Barfotadivan har vandrat vidare

Bråddjup befinner sig mitt i livet. Det tuffar på. Barna växer och står i, och julen står för dörren. Det är så där; det tuffar på men ibland påminns man om sin dödlighet och får stanna upp en stund. Till exempel i dag när jag hör att Cesária Évora har avlidit, 70 år gammal.

Cesária Évora föddes på Kap Verde 1941 och hennes pappa var en av de första på den gamla portugisiska kolonin som spelade fiol. Han dog när Cesária bara var sju år gammal men det musikaliska arvet förde han uppenbarligen över till sin dotter som ända sedan hon var liten sjöng i kör och sedan uppträdde på lokala barer och restauranger ända upp i vuxen, rent av mogen ålder.

I Paris spelade hon in sin första skiva 1988, när hon var fyrtiosju år gammal. Sedan kom det ytterligare tio album och "Barfotadivan" som hon kom att kallas blev en väldsstjärna och turnerade runt om världen med sin kapverdiska folkmusik och den portugisiska Fadon som också stod på hennes repertoar. 2004 belönades Évora med en Grammy.
Efter att, som hon själv uttryckte saken, ha "missbrukat chips" var inte Évoras hjärta i bästa skick, och i september i år meddelade Cesária Évora att hon tvingas avsluta turnerandet av hälsoskäl. I dag somnade hon in på ett sjukhus i sitt hemland, Kap Verde.
Vi minns en stor sångerska genom att lyssna till hennes kanske mest berömda sång, Sodade.
Kommentarer
Postat av: Alma

Ja, tänk, hon som alltid har funnits där med sin skimrande röst.

2011-12-17 @ 23:08:12
Postat av: Nia

Herr Bråddjup!

Mig gläder att du trots bråda tider

skriver

om allt mellan födelse och ättestup!

2011-12-18 @ 16:40:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0