Facebook

Docent Martin Peterson går till angrepp mot Facebook i NSD:
Riktig vänskap förutsätter att du ser upp till, och respekterar, din vän. Det räcker inte att du gillar din vän och att ni har trevligt ihop. Riktig vänskap kräver något mer, både intellektuellt och emotionellt. Du måste spendera mycket tid med din vän, låta dig imponeras och inspireras av dennes kloka tankar, men också ibland bli utmanad och ifrågasatt. Riktig vänskap är därför inte förenligt med att ni alltid pratar om trivialiteter och bara har mysigt ihop.

Istället för att spendera tid med våra riktiga vänner sitter vi och hänger framför datorn och kollar våra virtuella "vänners" senaste, alltid lika meningslösa statusuppdateringar. Inte ens en dysterkvist som Nietzsche skulle ha haft något intressant att säga om det.

Så utomordentligt fånigt tycker Bråddjup. Det är lite som att förkasta samvaron vid fikabordet på jobbet bara för att det är en rätt så ytlig umgängesform. Antagandet att man tillbringar sin tid på FB ISTÄLLET för att umgås är ju naturligtvis helt felaktigt. Det är ett fantastiskt komplement. Man umgås ÄVEN på FB. Dessutom är FB ett oslagbart sätt att åtminstone kunna ha en fikabordsgemenskap med kompisar från förr med vilka man annars inte skulle ha någon kontakt alls. Docenten är nog tyvärr lite för kategorisk i sina antaganden, och något för snäv i sin definition av vänskap. Den kan se ut på många, många olika sätt och ändå vara "riktig".

Föreställ dig att du talar med din bästa vän i telefon och berättar om något, säg ett misslyckat kakbak eller vad som helst. På vilket sätt skulle er vänskap förminskas om du kunde lägga upp en bild på FB av detta och visa hur det såg ut? Skulle er vänskap bli mindre av att även andra kunde se samma bild? Den vänskap som inte tål det är ju inte värt namnet.

I alla former av umgängen, även de djupaste och innerligaste, pratar man ibland om sådant som för en utomstående betraktare kan tyckas vara trivialiteter, och som ju faktiskt också för det mesta är det, men dessa trivialiteter blir betydelsebärande just för att man delar dem med sin(a) vän(ner). Jag tror inte ens att Docent Peterson alltid avhåller sig från att tala om trivialiter med sina vänner. Det måste i så fall vara näst intill outhärdligt att umgås med honom.

Jag säger det igen: FB är ett redskap som kompletterar övriga kanaler där jag kan interagera med mina vänner, ytliga eller djupa. Det är inget substitut. På samma sätt som papper och penna inte kan ersätta ett möte, men som kan vara utmärkta verktyg för att underhålla vänskapen mellan mötena.Kommentarer
Postat av: Josefin K

Ja och hur skulle jag kunna få se och höra så mycket från er släktingar uppe i norr annars? Eller min släkt i Tyskland? Facebook är bra!Kram från Göteborg/Josefin

2012-01-05 @ 07:28:24
Postat av: Alma

Men nog är det ofta FB i stället för analoga kontakter. Det är väl det han angriper, inte fikabordet utan att fikabordet tar över all gemenskap.Det blir bara ytlighet kvar för tiden är begränsad för oss alla.

2012-01-05 @ 09:13:37
Postat av: Katarina

Håller med dig. Och mitt bland annat fikabordsprat kommer allvarliga funderingar, goda råd med mera. Han är inte så lite människoföraktande, docenten, när han skriver om vänners "alltid lika menlösa uppdateringar".

2012-01-12 @ 15:25:43
URL: http://www.ordvinden08.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0