Tre ben och många strängar

Är det någon här som minns Sven Gren, med sitt extra ben? Well, of course you do. Åtminstone om du är lite till åren kommen. Som en annan.
En gång för länge sedan fanns det en enda TV-kanal att välja på. Den var svartvit. Det fanns Tekniskt magasin, Hylands hörna, TV-nytt, Halvfem och Kullamannen att titta på. Och ibland kunde man få se Rolf Harris sjunga Sven Gren med sitt extra ben. Det var vansinnigt roligt!
Nu för tiden talar ju de flesta engelska, så då gör det inte så mycket att jag inte kunde hitta den svenska versionen på tuben. Vi kan istället njuta av Mr. Harris på hans modersmål, och på engelska heter Sven Gren, Jake the peg. Uppenbarligen har han vissa problem att komma ihåg texten på sina håll, men på något sätt lyckas han bena ut även det.


Vi förstår alla varför Jake the peg i en omröstning 2004 utsågs till Australiens fjärde bästa låt genom alla tider. Anyway, Rolf Harris som föddes 1930 och således har begått sin åttioårsdag tidigare i år, har inte bara rönt framgångar som entertainer. Han har fler strängar än så på sin lyra.

Hemma i Australien var han tävlingssimmare på hög nationell nivå. Hans stora talang är dock målningen, en sida som kanske inte är så bekant här hemma, där Harris fortfarande huvudsakligen förknippas med Sven Gren och andra lustiga sånger såsom Tie Me Kangaroo Down, Sport och en av herrar Plant och Page inte helt uppskattad version av Stairway to Heaven.

Harris flyttade som 22-årig konststudent till England och året därpå, 1953, fick han jobb på BBC och har sedan dess varit en av Storbrittaniens riktigt stora TV-profiler. Tänk er att Lennart Hyland fortfarande hade varit aktiv och vilken status han då hade haft för oss svenskar. Ungefär så är Rolf Harris för britterna. Skulle inte förvåna ett dugg om han blir adlad vilken dag som helst.

Han har haft egna TV-shower och varit programledare för en mängd olika program, bl.a BBC:s Animal Hospital mellan 1994-2004. Året därpå, 2005 målade han ett porträtt av drottning Elizabeth II till hennes 80-årsdag, en tilldragelse som resulterade i ett specialavsnitt av hans Rolf on Art.
Denne man har gjort så mycket att det omöjligt kan fångas i några snabba penseldrag. Så oerhört produktiv under så många år. I år har han firat 65-årsjubileum som konstnär.
Några av hans målningar ser ni här ovan till vänster. Förutom det färdiga drottningporträttet ser vi även bland annat ett exempel från den serie program där han lät sig inspireras av de stora mästarna. Ovan ser ni hans parafras på Gustav Klimts Kyssen.
Läs gärna mer och beundra hans målningar på hans hemsida. På YouTube finns också en uppsjö med filmklipp med denne mångbegåvade herre. Både sånger och utdrag från diverse TV-shower. Vill särskilt nämna Sun Arise som dessvärre inte gick att bädda in, men följ gärna länken till klippet på YouTube. Den låten gjorde för övrigt Alice Cooper av alla människor en egen version av.

Vi avrundar denna lilla exposé med att lyssna till en annan konstnärssjäl; Kate Bush som här anlitat Harris både som sångare och Didgeridoo-spelare. Detta var för övrigt inte första gången. Han spelade även Didgeridoo på titelspåret från hennes album The Dreaming från 1982.


Ja, då vet ni även detta.


Kommentarer
Postat av: En galen polack

Om jag inte helt missminner mig innehöll hans tv-program (i svensk television) även konstnärliga inslag. Jag har för mig att han brukade rita skojiga bilder på en vit duk/vägg under minuten. Eller var det någon annan?

2010-11-02 @ 11:57:16
Postat av: Bråddjup

Det är helt korrekt. Det var han. Märkligt nog lärde han sig svenska också. Mångkunnig som sagt.

2010-11-02 @ 12:14:11
Postat av: h-f

Vilken otroligt vacker video Kate fått till.

2010-11-02 @ 12:36:39
URL: http://ishav.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0