Läst i sommar

Sommaren är som gjord för läsning. Kom så låtsas vi att inga mygg funnes, och lägger oss i hängmattan så ska jag berätta lite om de böcker jag hittills hunnit med denna sommar...

Siskeburar och guldfiskskålar : ur sällskapsdjurens kulturhistoria av Ingvar Svanberg
Spännande ämne, men tyvärr känns det som om upplägget slarvas bort till viss del. Lite korrekturfel, en del onödiga longörer och uteblivna förklaringar på vissa håll gör att betyget dras ner. Har dock en del förtjänster, till exempel en del belysande och underhållande historiska citat.
Betyg:3 (eller snarare 2,5)

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
av Jonas Jonasson
Ja han är ju påläst pojken. Och ganska underhållande. Men det blir som lite mycket av det goda. Till sist orkar inte nervimpulserna ta sig hela vägen upp till mungiporna så de tar istället den kortare vägen till axlarna och får dem att rycka istället. En trea i betyg är nästan i överkant men Allan är ju en trevlig bekantskap och en mycket gammal man så jag kan ju lika gärna avrunda uppåt.
Betyg: 3 (med sorgkant)

Guds starka arm av Åsa Larsson och Lena Andersson
Favorit i repris. En morgon hittas Kirunas främste elektricitetsinstallatör Arvid Karlsson död. Länsman Björnfot utreder förstås det hela och vi får avnjuta levande porträtt av folket i den nya staden som växer fram. Stor litteratur trots det lilla formatet. Och som alltid gråter jag på slutet.
Betyg: 5

Sommarboken
av Tove Jansson
Finstämd berättelse om sommaren och om Farmorns och Sophias lite kantiga men kärleksfulla relation. Detaljerna och stämningen gör att sidorna plötsligt börjar lukta saltvatten och tång. Jag hör måsar och gräset som prasslar under fötterna när Farmorn och Sophia utforskar livet i allmänhet och sin lilla ö i synnerhet.

Betyg: 4

Om någon dag eller så ska jag återkomma med ett litet utlåtande om boken jag nu läser; Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn. Den verkar i alla fall hittills vara lika relevant och angelägen som hans Vägar till visdom

Kommentarer
Postat av: Thommy i Piteå

I have met the guy. I have no good experience of him.

2010-07-22 @ 17:43:47
Postat av: Barnflickan

Var får man tag i Guds Starka Arm? Det känns som att jag borde läsa den.

2010-07-22 @ 17:50:27
Postat av: Bråddjup

@Thommy: You are referring to Stefan Einhorn I presume. What about him?@Barnflickan: Fråga på bibblan. Annars går det att beställa på nätet, ex Bokus http://www.bokus.com/bok/9789179538378/guds-starka-arm/ eller AdLibris http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9179538371

2010-07-22 @ 19:34:23
Postat av: lina

Åh vad kul att du läser Tove Jansson! Läs bibliografin om henne, Tove Jansson ord bild och liv. Helt fantastisk. Läst Vägar till visdom och ska nu få mannen att läsa den, fin bok. Tänkvärd. Ha fint i sommarsverige, Lina ( helg hela veckan)

2010-07-25 @ 08:29:18
Postat av: Elisabeth

Jag hittade Guds starka arm på biblioteket men den var utlånad just nu.

Har också läst Hundraåringen som försvann och jag tyckte den hade ett roligare upplägg än Paasilinnas böcker, vilka jag tycker är alldeles för långdragna.

2010-07-29 @ 14:23:02
Postat av: Alma

Kul att du liksom jag gråter åt dylika slut!

2010-07-29 @ 21:10:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0