Baskunskaper

Ibland händer det att jag, på pin kiv naturligtvis, frågar mina medmänniskor vad de anser om J.D. Sumners sångröst. Svaret blir alltid detsamma; "Jag vet ej, ty jag har aldrig hört vederbörande sjunga." Men se där tar de fel. Alla människor har nämligen hört J.D. Sumner sjunga. Även du.

Elvis Aaron Presley hade en tämligen framgångsrik karriär i sjungbranschen. Han sjöng ofta, bra och tillsammans med andra. Ofta sjöng han bra tillsammans med The Stamps, och om man någon gång har hört Elvis sjunga så har man sannolikt även hört The Stamps. I november 1971 anlitade Elvis The Stamps som kör på sin turné och kommande skivinspelning. Samarbetet kom sedan att vara ända fram till Elvis allt för tidiga död den där augustidagen 1977.  Tillsammans med The Stamps spelade Elvis in en mängd låtar, vi kan som exempel lyssna på stycket Way Down inspelad natten mellan den 29 och 30 oktober 1976:Om ni under vissa passager av sånger upplevde det som om hela huset vibrerade så var det ingen mindre än The Stamps bassångare John Daniel "J.D." Sumner som basade. Han hade en helt unik basröst. Och för en gångs skull är det inte bara en fråga om tyckande från min sida. 1983 hamnade nämligen J.D Sumner i Guiness rekordbok.

1966 spelade Sumner in sin version av Blessed Assurance (Saliga visshet på svenska) och enligt Guiness innehöll den inspelningen den lägsta dokumenterade tonen någonsin framförd av en människa - C1 - vilket motsvarar den lägsta tonen på en femsträngad kontrabas:Tillsammans med The Stamps framförde Elvis en mängd gospelsånger och vi avslutar denna lilla övning i baskunskap med en riktigt låg höjdare; Why me Lord? Tyvärr är bildkvalitén riktigt sunkig, men å andra sidan är framförandet av så orimligt hög klass att vi nog kan ha överseende med den skakiga bilden. Du får nog dra upp volymen en smula för att kunna ta del av hela spektrat av härliga toner.


Kommentarer
Postat av: Alma

He is down in the basement, indeed!

2010-06-24 @ 21:29:57
Postat av: Ulrika

Tack för den undervisningen. Det behövde jag.

2010-06-28 @ 14:36:22
Postat av: Bråddjup

Varsågod Ulrika. Det är alltid lika trevligt att kunna bidra till viss samhällsnytta genom att utbilda den lilla massan i allsköns nödvändigt vetande. Tack för dina uppmuntrande tillrop!

2010-06-29 @ 08:07:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0