Låst läge

Länstrafiken, kommunen eller vem det nu är som ansvarar, tycks tro att det finns något otroligt värdefullt att bevara inne i väntsalen på busstationen i Töre. Själv är jag inte lika övertygad efter att ha kikat in. Två träbänkar, en städskrubb och en toalett. That's it. Inte mycket till skyddsobjekt.
I fredags skulle jag byta buss i Töre. Vi kom dit enligt tidtabell 19.10 och anslutande buss skulle avgå 19.30. Tjugo minuters väntan alltså. Eftersom det var 25 minusgrader så var det liksom inte tal om att stå ute och vänta. Fyra personer var vi som skulle vänta på nästa buss. Fyra personer som alla styrde sina steg mot väntsalen, och fyra personer som kallt kunde konstatera att dörren var låst.
Tjugo minuter i tjugofem minusgrader. Det är ungefär vad en normalbyggd svensk kontorsarbetare pallar med. Där går smärtgränsen. Otur att väntsalen var låst, men vi kommer nog att överleva.
Efter en halvtimme började stämningen bli något kylig. Bussen hade inte dykt upp och det började nu uttalas förbannelser över dem som låst dörren. Någon ringde Länstrafiken och de i sin tur försökte få fatt på chauffören. Efter ett antal försök lyckades de, och vi fick beskedet att han precis hade lämnat Råneå. Om en stund skulle han vara framme.
Till sist. Fem minuter över tjugo, 20.05, rullade bussen in. 55 minuter hade vi alltså stått där ute i kylan och väntat. 55 minuter i minus 25 grader. Med väntsalen låst. Det känns inte särskilt smart att ha en väntsal som är låst mitt i vintern. Och inte heller känns det särskilt skönt.
Vår relation till Länstrafiken får nog betecknas som rätt frostig efter det inträffade.


Röster i mitt huvud

Ibland blir jag lite osäker på om det verkligen bara är i tanken jag sjunger med i låtarna jag lyssnar på i mina hörlurar när jag sitter i bussen. Fast å andra sidan kanske det inte gör så mycket om jag råkar sjunga ut. Min röst låter ju exakt likadan som Don Henleys.

Åtminstone inne i mitt huvud...


Nu vill jag ha koffein, koffein, koffein med detsamma

Igår så slet stormen nästan av taken. Ja, ja, nästan av taken. Ja, nästan av taken.
Idag så kan jag knappt hålla mig vaken. Aj, aj, knappt hålla mig vaken. Aj, knappt hålla mig vaken.

Dagens namn: Pål

Idag har Pål namnsdag. Pål betyder den lille eller den ringe. Vi gratulerar Pål och tittar på en film som handlar om honom:


Texttävling

Många lyssnare har skrivit och frågat om texten till Tornedalens Travolta. Ja, kanske inte många men några i alla fall. Det kan nämligen för det otränade örat vara svårt att uppfatta alla ord i den snillrikt komponerade textmassan. Och i detta godisregn vill man ju inte missa minsta lilla karamell.

En av lyssnarna, Miss Nöjd, visade prov på initiativförmåga och påbörjade en egen transkription som jag med min sakkunskap granskade och varsamt reviderade:

Tornedalens Travolta

Då sommarnatten faller på så stiger det en mystisk man
på hästryggen och rider till skogen sin.
Tornedalens Travolta, Tornedalens Travolta hohooo …

Bara renskinnstangan har han klätt på sej
och cowboystövlar till fötterna
i huvvet gungar läderhatten den
runt halsen pulverpåsen!

Vilken påse? Berätta nu mera! E’ de’ medicin som ja’ behöver?
E’ de’ bara pulver till mansfolk!? Får inte vi kärringarna nåt!?

Då sommarnatten faller på så stiger det en mystisk man
på hästryggen och rider till skogen sin.
Tornedalens Travolta, Tornedalens Travolta hohooo …

Tornedalens Travolta-Åke, ger pulver åt kärleksjuke
För hela den, starta den sovande potensen, som väcker livet i sängkammaren!

För att kärringarna alltid klagar så, att männen sätter korken på!
Måste du pröva dess underpulver, Travoltans underpulver!
–-

Då sommarnatten faller på så stiger det en mystisk man
på hästryggen och rider till skogen sin.
Tornedalens Travolta, Tornedalens Travolta hohooo …

Travolta-Anttis är verkligen mystisk man
Han källan i Siikajärvi fann …
Kojan byggde vid porlande vatten den
Där fyller han pulverpåsen.

Kvinnorna väntar och suckar i degen Måtte gubben bli Valentino, min egen
När börjar verkan? Säj det då! Med en gång eller om ett år!?

Då sommarnatten faller på så stiger det en mystisk man
på hästryggen och rider till skogen sin.
Tornedalens Travolta, Tornedalens Travolta hohooo …

Men ingen säger när pulver biter och hur.
Kvinnorna tiger och männen håller mun.
Det ska väl vara en stora hemlighet, Travoltans egen hemlighet!
–-

När sommarnatten faller på så rider det en mystisk man
till sin koja och trollar pulver fram.
Har han själva smakat på? Inte vill han svara nåt!
Visst har han smakat …!

