Hela havet stormar

Vi har blivit som besatta av omorganisation och förändring i det här landet. Vid minsta tecken på lågkonjunktur, formsvacka, lågsäsong eller annan motgång så ska det omorganiseras. In med en ny ledning som naturligtvis genast måste sätta sin egen prägel på verksamheten. Ni kanske kommer ihåg Uppblåsta Egon? Det går ju gubevars inte att trampa i gamla fotspår. Hur hade det sett ut för någon i den ställningen?

Man hittar alltså på något nytt, och så snart de som ska utföra arbetet har lärt sig allt detta nya, så är det dags för en ny omorganisation eftersom det har gått så dåligt sedan den förra infördes.

Det är kostsamt med omorganisationer. Både i kronor och ören räknat, och inte minst kostar det ork, energi och arbetsglädje. Nya logotyper ska fram och vi ska lära oss hur den nya organisationen är tänkt att fungera.
Startsträckan är lång. De nya beslutsvägarna är otrampade och det är helt ofrånkomligt att den nya organisationen är ineffektiv under en ganska lång tid framåt. Ting tar tid.

Och vi är likadana på hemmaplan. När det är ommålat, ommöblerat och vi har bytt bil, bytt blöjor, bytt garderob och har nytt kök och ny frisyr och det ändå inte blir bättre, ja då återstår bara skilsmässa. Tror vi. Som om det skulle bli bättre av att starta om hela karusellen från början igen.

Förändringens vindar blåser hela tiden, men vi måste få lä någon gång för att vi inte helt ska blåsa sönder, vilket vi ju faktiskt håller på att göra. Vi är så stressade och uppe i varv hela tiden att vi inte längre kan sova ordentligt. Vi har inte tid att laga mat och knappt att äta heller.Tänk, vi har inte en gång ro att titta på ett helt TV-program ens nu för tiden, utan vi zappar oavbrutet mellan kanalerna i en ständig jakt efter grönare gräs.

Nä, vi behöver stabilitet, trygghet och arbetsro. Vi behöver få fokusera på innehållet i arbetet, äktenskapet, hockeyligan, partiarbetet och i skolan istället för på organisationen och vad den nye ledaren heter. Vi lägger ner så mycket energi på att lära oss ständigt nya förutsättningar så vi tappar fokus på själva kärnan. Inte konstigt att skolan går dåligt. Att företag går dåligt. Att vi mår dåligt. Vår tillvaro är helt enkelt för svajig.

Zappa inte förbi Kunskapskanalens program om hur fiskeindustrin skövlar våra hav nästa gång du tittar på TV. Eller vad det råkar vara på TV just då. Ta dig tid att ta del av ett helt TV-program för en gångs skull. Du kommer att finna att det ger dig betydligt mer än att se brottstycken ur tjugotvå olika program samtidigt flimra förbi i en rasande fart.

Och låt oss för Guds skull säga ifrån nästa gång någon börjar yra om ännu en omorganisation. Nu får det räcka!Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag säger bara: mer yoga åt folket! Det är lösningen på ALLT!

2010-11-16 @ 17:14:05
Postat av: Barnflickan

Äsch, mitt namn kom inte med...

2010-11-16 @ 17:14:35
Postat av: Bråddjup

Yoga är bra till mycket, kära Barnflickan, men jag misstänker att det kanske inte löser allt. Hur som helst så kan det ju vara värt ett försök. Nästa gång jag är på ett möte där de talar om omorganisation så får vi se om det hjälper med en Hunden som tittar ner eller Trädet. Jag ska testa.

2010-11-16 @ 21:57:45
Postat av: Siv-Britt

Stanna upp ibland, det är nyttigt. Det snurrar på allt för snabbt idag, en timeout från ekorrhjulet skulle sitta fint. För att nå dit måste man kanske jobba som besatt först, för att ha råd med pausen och då kanske vi blir sjuka.

2010-11-16 @ 22:49:17
Postat av: Barock-Olga

Du har så rätt, käre Bråddjup. Tänk vad mycket man skulle hinna i skolan till exempel om man inte ständigt skulle gå på kurs för att lära sig en massa nya organisationsmodeller och betygssystem.

2010-11-18 @ 19:44:01
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Marina

Heja Bråddjup! Du är så klok!

2010-11-19 @ 08:52:59
Postat av: lina

Läs gärna min krönika i morgon, om tid. Lina

2010-11-19 @ 13:18:30
Postat av: Bråddjup

Ja Lina, det ska jag göra. Det ska bli mig ett sant nöje. NSD Helg - när Bråddjup själv får välja!

@Marina: Tack för det. Du är så snäll!

@Barock-Olga: Ja, det är särskilt tragiskt att skolan och vården drabbats av detta på senare år. Att Posten havererat kan man ju liksom hantera på ett annat sätt, men att våra barn, sjuka och gamla offras är det svårare att stå ut med.

@Siv-Britt: Ja, det blir ju det som blir överlevnadsstrategin till sist, att ta timeout. Det bästa vore förstås att ekorrhjulet gick i mera humant tempo istället, då hade vi ju kunnat fungera normalt ändå, utan time-outer.

2010-11-19 @ 14:51:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0