Chinenglish

Dottern hittade en kinesisk Mp3-spelare på Lions loppis. Turligt nog medföljde ett till engelska översatt instruktionshäfte så att köparen inte ska behöva sväva i ovisshet om vad det är som gäller:


"200 all things of the universe vegetable of shoot and be like head, support take photo with recording, record image"


Glasklart!


Let's talk about sex, baby.

Dagligen bombarderas vi av tips om hur vi ska bli bättre på än det ena och än det andra. Det är som att vi inte riktigt duger som vi är.
Vi är för tjocka, för rynkiga, för stressade, för oorganiserade. Våra hem behöver fixas till och vårt hår behöver fixas till. Vi behöver en helt ny stil för den gamla tycks ha tagit slut. Vi måste satsa på rätt aktier, lära oss spela poker och inte minst, och detta skall vi tala om idag, vi måste absolut bli bättre på sex. Åtminstone säger kvällspressen, veckotidningarna och de glättiga månadsmagasinen det.

Jag har den stora glädjen att idag meddela att de ljuger. De har fel. Det är helt enkelt inte sant att du måste kunna en massa avancerade tricks för att duga. Att vrida benet åt det hållet en dag och åt andra hållet nästa dag, att du måste hänga i kristallkronor och köpa diverse redskap.
Skönt va? Det är bara båg!

Tänk dig att en kär vän ringer och frågar om du vill gå ut och promenera en stund. Inte säger du väl då: "Tänk om du inte tycker att jag är bra på att gå då?" Inte oroar du dig för att din vän ska tycka att du går för långsamt, för fort, för ryckigt, för okänsligt eller för slappt? Att dina skor inte är tillräckligt heta?

Nä, det är inte så det funkar. När man promenerar tillsammans och uppslukas av samvaron så tänker man inte i termer av bra eller dåligt. Vi anpassar oss efter varandra. Vi faller in i ett tempo som passar oss bägge, där vi bägge kan njuta av den andres närvaro, av umgänget. Råkar du vara halt, ja inte hastar väl jag iväg och lämnar dig på efterkälken?  Nej, vi känner in varandra, vi samtalar och vi tänker inte ens på att vi anpassar vår gång. Det faller sig helt naturligt. Vi är på samma våglängd.

Ewa Jälmbrant säger om hästen och ryttaren att de är "två nervsystem som lyssnar till varandra". Samma sak gäller här mina vänner. Låt inte några tabloider lura dig att tro något annat. Låt bilden av en promenad med en älskad vän vägleda dig även när det gäller det mest intima av umgängen. Tro inte att du måste åstadkomma något! Det måste du inte. De vill bara få dig osäker för att lättare kunna sälja dig sina uppdiktade lösningar på ett problem som du inte ens visste att du hade. 

Det enda du behöver är något som du redan är i besittning av; en inre kompass och känselspröt som fångar upp minsta skiftning i det andra nervsystemet. Som också skickar iväg signaler för det andra nervsystemet att reagera på. Det kanske inte är helt lätt att fånga in alla signaler i början, det är helt naturligt och helt i sin ordning att man behöver tid med och för varandra för att kalibreras.

Med sina närmaste vänner delar man förtroenden. En gåva är det att få ha någon som står en så nära. Vi människor behöver som bekant varandra.
Det största förtroendet man kan ge en annan människa är sin egen kropp. Sårbar, bristfällig, vacker och unik. Detta tycker jag också kan vara en vägledning; förtroenden delar man inte med alla. På något sätt mister de då sin funktion. Med den som man kan känna sann och innerlig samhörighet med, gör det heller inte hela världen om det någon gång skulle haka upp sig eller trilskas på något sätt. Vi gör något annat en stund. Huvudsaken är att vi får vara tillsammans.

Ett förtroende vill vi att det ska förvaltas på bästa sätt och att det ska uppskattas av den som får ta emot det. Det är som sagt en gåva och om det fungerar som det ska, så får vi motsvarande gåva tillbaka.
Framför allt; vi ger åt den vi vill, inte åt den som kräver det. Ingen annan än du har rätten till din kropp. Den du själv har utvalt får ta en promenad med dig. Och ni behöver inte kunna några tricks alls. Ni behöver bara varandra. Inget annat. Vad omvärlden än vill få dig att tro.
Glöm aldrig det.


Skräckmästare

Hans Arnold gick ur tiden i måndags. Hans skräckteckningar har (för)följt många av oss allt sedan barnsben. Vem minns till exempel inte omslaget till ABBA:s Greatest Hits från 1975?

