Rockar fett

Sist skrev jag om smörmusikern Percy Faith. En annan som rockar fett är Fatboy Slim. Fast egentligen heter han inte så utan Quentin Leo Cook, men som musiker kallade han sig Norman Cook men det var alltså innan han blev känd som Fatboy Slim men nu för tiden uppträder han som Brighton Port Authority.

Undrar just om karln är riktigt klok?

Hur som helst; nu ämnar jag spela väldigt många musikklipp så ta och koka dig en kopp te, skruva upp ljudet och må gott tillsammans med oss en liten stund. För nu kommer det att svänga något alldeles grymt.

Vi ska börja vår lilla odyssé i USA 1985 med en smärre hit med gruppen Isley/Jasper/Isley:


Året därpå, 1986, spelade en okänd brittisk grupp in sin version av Isley/Jasper/Isleys souldrypande sång. På så sätt tog The Housemartins både sig själva och låten The Caravan of Love till topplistor runt om hela världen:The Housemartins kallade sig "det fjärde bästa bandet i Hull" men varken Red GuitarsEverything but the Girl eller The Gargoyles hade någon listetta så kanske de var lite väl ödmjuka där gossarna.
Som ni redan har gissat så var dagens huvudperson Norman Cook en av de fyra gossarna i The Housemartins. Han kom med i gruppen strax innan gruppens genombrott som ersättare för basisten Ted Key.
1988 splittrades gruppen och Norman Cook flyttade tillbaka till Brighton för att fortsätta med det han gjorde innan han värvades till staden Hull och The Housemartins; klubbmusik och egna DJ-projekt.
Det första projektet efter uppbrottet från Hull hette Beats International och lät så här:


Därefter följde några rätt framgångsrika år i konstellationer tillsammans med diverse andra musiker. En sådan var Freak Power. Här med Turn On, Tune In, Cop Out från rekordsommaren 1994: (Du kanske har hört den tidigare då låten användes i reklamsammanhang av Levi's) 


Mest känd har Cook blivit under artistnamnet Fatboy Slim och har sedan 1997 haft mängder med hitlåtar. Vi lyssnar här på Right Here, Right Now:Gränsen mellan genialitet och galenskap är ju som bekant hårfin. Att Fatboy är lite lagomt skönt rubbad kan man ju ana redan av hans val av artistnamn, men i den officiella videon till Praise You lämnas inga tvivel längre. Här tonar han ner musiken och lyfter istället fram ett antal icke-dansare som just dansar (eller vad det då är de gör) till låten inför en skara häpna åskådare. Jag kommer osökt att tänka på min svåger och hans kompis Thomas när jag ser denna dans. (Fatboy själv dyker förresten upp i bakgrunden och tittar in i kameran vid 5:29 - 5:34)Ha ha ha. Ja, vad ska man säga..? Vilka störtsköna lirare!
Fatboy har jobbat med många av världens stora artister, och många mindre kända också för den delen. Det är hans förmåga att piffa upp låtar, att remixa dem, och få dem att svänga fett som blivit hans signum.
Ett tidigt exempel är Brimful of Asha med Cornershop som avhandlar de Indiska popstjärnorna Asha Bhosle, Mohammad Rafi & Lata Mangeshkar. Så här lät det i originalutförande:


...och så här lät det sedan Fatboy tagit sig an låten 1997 och sett till att den hamnat på topplistorna:


Som lite kul kuriosa kan jag ju nämna att Norman Cook slog igenom som remixare med sin version av A Tribe Called Quests hitlåt I Left My Wallet in El Segundo från 1989. Ni som sett filmen The Ladykillers med Tom Hanks kanske kan roas av detta då ni törhända kan dra er till minnes att änkefru Marva Munson upprördes över modern "Hippityhop music" och dess konstiga och omoraliska texter och exemplifierar detta med att fnysa åt just denna sång.Kanske det finns någon som sett Baz Luhrmanns film Moulin Rouge från 2001? Där bidrar Fatboy med Because We Can:Nu för tiden uppträder Mr. Cook alltså som Brighton Port Authority och då låter det så här:


Många låtar blev det, men det får det vara värt tycker jag.
Så, nu vet ni lite mer än ni gjorde i morse.


Kommentarer
Postat av: Alma

Just nu tror jag att Housemartins var 80-talets mest positiva musikaliska fenomen och ändå är de helt tidlösa. Ingen av låtarna gör att tidsbestämma så där enkelt som man vanligtvis kan. Caravan of Love är ju förstås speciellt svårplacerad.Jag kom också att tänka på Tompi men det var frisyrerna i videon till Caravan of Love som fick mig att tänka på det samt deras fina handmoves utanför skolan.

2010-07-16 @ 15:45:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0