TÄVLING!
Som ni ser är ett par av orden i texten understukna. Det är de av den enkla anledningen att jag inte är riktigt säker på den exakta ordalydelsen. Jag behöver nu DIN hjälp! Därför utlyser jag härmed en tävling som helt enkelt går ut på att  komma med bättre förslag än de understrukna orden.

Låten kan ni lyssna till här.

Spetsa öronen, lyssna, njut, föreslå en lösning och skicka in den i en kommentarer till detta inlägg. De bästa lösningarna ( Jag säger inte "de rätta lösningarna" enär jag inte tror att det möjligt. Jag får helt enkelt ta de mest troliga, eller de mest roliga svaren) premieras med varsin bok. En bättre begagnad ur mina egna samlingar. Exakt vilken eller vilka återstår att se. Jag får ta det med eventuella vinnare sedan.
Allt deltagande sker på egen risk.

LYCKA TILL!!!


Åktur i oturen

Igår körde jag ihjäl en ren, tre extralysen, en motorhuv och en stötfångare. Alla som satt inne i bilen klarade sig dock oskadda, vilket ju är huvudsaken.

Man är nog inte så snygg som man ser ut

Såg ett gammalt avsnitt av Morden I Midsomer igår. Ett riktigt gammalt avsnitt som jag faktiskt aldrig hade sett förut. Mysigt.
Som så ofta i engelska deckare så hade någon typ av avvikande sexualitet med saken att göra. Denna gång var mordoffret transvestit. Jag misstänker att britterna har en del de skulle behöva prata med sina terapeuter om.
I sängen efteråt, innan vi somnade gumman och jag, sa hon: "Vilken tur att du inte är transvestit." Här tänkte jag under ett kort ögonblick att hon skulle fortsätta resonemanget med något kärleksfullt som att hon tyckte att det var bra som det var. Att alla förändringar hade varit till det sämre. Istället kommer denna begåvade slutsats: "Du hade haft svårt att hitta kläder som du skulle vara söt i."

Ja hej å hå. Det är bara att inse. Man har inte en kropp som gör sig på catwalken. Inte de rätta formerna för att bli transa. Man saknar transformer helt enkelt.

Otroligt

Det finns vissa saker som kännetecknar en vuxen människa. Åtminstone enligt barnens sätt att se på saker och ting. Man kan knyta sina skor själv, man kan torka sig själv efter toalettbesök och man kan skära sina köttbitar själv. Till exempel.
Häromdagen hade vi kalas för minstingen som begick femårsdag. När man fyller fem ska man ha ballonger. Ganska många ballonger ska man ha, och dessa ska blåsas upp och knytas ihop. Då gäller det att man hjälps åt att blåsa så att man hinner med alla. Alla kan blåsa, men att slå en knut på lilla flärpen sedan är inte det lättaste. Då kan man behöva hjälp. Eller så tränar man rejält så att man lär sig.
Om man snart är åtta år så vill man gärna kunna en del vuxensaker. Som att slå knut på ballongflärpen till exempel och då är det bara att träna. Tur då att lillebror har kalas.
Lillebrors kalas förlöpte väl. Vi fick gott fika och lillebror fick roliga presenter. En av leksakerna var dock lite klent byggd och behövde lappas ihop efter en liten stund.
Också ett uppdrag för en åttaåring med ambitioner. Han hämtade skruvstädet och klämde helt sonika fast den lossnade delen igen. Och det funkade.
Stolt med sig själv och glad att ha tagit ytterligare ett par steg på vägen mot vuxenlivet säger han: "Nu har jag lärt mig både att knyta ballonger och att laga leksaker. Man är ju helt otrolig!"

Tornedalens Hinterseer

Mycket ska man höra ...

Här till exempel kan man få höra historien om Tornedalens Travolta, en mystisk man som kommer ridandes med en påse renhornspulver runt halsen. Varför han kallas Travolta är något oklart, men att han sätter kvinnornas hjärtan i brand tycks klarare. Eller det är nog snarare hans förmåga att få fart på gubbarna deras som hyllas och beundras. Eller hur var det nu?

Man kan säga en hel del om de musikaliska kvaliteterna, de lätt haltande rimmen och möjligen kan man lite sökt komma att tänka på att landets sångpedagoger ännu har en del ogjort. Somliga kanske tänker på att skära sig i handlederna när de hör detta, men själv tänker jag på Hansi Hinterseer.Minns ni Jan Lindblad?

