Snålheten bedrar visheten

Just nu spys det galla över att Carola Häggkvist köpt en flaska parfym till sitt fadderbarn i Haiti. Pöbeln som invaderar kommentarsfälten på nätet undrar vilken nytta hennes parfymflaska gör för det drabbade barnet. Man anklagar henne för att bara vilja visa upp sig och få publicitet.
Jag undrar: på vilket sätt hjälper detta patetiska gnäll de drabbade? Gagnar man bättre de drabbade genom att sitta hemma med förstockat hjärta och igenslammade hjärnceller och hata Carola, än att faktiskt med hjärtat dela med sig av sina resurser?
"Ett dåligt huvud hade han, men hjärtat det var gott" sas det om Sven Duva. Det kan möjligen appliceras även i detta fall men, och detta är jag bergfast övertygad om, Carola ger med hjärtat. Inte för att hon ser chansen att utöva PR. Att hon haft dessa fadderbarn sedan 1985 borde bevisa det. Att hon eftersträvar publicitet är ju glasklart, men det är publicitet för insamlingen hon eftersträvar. Inte publicitet åt sin egen person.
Hennes finansiella bidrag kanaliseras via någon hjälporganisation som avgör exakt vad pengarna skall användas till. De gör den bedömningen, inte de enskilda givarna. Att hon sedan, utöver sina övriga bidrag, kommer med en extra present åt gossen är ungefär, och det är väl bäst att säga det; jag jämställer inte nöden i Haiti med detta exempel, men det är hur som helst i mina ögon ungefär som om du och jag hade kommit med en bukett blommor åt kära vänner som ex. fått ett missfall eller drabbats av annan olycka. Vårt stöd består ju inte i blommorna, utan i vår närvaro, vår omtanke och kärlek. Och ibland även kronor och ören.
Ingen människa i världen skulle håna oss för att vi kom med en bukett blommor till drabbade vänner. Men Carola är det tydligen helt i sin ordning att håna och jag anklagar framför allt kvällspressen för att piska upp sådana stämningar. Det de sysslar med har inte längre med journalistik att göra. De om någon borde ställas vid skampålen. Inte Carola. Hur är man funtad som människa när man medvetet vinklar ett material på ett sätt som undergräver allmänhetens vilja att dela med sig? Det är nämligen precis det som händer. De får oss att håna och förlöjliga Carolas hjälpinsats, och naturligtvis vill väl ingen stödja något som så löjliga typer håller på med.
Nä, hennes insats ska istället applåderas och jag hoppas att alla människor följer hennes exempel; skaffa fadderbarn, ge till hjälorganisationerna. Åk dit.
Och ta gärna med er en bukett blommor.

Kommentarer
Postat av: Alma

Bra rutet! Hur kan man få för sig att det är elakt att ge bort en lyxig present till någon som är fattig? Ska fattiga bara få nyttigheter, som lille Vigg som på julafton fick raggsockor fast han suktade efter färgglada leksaker? Skulle svenska tonårsbarn ogilla en parfymflaska och säga, "nej tack, rågbröd av fullkorn är så mycket nyttigare för mig, ta tillbaks din parfymflaska"?Detta avslöjar inte bara ett blint, mobbarhat mot Carola utan också en överlägsen attityd mot fattiga. De ska inte få glädja sig åt lyx som vi ser som självklar-de ska bara ha nyttigheter.Precis detta var jag med om i Jinja, Ugandas andra stad, när en grupp gatpojkar, gnagandes på "stubben" av rostade majskolvar, tiggde pengar och en svensk i gruppen vägrade ge bort pengar eftersom vi stod framför en godisbutik(där bl.a. hon just köpt chokladkakor) eftersom gossarna måhända skulle köpa onyttiga godsaker för pengarna.

2010-02-23 @ 15:34:01
Postat av: Elisabeth

Bra och tänkvärt inlägg Tomas. Det är lätt att se felen andra gör.

Var själv i Haiti för tio är sedan och tog med mig lite godis och leksaker men skämdes när barnen som flockades runt oss, ville ha mat. Jag hade helt enkelt inte förstått bättre.

2010-02-23 @ 16:11:23
Postat av: Alma

Dessutom är det ju Carolas fadderbarn sedan länge så hon betalar redan för vardagens nödvändigheter, då är det väl alldeles på sin plats med en fin present som inte bara är nyttig. Man får väl också anta att Carola under dessa år lärt känna sina barn såpass att hon vet i förväg vad de önskar sig. Sådan info saknar helt säkert Aftonbladet och dylik skräpmedia.

2010-02-27 @ 17:21:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0