Living in the Plastic Age

Härom dagens såg jag ett intressant program på Kunskapskanalen om "Zabbaleen", soparbetare i 18-miljonersstaden Kairo. Zabbaleen samlar ihop sopor på gatorna och återvinner i runda slängar 80 procent av alla sopor de tar hand om. Metall, glas, plast och papper som slängs bort av över- och medelklassen tas om hand av Zabbaleen, eller "The nothing class" som de lite ironiskt kallar sig själva, och säljs utomlands som råvara till nya produkter.
Deras verksamhet hotas nu av att myndigheterna istället har börjat anlita utländska bolag för att ta hand om soporna på ett mer "civiliserat" sätt. Zabbaleen själva har svårt att tro det de ser; de utländska bolagen återvinner bara 40% av soporna och gräver ner resten i enorma sopdepositioner. Hur kan man vara så slösaktig?, undrar Zabbaleen och det med all rätt.

I Stilla havet flyter en jättelik ö av sopor, "Great Pacific Garbage Patch". Ett område dubbelt så stort som Texas bestående av giftig plast och annan bråte som naturen inte klarar av att bryta ner. De flaskor, påsar, förpackningar och plastbitar som vi inte ids återvinna hamnar istället i haven och på världens alla stränder och inuti kroppen på snart sagt varenda varelse som lever i och kring våra världshav. I slutändan hamnar det naturligtvis inuti oss själva och inom någon generation så kommer alla människor till viss del bestå av plast.

Hur är det, är det verkligen Zabbaleen som har ett ociviliserat sätt att hantera sopor?

Måste vi ha en ny plastkasse varje gång vi handlar ett par liter mjölk? Nä, köp en tygkasse istället att bära hem maten i! Jag försöker komma ihåg att ta med mig tygkassen när jag går och handlar, och numera lyckas jag nästan alltid. Det går, om man bara bestämmer sig.

Över huvud taget känns vårt köphysteriska västerland som ett under av tanklöshet. Zabbaleen återvinner 80 procent av soporna och vi slänger en fullt fungerande TV bara för att vi vill ha en plattare.

Låt oss sansa oss lite. Visst?
Kommentarer
Postat av: lina

Måste du väcka mitt dåliga samvete!

Nu måste jag leta fram mina tygkassar, nu kan jag inte låtsas veta längre, lina

2011-03-10 @ 07:12:02
Postat av: Bråddjup

Nä, vi kan inte längre skylla på att vi inte vet eller förstår. Detta gör vi mot vår natur helt medvetet. Om det då är tidsbrist eller ren slöhet det beror på vet jag inte men en sak vet jag; vi måste göra något åt vår slit-och-slängmentalitet och det ganska omgående. Annars finns det snart inte mycket till natur kvar.

Hoppas att vi kan väcka fler dåliga samveten...

2011-03-10 @ 08:05:56
Postat av: Alma

Zabbaleen är ju också kristna och har därför alltid haft grisuppfödning som inkomstkälla, rika slänger ju som bekant mycket ätbart. De drabbades också av det idiotiska, och naturligtvis religiöst diskriminerande, beslutet att slakta alla grisar i Egypten när svininfluensan var som mest på tapeten.Nu är deras existens hotad på ytterligare ett plan. Hur Egyptens demokratiutveckling ser ut påverkar deras liv i grunden. Med muslimska brödraskapet vid makten väntar med all säkerhet svåra tider och martyrskap.Be för dotter Egypten!

2011-03-10 @ 08:57:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0