Grattis!

I dag gratulerar Bråddjups operaredaktion Jussi Björling som skulle ha fyllt 100 år i dag om han hade levat. En av de riktigt stora tenorerna, av många ansedd som den främste av dem alla.

Vid en guidad rundresa i New York för ett antal år sedan, berättade vår guide om Birgitta Nilsson när vi stannade till vid Mertropolitan, Björlings hemmaarena från 1938 fram till hans död 1960.
La Nilsson och Luciano Pavarotti var bägge sprängfyllda av sina stora egon och det blev naturligtvis en del frontalkrockar. Vid ett tillfälle sopade hon till honom rejält med orden: "Och vem tror du att du är egentligen? Jussi Björling, eller..?" 
Den anekdoten belyser inte bara Nilssons slagfärdighet utan även vilken status Björling faktisk hade, och fortfarande har, i operakretsar.

Vi firar dagens hundraåring med en liten filmsnutt som exemplifierar Borlängesonens storhet. Che gelida manina från Giaccomo Puccinins opera La Bohème i en filmupptagning från 1956. Här ser vi en 45-årig Björling uppträda tillsammans med Renata Tebaldi. Jussis internationella karriär hade här pågått i tjugo år redan och det var fyra år kvar innan han blott 49 år gammal dog i sviterna efter en hjärtattack.


Kommentarer
Postat av: Alma

Ja och han firas på Kyndelsmäss när också min musikaliska farmor föddes.

2011-02-02 @ 22:52:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0