I feel for Chaka Khan

Kanye West har rivit ut garnityret i underkäken och ersatt det med diamanter. Vi får förmoda att hans leende är mer gnistrande än någonsin. Förutom de etiska invändningarna man kan ha mot detta tilltag, dyker även en annan fråga helt naturligt upp i sammanhanget; är verkligen Taka Boom och Chaka Khan syrror egentligen?

Svaret är naturligtvis; ja, de är systrar.

I mars 1953 föddes Yvette Marie Stevens och ett och ett halvt år senare kom hennes syster Yvonne Stevens. Yvette kom att ta sig artistnamnet Chaka Khan (hon behöll sin förste makes efternamn, trots att de bara var gifta ett år) och sjöng under sjuttiotalet med funkgänget Rufus.
Lillasyster Yvonne kallade sig Taka Boom och hade några mindre hits, egna och ihop med andra under 70- och 80-talen.
Systrarna började musicera tillsammans offentligt i slutet av 60-talet, men det var Yvette, aka Chaka Khan, som blev den stora stjärnan i familjen. Genom åren har hon haft stor framgångar, men kanske ändå inte lika stora som hon skulle förtjänat.

Om vi bortser från hitarna med Rufus så var I'm every woman från 1978 hennes första stora egna hit. 1983 gjorde Rufus sin sista platta, och där fanns denna pärla med, en låt som Chaka har haft med på sin repertoar sedan dess:Året därpå, på Chaka Khans sjätte album small det till rejält och hon hamnade på världens topplistor med en låt ursprungligen skriven och inspelad av Prince:På samma platta fanns även låten Through the fire med. Här ser vi den framföras av Chaka Khan i duett med en annan fantastisk sångerska, Kelly Price:Här börjar väl den inom Hip Hop bevandrade ana vad Kanye Wests diamanttänder har med saken att göra. Det var ju låten Through the Wire som fyllde hans bankkonto rejält. En sång helt och hållet byggd på Chaka Khans hit från 1984, och som innehåller samplingar av hennes röst.
West hade visserligen framgångsrikt jobbat som producent åt andra artister, men det var denna inspelning som skulle ta honom till toppen av inkomstligan.
Det som fick honom att göra denna låt, var en bilolycka som slutade med att hans underkäke krossades. Det är denna underkäke han nu fyllt med diamanter...
En lysande sångerska, tyvärr drunknade hennes kraftfulla stämma ofta i svulstiga ljudmattor på åttiotalet, men hon fortsätter ännu att framträda och har sjungit med artister som Prince och Stevie Wonder och har hjälpt ett otal artister att nå skivframgångar genom att stödsjunga på deras skivor.
Vi avslutar dagens övning med att titta på ett exempel på just detta; Chaka hjälper här Steve Winwood att nå listorna 1986 med Higher Love. Ja, då vet ni det.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Ingen har gjort "signed , sealed, delivered" bättre. Varför inte komplettera denna utmärkta bloggpost med detta mästerverk.Det går inte att sitta still när man hör den.

2010-10-21 @ 10:49:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0