Historien om en låt

Götz Gustav Ksinski föddes av judiska föräldrar i Bochum 1922. Familjen flydde undan Hitler till Palestina 1938 och den unge herr Ksinski som lärde sig att spela piano på egen hand kom senare att spela i olika jazzorkestrar runt Tel Aviv och Betlehem.
Sedan kom Moogen och herr Ksinksi, eller Gershon Kingsley som han nu bytt namn till, blev den förste att använda den på live-framträdanden. 1969 hörde den då 47-årige Kingsley ljudet av en pocornmaskin och blev inspirerad att skriva en melodi baserad på det ljudet. Dagen efter satte han sig ner och komponerade melodin och spelade in den helt och hållet på Moogen.

Detta blev resultatet:Året därpå, 1970 bildade Kingsley ett band som kallades The First Moog Quartet. I det bandet spelade även en herre vid namn Stan Free. Denne Free gjorde 1972 en inspelning av Kingsleys låt med sitt nya band, Hot Butter. Det är sannolikt denna version ni har hört tidigare. Den blev en monsterhit och såldes i 2 miljoner exemplar. Lite kul att notera är att Stanley Free var 50 år gammal när denna inspelning gjordes. Han föddes 1922, samma år som Gershon Kingsley.Sedan dess har låten gjorts i en hel uppsjö olika covers, bland annat av en då okänd Jean-Michel Jarre. Vi har också sett en galen animerad groda ta sig an låten i en technofierad verion. Men vi ska avsluta dagens lilla övning med att låta upphovsmannen själv, Gershon Kingsley, spela den för oss i en lite annorlunda tappning i en inspelning från 2007, när alltså Kingsley var 85 år gammal.


Trackback
RSS 2.0