Som liten kunde jag sjunka in i de detaljrika teckningarna hur länge som helst, lite samma sak som när man läser Sven Nordqvists böcker; varje gång upptäcker man något nytt i dem, en liten grej som man av någon anledning missat tidigare.

Genom åren illustrerade Arnold en mängd sagoböcker, bland annat Bland tomtar och troll och Allra käraste syster, men även tecknad film som den om "luftisarna" Matulda och Megasen.

Hans Arnold blev 85 år.

Sjukdomsinsikt

Två dagar i sjuksängen kan leda till de mest häpnadsväckande insikter. I ett tidigare inlägg beskrev jag Pattie Boyds inverkan på populärmusiken. Idag fick jag lära mig att hon har en syster, Jenny och att denna syster OCKSÅ fått en låt tillägnad sig; Jennifer Juniper av Donovan.
Jenny var fotomodell liksom systern och dessutom gift med Mick Fleetwood 1970-1977. De träffades för övrigt redan som tonåringar 1963.
Här till vänster ser vi de bägge omsjungna systrarna på en bild från 1966. Bilden har jag lånat från fleetwoodmac.net

Se där vad man kan lära sig bara för att man ligger hemma hela dagarna och har det tråkigt.

Vi kan väl lyssna på lite klassisk Fleetwod Mac när vi ändå håller på. Albumet Rumours från 1977 har sålt i makalösa 30 miljoner exemplar, bland annat tack vare denna godbit:Det är rätt så uppenbart vem som varit inspirationskälla till Animal i Mupparna va? Låt oss slutligen njuta av denne djuriske batterist i en djuriskt skön duell med en av de största; Buddy Rich:

Mänsklig jumbotron

Om du lider av någon typ av övertro på den egna koordinationsförmågan, så kan du med fördel ta dig en titt på denna hemvideo som vi spelade in på pausgympan vid Bråddjups asiatiska redaktion för en tid sedan. Du kommer rätt snart att inse dina begränsningar.


Kossan.se

Blogg i norr

Var på bloggkonferens i Haparanda igår. Bifogar lite bildbevis:


Till att börja med rådde rena lunchstämningen på Cape East i Haparanda. Lunchen intog jag i sällskap med Sara, Katarina samt...

Lina och Aron.

Inspirerande föredrag av Vittangidottern Johanna Ögren som driver ett antal framgångsrika bloggar, bl.a. bokbloggen Bokhora och teknikbloggen Lilla gumman

Johanna visade en skärmdump från sitt Facebookkonto - som var på latin! Med tanke på hennes ålder och varifrån hon kom, så började jag ana jag vem som lärt henne latin. Efter ett litet kontrollskott i pausen bekräftades mina misstankar; hustrun hade haft henne som elev för en evighet sedan.
Den bästa läraren hon haft, tyckte Johanna förstås!

Aron håller igång.

Siv-Britt, gymnasiekamrat från förr. Trevligt återseende så här ett kvarts sekel senare! Bloggar i NSD nu för tiden.

Här panelutfrågning med fr.v.
Årets bloggare i norr: http://www.isa.nu/blog/
http://www.skonahem.com/blogg/persiljas-hus/
http:/.../kuriren.nu/bloggar/bloggare.aspx?blogg=5219968&place
http://www.tejbz.com/
Och allra högerst Favvolina igen.


Men vad är det för en blogg som syns där i bakgrunden? Ser så bekant ut på något vis...

Och där tog orken slut...

Ok, jag erkänner; jag har köpt sex

Inget jag är stolt över, och inte heller något som förbättrar min nuvarande situation. Jag vet. Men vad gör man när lusten blir en övermäktig?

Dessutom är det ingen idé att banta på kvällen. Man går ju ändå upp på morgonen...

Och naturligtvis åt jag inte alla sex själv.

Diskrepans

Småttingarna i klass 2 ska forska i valfritt ämne. Klasskamraterna forskar om: Star Wars Lego, Jackass (!), hästar, Bakugan etc. och sonen har valt att fördjupa sig inom...tada... Arkitektur! 
Varifrån den idén kommer har jag ingen aning om, men rätt kul är det hur som helst.
På något sätt känns det också som att det finns ett gap mellan form och innehåll här. Den spretiga handstilen, stavningen och ordalydelsen går liksom inte riktigt ihop...

