.


Främmande ord

När jag skriver e-post till min vän och kollega Agnes så blir ordet månne understruket med ett grönt streck. Rättstavningsprogrammet anser att ordet kan verka ålderdomligt eller främmande. Och det kan man ju tycka är konstigt. Fast å andra sidan så har de ju så besynnerliga uppfattningar om ord de där människorna som gör rättstavningsprogram till datorer och telefoner. 
I min telefon finns inte Gästlista som godkänt ord, i stället föreslås Hästkista. Som om det skulle vara vanligare eller mindre ålderdomligt eller främmande eller så. För mig är det snarare hästkistor som ter sig främmande faktiskt. När skulle man kunna ha nytta av ett sådant ord, månne ..?.

Close enough

Plutten 7 år mitt i påklädning och frukostbestyr: "Pappa, jag älskar dig. I nöd och näppe."

Löneförmån?


Ja, ibland kan man känna sig lite sugen på sällskap när man jobbar hemifrån. Det är inte så lätt att bara sätta sig ner och babbla över en kopp kaffe, när kollegorna sitter 34 mil bort. MEN det har åtminstone den fördelen med sig att man kan äta surströmming till lunch utan att någon klagar ...

Den kallaste katten

I början av 80-talet, precis 1980 faktiskt, kom Mink DeVille med det coolaste albumet nånsin, Le Chat Bleu. Sexton år tror jag visst att jag var och något så coolt hade då aldrig jag hört förr. Tre år senare kom albumet Where Angels Fear To Tread och på det albumet fanns Demasiado Corazon, en sång så klassisk att man nästan tror att den härrör från ett helt annat tidevarv. Det är som om den alltid funnits. Och om jag på min ålders höst sitter och samlar ihop ett Soundtrack of My Life så kommer den att finnas där.
Mink DeVille var i princip liktydigt med deras förgrundsgestalt Willy DeVille. Vilka de andra i gruppen var hade man ingen aning om, det var som att hans röst och elegans räckte för dem allihop.
Och varför dyker han plötsligt opp i mitt minne då? Jo jag såg just att även denna coola katt har gjort slut på alla sina liv och har fått vandra vidare till sällare jaktmarker. Willy DeVille blev 59 år. Vi minns honom med några goa låtar:
Lite spruttiga Cajun-influenser i galet glädjeframkallande Mazurka:


Och till sist den vidunderligt smäktande eviga hjärtekrossaren Demasiado Corazon:

Jasså, det säger du?

Pappa Bråddjup: Jag är så glad att jag har dig!
Plutten, 4 år: Och jag är glad att jag har en så fet och stark pappa!

Jasså, säger du det?

Just nu är vi utsatta för en kampanj jag och min fru, Bråddjupa. Ungarna vill ha en lillasyster, åtminstone dem av ungarna som ännu bor hemma. Den aktningsvärda ålder vi uppnått är vårt motargument.
Min kloke sjuåring, ni vet han som istället för att sova, undrar hur kroppen fungerar, han gjorde det besvärligt för sina gamla föräldrar igår när han sa att han ville "ha en liten syster som jag kan älska". Detta rena barnahjärta!
Eller var det möjligen krigslist ..?

Guitar Heroine

Bob Dylan hade under ett antal år radioshowen, The Theme Time Radio Hour, en blandning mellan Smoke Rings och Klingan skulle man kunna säga. Med sin spruckna röst presenterade han diverse låtar med ett visst tema varje vecka. I programmet som hade temat Friends and Neighbours spelade han Don't Take Everybody To Be Your Friend med Sister Rosetta Tharpe. Tharpe var enligt Dylan "a powerful force of nature" och hon fick många engelska gossar att börja spela elgitarr när hon var på englandsturné med Muddy Waters och andra blues-giganter. "A big good looking woman."

Ni som sett Amelie från Montmartre kanske lagt märke till den lilla TV-film med en energisk gitarrspelande predikant som Amelie tittar på i en scen. Det är Rosetta Tharpe. Jag gissar att det inte bara var beundrande gossar som ville börja sjunga och spela efter att ha sett henne. Precis som Big Mama Thornton och Mahalia Jackson fick hon säkert vara förebild för många musicerande tjejer genom åren.

En som helt säkert haft Tharpe som förebild är Sam Philips som skrivit låten Sister Rosetta Goes Before Us. En annan torde vara Alison Krauss, som tillsammans med Robert Plant spelade in Philips sång på albumet Raising Sand.

Take it away, Sisters!
Jaha. Så kan han tydligen också säga

Min sjuåring har fått upp ögonen för Michael Jackson, eller Majkäl Dräcksön som han själv säger. En dag ville han att jag skulle bokstavera Jacksons namn enär han ville söka rätt på dansanta filmsnuttar på YouTube. Jag dikterade och han skrev in namnet i sökfältet, genomförde sin sökning och började titta på en av filmerna i träfflistan.
Efter en stund säger min lille plutt, och jag citerar ordagrant: "Pappa, den här filmen verkar handla om människans inneboende ondska."

Jaha. Så kan han tydligen också säga.


En vacker kväll

Jag har kanske glömt att nämna att jag var och såg på ett litet scenframträdande häromdagen. Vi var några stycken som slank in på ett ställe i Göteborg och lyssnade till ett gäng glada musikanter från Irland med försångaren Bono Vox i spetsen. Väldigt duktiga, de kan nog gå långt.


Ridå ner

Bråddjup? Bråddjup?En i övrigt ganska normal bekant till mig tyckte enligt hörsägen att den italienske TV-deckaren Montalbano liknade mig. Sådana uttalande hade kanske fått en och annan mindre luttrad herre att antingen bli förnärmad eller känna sig smickrad beroende på vad man själv råkar tycka om Montalbanos utseende. Själv fäster jag inte längre någon vikt vid att liknas vid diverse filmstjärnor. Det har nämligen hänt förr. Om man ska tro mina uppgiftslämnare så är jag inte bara lik Montalbano utan även Claes Malmberg, Kurt Bråddjup?Russel och Pierce Brosnan. Hur nu det är möjligt.Bråddjup?
På den resebyrå där jag jobbade i mitt förra liv hade jag en kollega som var vacker som en dag. Men blond. Hon sa en gång: "Du är så otroligt lik en filmstjärna". Jag som var ung och oerfaren sträckte då på mig och tänkte: "Åhåå"
"Ja", fortsatte hon, "du ser precis ut som, vad heter han ... Danny DeVito!"

Ridå ner.

Bråddjup?

RSS 2.0