Levande landsbygd?
Det är tragiskt att man i Sverige har en så rutten inställning till det här med landsbygd. Titta på en karta över Nordkalotten så ser du att det är tjyvtjockt med små prickar för samhällen i norra Norge. Det finns bosättningar över allt, varje liten fjord är befolkad och det byggs infrastruktur för att stödja dessa samhällen också. Hur små de än är.
I nordligaste Finland ser vi ganska många samhällen utritade på kartan men i norra Sverige är det nästan helt tomt. Och de små stackarna som finns, de ska man så snart som möjligt sudda ut. Det är som om det inte ska få finnas folk annat än i kuststäderna.
Förklara för mig vad ett samhälle har att vinna på att ta död på landsbygden. Om det nu är någon som vet.
Förr fanns en bensinmack som hette Espinära-kolla in http://www.tradera.com/auction/ShowEnlargedImage.aspx?imageID=111298750&seq=1&mega=True
Ja, usch, det är bedrövligt. Hemma i "min" by har vi fortfarande kvar affären, det är lyx.
Undrar lite över balkongen på gaveln...ska man klättra ut genom fönstret för att komma dit...eller är ena halvan av fönstret balkongdörr?
Balkongen, Marina... det måste väl ha funnits en dörr där en gång får man förmoda. Eller..?
Förresten Alma så var det en trevlig bild du hittat. Tänka sig att det en gång i tiden fanns utrymme även för en bensinstation i vår lilla by. Undrar om det var fler som bodde i byn på den tiden? Skulle vara kul att veta.
Antagligen fanns det fler människor men inte nödvändigtvis fler bilar fast de som fanns drog ju mer bränsle. Det är väl bara det att så många arbetar i större samhällen och handlar på stormarknader och samtidigt tankar där nuförtiden.
Jag var och tittade på en del av Norrbottens landsbygd igår. Jag såg lite död, och lite liv. Och så lite mittemellan - sommarstugorna.
Norge och Finland är nog bättre. Körde på finska sidan förra sommaren. De lite större samhällena hade en del tomma skyltfönster. Men där emellan! Många jordbruk, andra företag och inte minst turistattraktioner. Och då talar ändå inte om Ylläs/Levi-området - som är enormt.
Sverige är nog extremt centraliserat och absolut det mest centraliserade i Norden. Så har det varit ända sedan 1500-talet och under Axel Oxenstiernas tid som riskföreståndare accelererade den utvecklingen till vad vi har idag: En statsförvaltning totalt inriktad på Stockholm och länens residensstäder får skvalpa lite i bakvattnet. Resten får gärna försvinna.
Nu tror ju dessutom statsförvaltningseliten i Stockholm att man kan äta datorer och att caffe latte funkar bra att bygga hus och elda med. De tunga råvaruindustrierna behövs inte i vårt IT-baserade kunskapssamhälle. Då behövs ju varken folk eller infrastruktur utanför tullarna.