I feel for Chaka Khan

Kanye West har rivit ut garnityret i underkäken och ersatt det med diamanter. Vi får förmoda att hans leende är mer gnistrande än någonsin. Förutom de etiska invändningarna man kan ha mot detta tilltag, dyker även en annan fråga helt naturligt upp i sammanhanget; är verkligen Taka Boom och Chaka Khan syrror egentligen?

Svaret är naturligtvis; ja, de är systrar.

I mars 1953 föddes Yvette Marie Stevens och ett och ett halvt år senare kom hennes syster Yvonne Stevens. Yvette kom att ta sig artistnamnet Chaka Khan (hon behöll sin förste makes efternamn, trots att de bara var gifta ett år) och sjöng under sjuttiotalet med funkgänget Rufus.
Lillasyster Yvonne kallade sig Taka Boom och hade några mindre hits, egna och ihop med andra under 70- och 80-talen.
Systrarna började musicera tillsammans offentligt i slutet av 60-talet, men det var Yvette, aka Chaka Khan, som blev den stora stjärnan i familjen. Genom åren har hon haft stor framgångar, men kanske ändå inte lika stora som hon skulle förtjänat.

Om vi bortser från hitarna med Rufus så var I'm every woman från 1978 hennes första stora egna hit. 1983 gjorde Rufus sin sista platta, och där fanns denna pärla med, en låt som Chaka har haft med på sin repertoar sedan dess:Året därpå, på Chaka Khans sjätte album small det till rejält och hon hamnade på världens topplistor med en låt ursprungligen skriven och inspelad av Prince:På samma platta fanns även låten Through the fire med. Här ser vi den framföras av Chaka Khan i duett med en annan fantastisk sångerska, Kelly Price:Här börjar väl den inom Hip Hop bevandrade ana vad Kanye Wests diamanttänder har med saken att göra. Det var ju låten Through the Wire som fyllde hans bankkonto rejält. En sång helt och hållet byggd på Chaka Khans hit från 1984, och som innehåller samplingar av hennes röst.
West hade visserligen framgångsrikt jobbat som producent åt andra artister, men det var denna inspelning som skulle ta honom till toppen av inkomstligan.
Det som fick honom att göra denna låt, var en bilolycka som slutade med att hans underkäke krossades. Det är denna underkäke han nu fyllt med diamanter...
En lysande sångerska, tyvärr drunknade hennes kraftfulla stämma ofta i svulstiga ljudmattor på åttiotalet, men hon fortsätter ännu att framträda och har sjungit med artister som Prince och Stevie Wonder och har hjälpt ett otal artister att nå skivframgångar genom att stödsjunga på deras skivor.
Vi avslutar dagens övning med att titta på ett exempel på just detta; Chaka hjälper här Steve Winwood att nå listorna 1986 med Higher Love. Ja, då vet ni det.


Tycker om och tycker om...

När femåringen undrar: "Pappa, tycker du OM att vara så där knäpp?!?" så kommer jag helt osökt att tänka på denna rykande färska rackarrökare direkt från topplistan med Rock-Boris och hans orkester Telstars:


Snillen spekulerar

"Det är som i den där Timbuktulåten" sa åttaåringen. "Jag vill till himmelen, men jag vill inte dö. Är det inte så för dig också?"

"Jo" sa jag."Precis så är det för mig också."

"För mig med." konstaterade femåringen.

Sedan sa vi godnatt och släckte lampan.
Hästkista - The word

För en tid sedan reflekterade jag över telefonens ordlista. Exempelvis går det som bekant inte att skriva "gästlista" medan "hästkista" funkar bra. Jag undrade i mitt inlägg när i hela världen man skulle kunna ha nytta av ett sådant ord. Nu har jag fått svaret.

I går kväll hade jag och gossarna läst Bamse, släckt lampan och låg och inväntade John Blund. Jag gjorde en liten ansats att lämna sängen, men då reagerade minsta plutten direkt och krävde att jag skulle ligga kvar i femtusen år till.
"Tror du inte att det skulle vara äckligt att ligga här i sängen med en gammal förtorkad mumie?" undrade jag då. Jag tänkte ju inte på att även han om femtusen år kommer att vara ganska dammig.
"Nä, det kommer att bli kul att vara död med dig och alla andra i familjen!" kommer det då från andra sidan. Och sedan är diskussionen igång. Vi resonerar lite om hur vi alla kommer att vara döda tillsammans och den äldre gossen funderar på om det finns några gravar där hela familjen kan ligga i.
När gossarna hade fått sig en inblick i vårt gravskick, började minstingen bekymra sig en smula för familjens alla djur; "Katterna och fiskarna är ju så små att de ryms i en vanlig kista" konstaterar han, och så kommer det då till slut, tillfället då det underliga ordet faller sig helt naturligt:
"... men till Chateaux måste vi ha en hästkista!"

