Sommarrepris - Kiruna-hambo

Söderkisen Clas Ludvig Ragnar "Raggie" Sundquist (1892-1951) uppmärksammades för sitt dragspelande redan vid sex års ålder. Hans första lärare gillade skinkmackor och kallades för Kalle Skinka. Denne måste ha gjort ett gott jobb enär Ragnar Sundquist dels skrev en vals till sin lärares ära, Kalle Skinkas vals, och dels blev en av sin tids mest berömda dragspelare. Under sin karriär spelade han in ca 400 melodier med sitt dragspel. Vi ska strax lyssna till en av dem.

Raggie blev en stor idol för många unga män med musikerdrömmar. Av någon beskrivs han som ”otroligt stor, en av de allra bästa och mest kända dragspelarna i hela västvärlden." Han och brodern Oskar turnerade tillsammans, till en början oftast på cykel. I en tidningsintervju klagade turnékollegan Spel-Olle: ”Vi hade alltid motvind och uppförsbacke”. Det skulle dock bli bättre och turnerandet sköttes senare per motorcykel med sidovagn innan bilen tog över.

Raggie grundade sedemera en liten dragspelsfabrik på Söder som sysselsatte sju-åtta gubbar under drygt tjugo år. Storsäljaren var modellen Raggie Special. Han gjorde även ett kortlivat försök som skivbolagsdirektör och gav på sitt egna märke Sundquist ut en handfull skivor i januari 1921. Dessa rara inspelningar är idag hett eftertraktade av samlare.

Och vad har då Ragnar Sundquist med Bråddjup att göra? Inte mycket mer än att han skrev och spelade in en melodi som hette Kiruna-hambo. Råkar någon känna till historien kring denna melodi så tar jag tacksamt emot allt jag kan få. Det finns för övrigt även en Tornedalshambo i Sundquists låtkatalog. Det verkar som om den gode mannen av någon anledning hyste en viss förkärlek för våra nordliga trakter.

Varsågoda! Kiruna-hambo med Ragnar "Raggie" Sundquist och hans kvintett:Kommentarer
Postat av: Alma

Tänk vad lite jag skulle veta om sådana här tokroligheter utan dig.

2011-08-16 @ 23:09:22
Postat av: Bråddjup

Fast det är ganska bra att veta allt om Caravaggio, bilabiala konsonanter och Apostlagärningarna också!

2011-08-16 @ 23:26:41
Postat av: Alma

Okej var finns uppdateringen?

2011-08-22 @ 12:11:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0