Kontrafaktiska spekulationer
Biblioteket i Alexandria var antikens största lärocentrum. Det grundades ungefär 300 år innan Kristi födelse, och här fanns i runda slängar en halv miljon pergamentrullar när det var som störst. Vi får nog förmoda att kvaliteten på dessa alster var högst varierande precis som det är på de kommunala biblioteket i Flen, Kalix och Uppvidinge också. Det fanns säkert en hel del kalkonrullar på biblioteket i Alexandria. Men ändå. När det förstördes måste ju ohyggliga mängder av kunskap ha gått förlorad, och man kan ju undra hur det hade varit om denna kunskap hade räddats åt eftervärlden.
Fick vi börja om från början inom vissa kunskapsområden där vi kanske hade kommit i mål långt tidigare än vad vi faktiskt gjorde? Hade vi kanske upplevt dagens explosiva utveckling redan under medeltiden istället? Kanske Heliga Birgitta hade kunnat blogga om sina uppenbarelser på vatikan.net. Coolt va? Och på YouTube hade vi kanske kunnat se någon skakig snutt från Santa Maria när hon närmade sig den nya världens kust. Kanske människosläktet skulle ha varit klokt nog att förstå vad den lille mustaschprydde dåren i Tyskland var för en och hade kunnat stoppa honom i tid. Ja, kanske. Eller kanske inte.
Men det skulle antagligen inte varit bra för utvecklingen av ett nytt tänkande i Europa. Föreställningen om en forntida guldålder var stark(även då)och man fastnade i det gamla utan att våga tänka nytt. Ungefär som min elev från Pakistan som bara skriver av, kopierar mästaren, men inte vågar producera själv.
Tyvärr fanns för mycket antik litteratur kvar i exempelvis kyrkan där Aristoteles världsbild blev den allenarådande i tusen år till. Ibland kan faktiskt ett illdåd som detta i Alexandria föra utvecklingen framåt.
De som skrivit de böcker som brändes trodde säkert på astrologi och såg antagligen slaveriet som något gudagivet. Jag tror medeltidens friska och ungdomliga fräschör i tänket, som också fanns, kanske skulle ha stäckts av den gamla kunskapen från Alexandria.
Du har naturligtvis helt rätt. Du är ju klok också ...
Men historikerna skulle nog gärna ha kvar det biblioteket. Arkeologin hade säkert utvecklats tidigare eftersom man kanske inte skulle behöva hitta någon rosettsten för att läsa hieroglyfer.
Antagligen är det så med kontrafaktiska resonemang liksom när man tänker över sitt livs alla tokiga felslut att de är väldigt nyttiga för att förstå skeenden på ett djupare plan, men man kommer nog oftast fram till att det var tur det där med alla misstagen som ledde oss på rätt vägar till slut.