Lillemannen

Ur mitt minnes dunkla vrå dök häromdagen "Lillemanen" upp. I början av sjuttiotalet någon gång var jag och många barn med mig livrädda för en liten utomjording som påstods blända bilister nere vid Tuolluvaara.

Jag försökte bringa lite klarhet genom att ställa frågan på Facebook, men det som hittills framkommit är ungefär det som jag redan kom ihåg sedan tidigare: en liten gestalt med en låda på magen, en stor rock och en starkt lysande lampa.

Jag vill minnas att det skrevs om detta i den församlade världspressen i hela länet och att det alltså inte bara var något som ungarna skrämde varandra med.

Jag ställer nu frågan även här; är det någon som kommer ihåg fler detaljer kring denne "Lillemannen"? Vad/vem var det egentligen? Och vad sysslade vederbörande med egentligen?

Bringa mig klarhet tack. Annars kommer jag aldrig mer kunna sova i hela mitt liv...Så du tror att du kan dansa?

Bråddjups dansredaktion har idag kommit över en rykande färsk förhandstitt på kommande säsong av Finska YLE:s variant av Lets Dance. Denna kan vi nu stolta presentera för er, kära läsekrets.

Det kan vara svårt att sitta still när man ser entusiasmen hos dessa ungdomar, så det är bara att hoppa upp ur fåtöljen och skaka loss tillsammans med dem!
Det Tornedalska musikundret

En liten men ack så viktig del av läsekretsen har hört av sig och önskat sig en återutsändning av en sällsam musikupplevelse som Bråddjups samhällsredaktion hade äran att presentera här för en tid sedan.

Nä men vi säger väl så då. Håll i hatten, så kör vi!
Både Ipswich och Stevie Vann

Begränsade delar av läsekretsen har hört av sig och uttryckt följande fundering:
"Han som skrev Ipswich Towns FA-cupfinalsång från 1978, Ipswich Ipswich Get That Goal, visst hade han en fru som sjöng med Sweet på någon låt?"
Så långt alla rätt, och eftersom ni frågade så törs jag passa på att fördjupa mig en smula i ämnet. Håll i hatten så kör vi:

Stevie Vann föddes i Mulfuira, en liten by i Zambia nära den Kongolesiska gränsen. Där började hon tidigt med sång och musik. Redan som ung tonåring for hon till Sydafrika och sjöng i princip i varenda reklamsnutt som spelades på nationell radio eller TV. När hon var 16 hade hon en egen TV-show och något år senare fick ur självaste Peter Sellers hand mottaga priset som Sydafrikas främsta sångerska. Det gick bra för den lilla tösen.

I skolan hemma i Mulfuira hade Stevie en kamrat som hette Robert John "Mutt" Lange. De två gamla skolkamraterna slog ihop sina påsar, gifte sig och jobbade ihop i Sydafrika med reklamjinglar och olika typer av musikproduktion. 

Efter något år tyckte de att det var dags att erövra världen och siktade till att börja med in sig på England. De flyttade dit och med åren kom de bägge att röna stora framgångar. Mutt är idag en av de främsta producenterna och har skrivit låtar åt och jobbat ihop med ett otal stora artister såsom AC/DC, Bryan Adams, Def Leppard, The Corrs samt inte minst sin andra hustru Shania Twain. Tillsammans gjorde de skivan Come on Over som är den mest sålda skivan av en kvinnlig artist någonsin.

Efter att ha brutit med Lange jobbade Stevie vidare som sångerska med diverse artister som Manfred Mann, The Doobie Brothers, Elton John, Billy Ocean, Joe Cocker, Chaka Khan, Dave Stewart och Tina Turner och gjorde bland annat detta inhopp med The Sweet på en av deras sista skivor, Level Headed från 1977:


Under ett antal år sjöng Stevie i det egna bandet Night och de fick en smärre hit 1979 med Hot Summer Nights:Den egna sångkarriären fortsätter än idag och Stevies mäktiga stämma är fortfarande eftertraktad när Coca-Cola, Mars, Wrigleys och de andra jättarna gör reklamjinglar.
Hon jobbar även som röstcoach åt gräddan av artister; Sugababes, Robbie Williams och Sophie Ellis Bextor för att bara nämna några. Så här gör hon reklam för sin verksamhet:


