Kung Chulalongkorn av Siam

I vår serie Märkvärdiga ting som man inte måste åka runt halva jorden för att uppleva presenterar Bråddjup idag det Thailändska templet i Ragunda uppfört till kung Chulalongkorns minne. En smått overklig upplevelse för den som inte vill eller kan åka till Thailand med sina små barn, men som ändå önskar ge de små liven ett semesterminne av rent utländska dimensioner.

Kung Chulalongkorn den femte av Siam hette som bekant egentligen Prabat Samdetch Fra Paramindro Maha Chulalongkorn Patindro Tepa Maha Mongkut Pra Chula Chom Chlao Chasya Hua, och hyllas än idag som det moderna Thailands stora landsfader. Under Chulalongkorn avskaffades månggiftet, slaveriet och dödsstraffet, en modern administration introducerades och utbildningsväsendet förnyades.

Av Oscar II blev Chulalongkorn inbjuden att besöka världsutställningen i Stockholm år 1897. Vid mottagandet å Logårdstrappan spelades för övrigt den allra första svenska filmsnutten in: Konungens af Siam landstigning vid Logårdstrappan.

Chulalongkorn ville se mer av det rike som liksom hans eget exporterade stora mängder timmer. Han gav sig ut på en Norrlandsresa med sitt följe och denna resa kom att lämna sina små avtryck. På bilden här till vänster ser vi den stolte fadern med tre av sina 77 barn, tre söner som följde med sin far på resan till den kalla nord.

I Tuolluvaara utanför Kiruna upptäckte Hjalmar Lundbohm en malmfyndighet ungefär samtidigt som Konungen af Siam besökte vårt land. Den största av malmkropparna fick namnet Chulalongkorn. Då Tuollaborna som några årtionden senare kom att  jobba nere i gruvan, TGA, hade vissa problem att uttala den exotiske konungens namn, blev det istället "Tjolalonken". (De övriga malmkropparna fick de något alldagligare och mer lättuttalade namnen Siam, Emil, Bråk, Bak samt Kurt.)

Och så har vi då detta med den Thailändska paviljongen i Ragunda. Det är den enda av sitt slag utanför Thailand, och den är alldeles... alldeles... underbar! En orgie i bladguld, tinnar och torn som byggdes hundra år efter den store konungens besök. Byggnaden är 26 meter hög inklusive den höga kungaspiran med ytterst prålig lotusblomma på toppen. Invändigt ser vi bland alla sagolika blomsterdekorationer, även en bronsstaty av Chulalongkorn i naturlig storlek.

Den omgivande parken med vattendrag och små vackra broar bidrar också till den harmoni som präglar hela paviljongen. Åk dit och begapa denna besynnerliga sevärdhet och passa samtidigt på att ta en sväng till Döda fallen som ligger en bit bort. Vild-Hussens misslyckade försök att skapa en timmerränna vilket tömde hela Ragundasjön och lämnade kvar en tömd älvfåra som idag erbjuder en vacker och spännande klättringstur där även de minsta kan vara med.

Redan under sin livstid kallades Chulalongkorn för Den Store, och på hans dödsdag den 23 oktober hyllas och äras han än idag för sin betydelse för landet. Ceremonier till hans ära genomförs över hela Thailand. Och även på den Thailändska paviljongen till kung Chulalongkorns minne i lilla Utanede i Ragunda kommun.


Kommentarer
Postat av: Astrid

Tack för den detaljerade informationen.

Var till paviljongen för ett par år sen och det är helt klart värt ett besök.

Ha det gott!

2010-06-05 @ 13:42:58
URL: http://www.harptjarnen.hundsida.se
Postat av: Curt Persson

Jag tycker det är en fantastisk historia. Skrev en artikel om detta i en årsbok för några år sedan. faktum är ju att Pra Pramend var till Sverige förta gången 1897, då han var inbjuden till Teknik och hantverksmässan Stockholm. Kommisarie för själva teknikdelen på mässan var Hjalmar Lundbohm. Samma år namngav Lundbohm utmålen på malmkropparna i Tuolluvaara. Närmaste malmkroppen till höger om Chuolalongkorn var Östra Siam och till vänster Västra Siam.



MVH



Curt, på Sjöbotten.

2010-06-05 @ 15:40:06
Postat av: Bråddjup

Jag får tacka dig Curt för info om malmkropparna, hittade det i din C-uppsats.



Astrid: Det samma!

2010-06-05 @ 19:05:08
Postat av: Alma

Även på Nordkapp finns en minnesplats från Chulalongkorns resa. Dit vallfärdar thailändare än i denna dag. Thailändare är otroligt förtjusta i sitt kungahus och de närmast dyrkar denne Chulalongkorn, som förresten också finns med i romanen/musikalen/filmen "kungen och jag". Han är den pojke som får ta över kungariket av sin pappa och inspirerad av sin engelska guvernant sedan moderniserar landet.

2010-06-05 @ 19:31:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0