Grattis i förskott

Den 24 maj fyller Bob Dylan 70 år. Enär nätet, radio, TV samt tidningar då kommer att vara fyllda av Dylanbiografier och allsköns hyllningar, filmer och musik vill Bråddjups Dylanredaktion redan nu framföra sina gratulationer till farbror Dylan. Det kommer att bli för trångt i etern framåt vårkanten.

Robert Allen Zimmerman växte upp i Hibbing, Minnesota och som liten gosse började Robert spela på familjens piano. Han lärde sig också att spela munspel och gitarr och med dessa instrument, och framför allt med sina briljanta och mångfacetterade texter kom Robert under namnet Bob Dylan att hänföra en hel generation politiskt medvetna ungdomar.

Under de femtio år som gått sedan Dylan började spela på Gerdes Folk City och The Gaslight i Greenwich Village har han bytt musikalisk skepnad ett otal gånger och hans fans har fått vänja sig vid alla möjliga typer av infall från Dylans sida. En gång försvann han bara helt plötsligt. Det ryktades om en motorcykelolycka, medan andra sa att han bara gått under jorden. Han har varit jude och kristen, folksångare och rockartist, filmstjärna, poet, politisk aktivist och smörsångare.

En del av dessa sidor av Dylan gestaltades i den mångfaldigt belönade filmen I'm not there från 2007. I filmen spelas Dylan av inte mindre än 6 olika skådespelare, däribland Cate Blanchett och Richard Gere.

Jag tänker inte gräva ner mig i fler detaljer om Bob Dylan. Det har skrivits hyll-mil om honom. Det finns hur många grammofoninspelningar som helst och under det kommande halvåret får ni garanterat mer än nog av Dylanhyllningar. Låt oss bara konstatera att han har haft en helt unik betydelse för populärmusiken under det senaste halvseklet.

Vi tittar istället på en liten filmsnutt. En sång från albumet Modern Times som kom ut under hösten 2006. I denna video får vi se några av Dylans olika skepnader under de femtio åren som gått sedan han inledde sin karriär.Grattis önskar Bråddjup!

Kommentarer
Postat av: Katarina

Bob! Bra!

2011-02-02 @ 22:57:45
URL: http://ordvinden08.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0