Läs detta om du kan

Har du barn som inte vill läsa böcker? Du är inte ensam. Du är inte heller ensam om att inte vilja läsa för dina barn. Under de senaste tio åren har föräldrars högläsning halverats.
Läskunnigheten och läsförståelsen hos våra unga har tydligt försämrats och en del menar att läget nu är så illa att till och med på universitetsnivå har studenterna så stora svårigheter att det utgör ett hinder för högre utbildning.
 
Barns och föräldrars minskade vilja att läsa har sannolikt en stor betydelse i detta sammanhang. Åtminstone är en sak säker, och det är att inte bidrar ett minskat läsande till bättre läskunnighet i alla fall.
 
Bråddjups bokredaktion hoppas att denna trend kan vända och presenterar här ett botemedel; en ny bokserie vars första två delar kommer ut inom kort, tentativt den 22:a september.
 
Deckarförfattarinnan Åsa Larsson har tillsammans med sin kollega Ingela Korsell skrivit serien "Pax" och det är ett hisnande äventyr som utspelar sig i Mariefred där mörka krafter försöker ta över det hemliga, magiska biblioteket och där bröderna Viggo och Alrik visar sig vara utvalda för att försvara biblioteket.
 
Bröderna har en del bekymmer att handskas med i den vanliga verkligheten också; gänget på skolan, föräldrar och egna tillkortakkommanden. Bekymmer som många kan känna igen sig i.

Bokredaktionens barn- och ungdomssektion och deras föräldrar har fått provläsa den första delen i serien och de var alla helt uppslukade och fascinerade av den fantasyvärld som Larsson och Korsell skapat. Här har vi inget mindre än en bokserie som mycket väl kan få samma effekt som serien om Harry Potter åstadkom; att barnen börjar läsa böcker igen. Så bra är den.
 
Ni kan lika gärna springa iväg till bokhandeln och köpa dessa böcker åt era barn direkt när de kommer ut. Kryp sedan ner tillsammans i sängen och läs. Ni kommer ändå inte undan. De kommer nämligen att bli lika hajpade som Harry Potter-serien blev. Alla barn kommer att vilja ha dem.

Nidstången (inbunden)Grimmen (inbunden)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0