Hon rör ju på sig

I dag ska vi ägna några minuter åt en musiker som faktiskt lever och har hälsan. Detta har ju inte alltid varit fallet som ni vet.
1957 föddes Loreena McKennitt i Morden i Kanada. Hannes föräldrar var av irländsk och skotsk börd och det kan ju ha bidragit till att Loreenas musik har en så stark keltisk prägel.

Sedan 1985 har hon släppt skivor på ett eget bolag, Quinlan Road, och efter en turné tillsammans med Mike Oldfield 1993 nådde hon ut till en större publik. Sedan dess har hennes musik figurerat i en del filmsammanhang och vi har kunnat se henne på svensk TV i en makalös konsertfilm inspelad i Alhambra.

Loreena spelar harpa, piano och dragspel men framför allt sjunger hon som en liten ängel och tillsammans med hennes episka texter och den finstämda musiken skapas en helhet så ljuvlig att det närmast måste betraktas som balsam för själen. Bråddjups musikredaktion gläder sig storligen åt att McKennitt övergav sina drömmar om att bli veterinär och istället ägnade sig åt musiken.

Vi lyssnar till tre sånger med denna unikt begåvade kvinna, vilket naturligtvis är alldeles för lite egentligen, men ni kan ju botanisera på Spotify och YouTube så hittar ni fler gobitar. Samtliga dessa klipp är hämtade från konsertfilmen "Night from the Alhambra"
Kommentarer
Postat av: En galen polack

"1957 föddes Loreena McKennitt i Morden i Kanada." Inte i Midsomer, alltså?

2011-01-12 @ 07:49:21
Postat av: Barock-Olga

Jag hoppas hon får leva länge än! Tack, hr Messerschmitt som introducerade henne för mig! Tack Bråddjup som lyfter fram detta konstnärsskap!

2011-01-12 @ 08:17:58
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

Vi får komma ihåg att detta var 1957 och vid den tiden fanns det inget Morden i Midsomer.

2011-01-12 @ 08:21:03
Postat av: Alma

Käre galne polack! Jag är så glad att du finns och hittade Loreena McKennit åt mig.

2011-01-12 @ 20:52:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0