Både Ipswich och Stevie Vann

Begränsade delar av läsekretsen har hört av sig och uttryckt följande fundering:
"Han som skrev Ipswich Towns FA-cupfinalsång från 1978, Ipswich Ipswich Get That Goal, visst hade han en fru som sjöng med Sweet på någon låt?"
Så långt alla rätt, och eftersom ni frågade så törs jag passa på att fördjupa mig en smula i ämnet. Håll i hatten så kör vi:

Stevie Vann föddes i Mulfuira, en liten by i Zambia nära den Kongolesiska gränsen. Där började hon tidigt med sång och musik. Redan som ung tonåring for hon till Sydafrika och sjöng i princip i varenda reklamsnutt som spelades på nationell radio eller TV. När hon var 16 hade hon en egen TV-show och något år senare fick ur självaste Peter Sellers hand mottaga priset som Sydafrikas främsta sångerska. Det gick bra för den lilla tösen.

I skolan hemma i Mulfuira hade Stevie en kamrat som hette Robert John "Mutt" Lange. De två gamla skolkamraterna slog ihop sina påsar, gifte sig och jobbade ihop i Sydafrika med reklamjinglar och olika typer av musikproduktion. 

Efter något år tyckte de att det var dags att erövra världen och siktade till att börja med in sig på England. De flyttade dit och med åren kom de bägge att röna stora framgångar. Mutt är idag en av de främsta producenterna och har skrivit låtar åt och jobbat ihop med ett otal stora artister såsom AC/DC, Bryan Adams, Def Leppard, The Corrs samt inte minst sin andra hustru Shania Twain. Tillsammans gjorde de skivan Come on Over som är den mest sålda skivan av en kvinnlig artist någonsin.

Efter att ha brutit med Lange jobbade Stevie vidare som sångerska med diverse artister som Manfred Mann, The Doobie Brothers, Elton John, Billy Ocean, Joe Cocker, Chaka Khan, Dave Stewart och Tina Turner och gjorde bland annat detta inhopp med The Sweet på en av deras sista skivor, Level Headed från 1977:


Under ett antal år sjöng Stevie i det egna bandet Night och de fick en smärre hit 1979 med Hot Summer Nights:Den egna sångkarriären fortsätter än idag och Stevies mäktiga stämma är fortfarande eftertraktad när Coca-Cola, Mars, Wrigleys och de andra jättarna gör reklamjinglar.
Hon jobbar även som röstcoach åt gräddan av artister; Sugababes, Robbie Williams och Sophie Ellis Bextor för att bara nämna några. Så här gör hon reklam för sin verksamhet:


Vänta nu: vad var det hon sa? Bodyform..? Vad är nu det för något?
Jo, det var ett utav alla reklamuppdrag hon gjort, och så här lät det:
Och hur var det med Ipswich Town nu då? Jo, i laget spelade en sydafrikafödd spelare, Colin Viljoen, och med den anknytningen skrev den forne landsmannen Mutt Lange låten Ipswich Ipswich Get That Goal inför FA-cupfinalen mot Arsenal 1978, en för genren ovanligt lyckad komposition. Möjligen en liten bidragande orsak till att Ipswich faktiskt vann över Arsenal med matchens enda mål där på Wembley och tog klubbens hittills enda FA-cuptitel.Då vet ni det.Kommentarer
Postat av: Alma

Nej henne har jag aldrig hört talas om.

2010-10-08 @ 18:17:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0