VM-minnen

Snart drar årets stora fotbollsfest igång och en del sörjer att inte Sverige finns med. Tänker på vad som kunde ha blivit. Själv kommer jag så här i VM-tider att tänka på Kameruns Roger Milla. En av VM-historiens största profiler.

Albert Roger Mooh Miller var redan i tidiga år en stor talang. Som trettonåring skrev han på för laget Eclair Douala och utsågs 1976 till "Årets spelare i Afrika" Vid VM 1990 hade Milla egentligen redan avslutat sin framgångsrika karriär, men landets president ryckte in och såg personligen till att Milla drog på sig skorna igen och for iväg till Italien. Ett bra initiativ av herr president skulle det visa sig!

Det året gick nämligen Kamerun som första afrikanska lag någonsin vidare till kvartsfinal, och Roger Milla var Primus motor.  I kvarten föll man dock efter förlängning mot England. England ledde med 1-0 när Milla kom in i matchen och i princip vände på egen hand till en 2-1-ledning för Kamerun innan England kunde kvittera. I förlängningen vann som sagt England, men det var ändå utan tvekan Roger Milla som gjorde denna match minnesvärd. "Kungen av VM" kallades han och hyllades som stor hjälte hemma i Kamerun.

1994 spelade Milla VM igen. Denna gång i USA och där blev han som 42-åring den äldste spelaren någonsin att göra mål i en VM-turnering. Bara en sån sak.

Vi som såg Milla i aktion minns särskilt tydligt hans målgest; att dansa med hörnflaggan. Det var sannerligen en frisk fläkt för oss som var vana vid Ipswich, Queens Park Rangers, Elfsborg och Örgryte. Där var man liksom inte lika dansanta av sig om man så säger.
I nedanstående klipp får ni några smakprov både på gladfotboll och dans med hörnstolpe.

Varsågoda; Roger Milla:
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0