Vänta nu: vad var det hon sa? Bodyform..? Vad är nu det för något?
Jo, det var ett utav alla reklamuppdrag hon gjort, och så här lät det:
Och hur var det med Ipswich Town nu då? Jo, i laget spelade en sydafrikafödd spelare, Colin Viljoen, och med den anknytningen skrev den forne landsmannen Mutt Lange låten Ipswich Ipswich Get That Goal inför FA-cupfinalen mot Arsenal 1978, en för genren ovanligt lyckad komposition. Möjligen en liten bidragande orsak till att Ipswich faktiskt vann över Arsenal med matchens enda mål där på Wembley och tog klubbens hittills enda FA-cuptitel.Då vet ni det.Synsk

Min lille femåring är här hemma med mig idag. Han var rejält krasslig igår, men idag är det bättre fart på det lilla livet.


Jag undrar om sjukdomen har gjort något med honom. Han verkar ha fått en ny talang: helt plötsligt börjar han rulla med ögonen, gör en magisk gest med händerna och säger med tydlig och självsäker röst:
"Jag ser in i din framtid. Du kommer att hämta en mandarin eller glass till mig!"


Och se, han fick alldeles rätt. Nu sitter han och käkar glass för glatta livet.


Hur kunde han veta?!?
Bevara Sverige svenskt!

Jimmie Åkesson och hans partibröder provoceras av budskapet om alla människors lika värde och lämnar Storkyrkan i protest. Spontant säger Åkesson. Noggrant planerat av honom och rådgivaren Ian Wachtmeister säger jag.

Men även om det nu är deras ryggmärgsreflex att bli så provocerade av det budskapet att de bara måste ställa sig upp och pissa på våra fina svenska traditioner, så bevisar det bara ännu tydligare vilka vidriga värderingar de vill förgifta vår värld med.

Ända sedan stenåldern har det varit fin svensk sed att beblanda sig med andra kulturer. Vi har alltid gillat olika i det här landet. Det är just blandningen som är den svenska kulturens kännemärke och Sverigedemokraterna (redan namnet i sig är ju en skymf förresten... ) får väl bara finna sig i att dela dessa gamla ärevördiga svenska ideal om de vill känna sig välkomna i det här landet!


Han rör ju inte på sig

Rock-Fnykis har sjungit sitt sista "å-hoppsan-sa", och Fingal Olsson rör inte längre på sig. I Torsdags dog Martin Ljung i en ålder av 93 år.
I somras när Rock-Olga gick hädan skrev vi på Bråddjups rock-redaktion en liten betraktelse där även Rock-Fnykis fanns med på ett hörn. Lyssna gärna på hans frustande rock´n´roll, det blir man så glad av. Vad som framkallar de sista skrattsalvorna i ljudklippet kan vi bara ana; Martins gängliga gestalt i rockiga försök att se cool ut måste ha varit humor av högsta klass.

Här kan vi njuta av baksidan på Rock-Fnykissingeln: Nonsensvisa, Povel Ramels parodi på töntiga barnvisor. Här framförd i en TV-version med tvenne herrar vilka numera tar igen sig i Semlons gröna dalar tillsammans med Hr. Ramel; Sune Mangs och Martin Ljung.
Snyggingen Grynet Mollvig dyker upp mellan varven till alla herrars stora förtjusning. Håll till godo:Vi kan även passa på att njuta av en annan Ramelklassiker där Martin Ljung basar över manskapet som grubblar över ett av livets stora mysterier; Var är tvålen?Vi avslutar vår lilla minneskavalkad med en återblick på ett barnprogram från förr. Martin Ljung spelar Farbror Frippe som har ett skafferi där han förvarar burkar med allehanda innehåll.
Vi vill passa på att varna känsliga tittare för en del skrämmande scener då detta avsnitt handlade om spöken:
Stoppa pressarna!

Har i dagarna fått nya böcker från två av de bokklubbar jag är med i. I tidigare inlägg har jag konstaterat att om jag inte köper en enda bok till i hela mitt liv, så räcker mina olästa böcker tills jag blivit cirka 129 år gammal. Det behövs liksom inte fler nu.


Ändå går det inte att låta bli att köpa nya.


Jag måste därför uppmana landets samtliga författare att ta rast. En lång sådan. Ägna några år åt fågel- och navelskådning, brodera, gör pärlplattor, sortera foton, samla frimärken, bygg tändsticksmodeller av Bodens fästning. Ja ni vet, hitta på nåt!
Men skriv inga böcker tack!


RSS 2.0