När jag gick i fyran stod Ellery Queen högt i rang. Jag lånade samtliga de titlar som fanns i vårt lilla skolbibliotek. Då tyckte jag att de var fantastiska. Det samma gällde Jan Lindblads böcker om hans resor i Guayana och längs Amazonas. Jag lånade allihop. Och jag såg alla hans filmer på TV.
Jag försvann bland röda fåglar, tapirer och jättelika anacondor och jag ville bli som honom. Jag skulle paddla längs Amazonas och lära känna flodens djur och människor. Jag skulle lära mig att locka fåglar. Jag skulle kunna jonglera.
Idag skulle jag kanske inte ha uppskattat Ellery Queen på samma sätt. Däremot tycker jag fortfarande att Jan Lindblad är något av det mest fantastiska vi har haft i detta land. Jag blev aldrig som honom, men han finns där inne någonstans i alla fall och påverkar mig.
Än idag när jag läser hans böcker, kan jag höra hans magiska röst i mitt huvud. Den milda stämman. Engagemanget. Fascinationen inför naturens under. Och detta engagemang och denna fascination blir också mina. Han hade den effekten Jan Lindblad. Man satt fastnaglad framför TV:n och önskade att det aldrig skulle ta slut. Som en hungrig pärluggleunge satt man där och gapade och ville bara ha mera.
Min farfar tittade gärna på naturprogram på TV. Han var lika fascinerad han.  "Ja, det er förunderligt" kommenterade han på norska och häpnade över Guds uppfinningsrikedom. Tänk ändå vad vist allt är inrättat i naturen.
Inte var vi ensamma om att beundra Jan Lindblad farfar och jag. Varenda människa med TV-kanna, ryamatta och raketost gjorde det. Därför är det besynnerligt att det inte går att hitta mer material av och med honom på nätet.
Detta inslag från Hylands hörna är det enda jag har kunnat hitta. Men det är å andra sidan ett väldigt bra inslag.
Jag önskar så att SVT visar hans verk på nytt, eller att någon kan ha något liggande hemma i lådorna som de kan lägga in på YouTube. Då bleve jag tio år på nytt och satte mig framför TV:n och gapade.


Haiti

Gör en insats för de drabbade i Haiti genom att sms:a dina bidrag:
  • Unicef; sms:a "haiti" till 72900 (50 kr)
  • Läkare utan gränser; sms:a LIV till 72990 (50 kr)
  • Rädda barnen; sms:a KATASTROF till 72950

Gammal är äldst

Har man legat krasslig och nedbäddad en dag, kommer här ett recept på snabbt tillfrisknande (Funkade bra för mig):
  • Ta 1200 låtar
  • Mata in dem i din MP3-spelare
  • Skaka om
  • Klä dig varmt
  • Ta en promenad till jobbet
  • Sätt spelaren i läge "random play"
Det som kommer att ske är följande: Först kommer du att höra Toto - A Thousand Years och sedan bl. a Dire Straits - Setting Me Up, Nina Simone - Compensation, Incognito - Closer, Kent - Elit och redan i detta skede ska du upptäcka att du mår mycket bättre.
Om du har gjort rätt ska du nu kliva in på kontoret till tonerna av Way Down In the Hole med The Blind Boys of Alabama och nu ska du vara helt återställd.
The Blind Boys of Alabama har funnits som grupp sedan, håll i er nu: 1939! Vi pratar alltså om det år då Andra Världskriget startade. Dessa rockande farbröder gav ut sin första skiva 1948 (Den senaste kom 2008, alltså 60 år senare ...) och de tolkar här Tom Waits på ett sätt som borde ge även honom ståpäls.


Katten som kom in från kylan

Tyson, fegisenI går kväll kom vår ena katt, Tyson, in igen efter att ha varit ute i den arktiska kylan i tre dygn. Äldsta dottern hade varit på besök och med sig hade hon sin jätte till hund.
Kapten, som jätten heter, är en korsning mellan Berner Sennen och Rottweiler, väger omkring 50kg och har ungefär samma mankhöjd familjens
welshponny.  Tyson är, namnet till trots, inte särskilt kaxig, så han fann det för gott att dra sig ut när Kapten kom på besök. Och där ute stannade han tills han var helt säker på att Kapten hade dragit vidare.
Tre dygn tog det alltså för honom att bli övertygad om att faran var över, och under just dessa tre dygn upplevde vi vinterns kallaste dagar. Det gäller att vara bestämd om man ska vistas utomhus under tre dygn i 30 graders kyla. Eller skräckslagen. Själv hade man nog varit ganska så ödmjuk och värdigt stillsam efter tre sådana dygn. Tyson var dock hur pigg och kry som helst, belåten med att Kapten inte var kvar.

Man blir ju helt köldknäpp!

Vad hjälper det att man är 40+ när det är 30- ?

Salubrin

När en glad gosse i vänkretsen hade inflyttningsfest i vår gröna ungdom, kom Salubrin att för evigt etsa sig fast i många av de närvarandes medvetanden.
Min svåger satt på toaletten när en av polarna bultade på dörren och högljutt ropade: "Salubrin! Salubrin!" Svågern som är en godhjärtad människa öppnade då dörren trots att han egentligen satt rätt risigt till, han tänkte ju att nu finns det någon vars nöd är större än min.
Salubrinmannen - låt oss kalla honom så, av barmhärtighetsskäl - hakade då helt sonika av dörren från sina gångjärn och bar iväg med den. Där satt så svågern med byxorna nere till allmän beskådan, och eftersom lägenheten var liten så var det verkligen omöjligt att undgå att beskåda hela hans ohyggligt prekära situation.
Sensmoralen då? Ja det måste väl bli att "Om du värnar integriteten din, våga vägra lämna ut Salubrin."

RSS 2.0