Bot och bättring!

I dag hör vi att läkeriet i Sverige är nästan sämst i klassen vad gäller patienttid. Läkarna administrerar bort sin tid visar det sig. För snart fyra år sedan uppmärksammade Bråddjups medicinska redaktion problemet med att högutbildade läkare i allt större utsträckning tvingas utföra administrativa sysslor vilka de saknar utbildning för:
 
Varför anställer landstingen outbildade sekreterare med hundra tusen i månadslön?Vore det inte bättre att dessa sekreterare istället jobbar med det de är utbildade till, nämligen att bota patienter?

Bråddjups förslag till lösning: anställ istället utbildade och skickliga läkarsekreterare som gör jobbet 40 gånger effektivare. Billigare dessutom. Då hade vi kunnat frigöra tusentals läkartimmar varje månad och därigenom sluppit långa vårdköer, sönderstressade läkare och en allt sämre vård.
 
I dagens medierapportering hör vi att var tredje läkare anser att "de ofta eller mycket ofta utför uppgifter som kan göras av annan personal". De är alltså inne på samma linje som jag. Anställ skickliga sekreterare. Hur svårt kan det vara?

Detsamma gäller våra barns lärare. Varför ska de ägna flera timmar varje dag åt administrativa sysslor som de inte riktigt behärskar? Nä, in med lärarassistenter som fixar frånvarorapportering, betyg, utskrifter, bokningar av olika slag och låt lärarna undervisa. Skolan hade mått mycket bättre av det.

Då vet ni.


Kommentarer
Postat av: Alma

Idag fick jag den hjälpen, jag bara rapporterar in betygen till vår administratör hon registrerar och jag skriver sedan på utskriften. Varför får vi inet alltid göra så? Fick veta att det där vi krånglar in på datorn bara är ett anteckningspapper ändå, det är underskriven utskrift som räknas.

2013-12-05 @ 21:09:30
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0