Äntligen!

Den 26maj09 skrev jag om den sista shoppingturen i Kirunas enda kvarvarande bokhandel.

I dag, i detta nu klockan 12, två och ett halvt år senare slår Kiruna Bokhandel upp portarna. Det är ett antal personer som är knutna till den ideella månatliga KirunaTidningen som bildat bolag och satsar friskt för att Kirunaborna äntligen ska få en bokhandel igen.

Oturligt nog befinner jag mig 34 mil därifrån just nu, men jag önskar Kiruna Bokhandel lycka till av hela mitt hjärta!


Lycksrapport

Man börjar lätt misströsta när man läser om allt elände i världen. Men om man tänker efter ett varv till så är det ju så att vi läser om dessa händelser just därför att de är avvikelser.

Sanningen är ju den att det mesta funkar. Att de flesta vill varandra väl. Att vi inte slår ihjäl varandra. Men det normala, att allt går som det ska, finns det liksom ingen anledning att rapportera om.

För övrigt kan jag meddela att morgonens frukost smakade bra, att bilen funkade hela vägen till jobbet. Inga olyckor. Jag möttes av leenden i korridorerna och min dator gick igång som den skulle. En helt vanlig dag har precis startat.


Känn gärna sorg, Anders Borg

Som Anders Borgs arbetsgivare kräver jag att han inte använder svenska pengar till att rädda kraschande centraleuropeiska banker, utan istället använder resurserna till att rädda livet på Jean Kabuidibuidi, Ganna Chyzhevska och andra flyktingar som av svenska myndighetspersoner har dömts till döden.


De behöver vår hjälp mycket mer än vad franska

bankdirektörer gör!
Henning Sjöström

Henning Sjöström har dött 89 år gammal. Han var bättre som advokat och författare än som sångare och han var sannerligen en färgstark personlighet, men hans öhhh... intressanta inhopp i musikbranschen var verkligen oförglömligt. Inte sjöng han vackrast i världen men han gjorde i alla fall verklighet av sin dröm och spelade in en skiva. Han hade ju råd om man säger.
Njut så gott det går...


Ring, ring, bara du slog en signal

Skänk en slant till Världens barn genom att ringa eller SMS:a Sveriges Radios insamling på nummer 099-321 13 (9:90 kronor varav 8:50 går till Världens barn).
Jag ringde fem gånger, Thommy sju gånger och Lena tre gånger. Tillsammans med dig och dina samtal bidrar vi till alla barns rätt till utbildning, hälsa och en värdig framtid!

Godhetens problematik

Vari består godheten? Om man utför goda handlingar, men gör det av egoistiska eller kanske till och med av rent ondskefulla skäl, har man inte då ändå gjort något gott?
Den bok jag just nu läser: Om godhet av Desmond Tutu brottas med denna typ av frågor, och det känns som om fler än jag skulle behöva läsa den just nu. Dessvärre har vi ju i dagarna fått se exempel på att det inte bara är politiker som roffar åt sig allt de orkar utan även en som åtminstone jag har hållt väldigt högt just på grund av hans godhet. Observera att jag inte säger på grund av hans förmenta godhet. Jag anser alltså fortfarande att han är en god människa.
För den som missat det pratar jag alltså om Pär JohanssonGlada Hudikteatern som granskades av Uppdrag granskningSVT. Enligt programmet ska Pär numera drivas mer av eget vinstintresse än av omsorg för sina adepter. Han har dragit in miljonbelopp på föreläsningar och skådespelarna för nöja sig med en spottstyver. Han ska enligt programmet dessutom ha använt sig av en del märkliga sätt att tillskansa sig pengar.

Jag tänker dock inte ta ifrån honom det faktum att han faktiskt har gett många människor ett helt nytt liv. Människor som i dag törs leva som tidigare bara var åsidosatta och understimulerade. Och jag tror faktiskt att det inte bara är människorna på Glada Hudikteatern som lyfts av honom utan säkert har även många, många andra funktionshindrade runt om i vårt land inspirerats av vad de åstadkommit i Hudik och själva startat teatergrupper eller något annat som de bara vågat drömma om tidigare.

Ja, jag tror faktiskt att hela vårt samhälles syn på dessa människor har förbättrats tack vare honom och detta kan jag inte uppfatta som annat än gott, inte ens om hans fokus numera tycks ha förskjutits till att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Och för tydlighetens skull: jag tycker INTE att det goda han gjort ger honom rätt att bete sig hur som helst. Ingen har rätt att roffa åt sig på andras bekostnad, men det finns inte heller några skäl att bedöma en människa enbart efter dennes mindre goda gärningar. Vi är alla lika goda kålsupare. Med betoning på goda. För det är så vi människor är innerst inne. Vi vill hjälpa och stötta varandra, i annat fall hade inte människan som ras kunnat vara så framgångsrik.


2011-10-13 @ 20:31:10 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()


Detta var droppen

Enligt vanligtvis felunderrättade källor får det nu vara nog med bottenlös girighet och urvattnade ursäkter. I ett uttalande från Bråddjups högsta politiska ledning heter det:
"Det håller inte att vara partiledare och syssla med skumraskaffärer. Men vore han blott något mer renhårig hade det ju holt."
2011-10-11 @ 19:04:41 Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()


Vilodagen

Så där ja, det var Söndagslunchen det! Har tagit en fantastisk promenad i ett höstskrudat Björkfors med hustrun på förmiddagen och varit i Vånafjärden och tittat på hus. Handlade sedan på Näsbyn och for sedan hem igen och gjorde rotmos och värmde lite köttbullar till det. Strax dags att köra flickorna till bussen och sedan till Siknäs en sväng för att byta hjul på bilen. 

Brukade inte söndagar vara vilodagar förr i världen..?


2011-10-09 @ 14:37:38 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()


Relationsteorin

Undrar om Håkan Juholts sambo upplever sig ha blivit tillräckligt sedd och uppmärksammad i sin relation. Han verkar ju inte ens ha vetat om att han bodde ihop med någon...
2011-10-09 @ 14:19:00 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ale Möller

Jag har suttit i ett tält i norra Tanzania och hört highliferytmerna få den afrikanska natten att dansa. Jag har förförts av Carmen på statsoperan i Prag och fällt nostaligiska tårar med Grizabella i Cats på Broadway. Jag har åkt runt i Haparanda skärgård en sommarkväll med gräddan av svenska folkmusiker som fick hela havet att gunga. Jag har skakat rumpa med Movits och Timbuktu i lilla Valvträsk i de Norrbottniska skogarna och jag har diggat Esbjörn Svensson, Georg Riedel, Bengt Hallberg och Arne Domnerus och resten av jazzeliten. Jag har suttit under Göteborgs himmel och häpnat över U2:s storslagenhet och jag har deltagit i ett intimt musikaliskt samtal med Per-Erik Hallin på Galleri Dr. Glas i Kungsträdgården.
Alla dessa musikupplevelser och några till har varit helt fantastiska men ingenting har berört mig så som den musikaliska resa som Ale Möller, Mats Öberg och Olle Linder tillsammans med Norrbottens kammarorkester tog oss med på här om dagen på Folkets Hus i Kiruna. Jag är fortfarande helt skakad.2011-10-07 @ 09:25:36 Permalink Musik Kommentarer (2) Trackbacks ()


RSS 2.0