Tips från kultureliten

Jo nu är det så här att en del läsare hör av sig och undrar vilken kulturell nödproviant de skulle utrusta sig med i händelse av skeppsbrott. De tänker sig att de blir strandsatta på en öde ö med en laptop, ett dieselaggregat och att de utöver detta bara kan ha med sig en skiva, en bok och en film. Frågan är då; vilka ska man välja?

Ja låt oss för det första konstatera att de har vänt sig till rätt instans med sin fråga. Vem är bättre skickad att besvara denna livsavgörande fråga än undertecknad? Vem annan skulle kunna tillhandahålla ett lika sanningsenligt och korrekt svar? Knappt någon. Kulturknutteri har i alla tider varit min paradgren.

För det andra så kan vi också slå fast att en sådan här lista har ett innehåll som varierar lite beroende på dagsform, antal fordringsägare, väderlek, fiskelycka, hormonrubbningar etc.
Om ni förliser under denna vecka är det följande som gäller:

En skivaDonald Fagen - The Nightfly. Perfektion och fingertoppskänsla i skön förening. Ett genomtänkt och genomgående tema. Utsökt produktion och fantastiska låtar. Ett sant mästerverk.


En bok - Guds starka arm av Lena Andersson och Åsa Larsson. Kan möjligen av känsliga personer uppfattas som ett något partiskt val. Oaktat detta är det en riktig pärla. Förstklassigt språk, spänning, kärlek, personligheter och en fin inläsning av Åsa Larsson. Och så en makalös slutscen som fullständigt tar andan ur en.


En film - Pianot av Jane Campion. Sensuellt, gripande, vacker musik, vackra vyer, strålande skådespelarinsatser. Ett drama av allra finaste märke.
Då vet ni.


Kommentarer
Postat av: Alma

Ja, du förstår nog att en person som jag som sätter en ära i att vara inaktuell inte kan tänka mig en så modern, för att inte säga, pinfärsk, musik som denna. Man kan ju tänka sig något rykande nytt om det håller en tidlös stil som Arvo Pärt Salve Regina till exempal, men jag måste nog ändå stanna för Bach och Brandenburgkonserterna (ok lite fusk, det är ju så mycket musik)mer musik behövs inte på en öde ö, resten kan man ju sjunga själv.Filmen och boken håller jag dock med om. Filmen passar på en havsstrand och evightesfrågorna blir man aldrig less på.

2010-04-26 @ 15:14:23
Postat av: Elisabeth

Träffade Tore, Åsas pappa för ett tag sedan och han rekommemnderade "Guds starka arm", så den ska jag låna nu.

2010-04-26 @ 17:50:38
Postat av: Bråddjup

Kul Elisabeth! Då kanske man kan få en liten recension sedan?@Alma Även sådana som inte är döda än kan faktiskt skriva god musik.

2010-04-28 @ 13:45:19
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Alma

Jo, de var ju inte döda när den skrevs! Men det finns en viss kvalitetsaspekt i det faktum att musiken saknar bäst före datum och har talat till människor över tider och modenycker. Du kanske vill hävda att Donald Fagen tillhör denna kategori, eller iaf The Nightfly, och det kan du väl göra. Inte så många kommer att motsäga det.

2010-04-28 @ 20:56:15
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Petter

Donald Fagen - hur cool som helst... Ligger i bilens CD-spelare för tillfället!

2010-04-29 @ 21:52:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0