Staff Benda Bilili - svängig musik som gör skillnad

Ricky Lickabu och Coco Ngambali bor i närheten av djurparken i Kinshasa, Kongo. De sitter bägge i rullstol efter att ha drabbats av polio i ungdomen, och de började spela musik tillsammans eftersom de inte kunde hitta några andra band där de kunde få vara med och spela.
De tränade på djurparken eftersom de där kunde få vara i fred och träna ostört. Efter ett tag slöt sig fler poliosjuka till gruppen och slutligen gjorde tonåringen Roger Landu dem sällskap och han tillverkade en egen Satonge, en ensträngad luta, av en tom fiskburk, en gitarrsträng och en träpinne. Tillsammans började de nu spela på Kinshasas gator och de upptäcktes där av den Belgiske skivproducenten Vincent Kenis som spelade in ett album med Staff Benda Bilili (ung. Se bortom ytan) som de nu kallade sin grupp.
Inte bara fick de ett skivkontrakt. De har gjort världssuccé med sina hembyggda instrument, bland annat tack vare en dokumentärfilm om dem som uppmärksammades vid förra årets Cannesfestival, och de ska nu genomföra en USA-turné.

Deras framgångar har inte bara gjort det möjligt för dem att bo i riktiga hus utan de kan även låta sina barn gå i skolan och man bygger nu Kinshasas första inspelningsstudio.

Staff Benda Bilili har också engagerat sig i olika projekt som uppmärksammar och vill få stopp på folkmord och brott mot mänskligheten i Sudan, Kongo och andra delar av Afrika. Dessa handikappade musiker som ingen ville spela med kan nu tack vare sin begåvning och sin glada musik ge livsgnista och hopp åt denna del av Afrika som varit så hårt drabbad genom åren.

Vi lyssnar här på "Je t'aime", Staff Benda Bililis bidrag till skivan "Raise Hope for Congo" som säljs till förmån för arbetet med de många kvinnor och flickor som utsatts för våld i regionen.
Kommentarer
Postat av: Alma

Underbart! Dagens fastetips!

2011-04-13 @ 20:50:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0