Ómar den mångsidige

Förr i världen sändes ett program på svensk television som hette Nattsudd. Björn Wallde och Svante Grundberg spelade låtar som redan på den tiden var lätt daterade. Herrar Grundberg och Wallde såg ut ungefär som om de varit på turné och hamnat lätt på sné. De pratade i mun på varandra, rökte och drack pilsner och gav ett allmänt förvirrat intryck. Det hela var dock gjort med glimten i ögat och kryddades med gamla filmklipp och musik som man knappast fick höra på MTV.

Här kan du få en hum om hur det såg ut (Du behöver bara titta till 1:25, sedan kan du trycka på paus)Du som nu fängslades av den tunnhårige mannen som twistade mellan 0:21 och 0:28 är inte ensam. Det har strömmat in frågor från läsekretsen om denne man. Man vill veta vem han är och vad det egentligen blev av honom. Självklart har Bråddjups nöjesavdelning svaret.

Den rockande mannen är ingen mindre än islänningen Ómar Ragnarsson och sången
Limbó - rokk - twist från 1963 kan man om man har en isländsk IP-adress beställa via länken här ovan.

Ómar Ragnarsson föddes 1940 och är inte bara underhållare utan kom sedemera även att bli nyhetsreporter och -fotograf, politiker och miljöaktivist. Han bildade 2007 partiet Íslandshreyfingin – lifandi land (Isländska rörelsen - levande land) och partiet skulle ha fått tre parlamentsledamöter vid valet 2007 om inte lagarna hade ändrats innan valet. Man kom inte upp i de fem procenten som krävdes. Partiet gick sedemera upp i den Socialdemokratiska alliansen (SDA)

År 2006 utsågs Ómar Ragnarsson till Årets man på Island, före fint folk som bloggare och musiker vilket framgår av följande passage: Ómar Ragnarsson fréttamaður var í dag valinn maður ársins í árlegri kosningu þjóðarinnar á Rás 2. Fram kemur á vef Ríkisútvarpsins að Ómari hafi fengið um fjórðung greiddra atkvæða í kosningunni en á eftir honum komu bloggarinn Ásta Lovísa Vilhjálmsdóttir og Magni Ásgeirsson tónlistarmaður. Bra gjort Ómar!

En av strängarna på Ómar Ragnarssons lyra är att han alltså är en hejare på att fotografera. Han har bland annat tagit en del vidunderliga flygbilder på vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökli. Somliga av dessa kan du beskåda här

Jag måste också rekommendera Ómars blogg. Där kan du läsa om vad Ómar har för sig och du hittar också en trevlig spelare, tónlistarspilari, där du kan lyssna på en del nyinspelningar där denne mångsidige islänning bevisar att han ännu vid sjuttio års ålder rockar fett. Det är väl häpnadsväckande att den twistande mannen från Nattsudd kom att få ett så spännande liv. Men det är inte svårt alls att förstå varför han blivit en så välkänd personlighet i det lilla öriket. Hans son, Þorfinnur Ómarsson, är för övrigt också en välkänd mediefigur på Island. Bland annat var han VD för Islands filmcenter under några år och för närvarande leder han det dagliga magasinet Ísland í dag på kanalen Stöð 2

Jag avslutar med ett vackert porträtt och en gammal rocklåt från förr: (dvs 1961) Sveitaball. Rock on Ómar!Kommentarer
Postat av: Alma

Ja, det förstod jag direkt jag såg honom att han skulle bli något extra. Vi måste åka till Island, by the way.

2010-06-10 @ 22:28:18
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

Auðvitað gerum við það ástin mín!

2010-06-10 @ 22:30:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0