Sommarrepris - En hälsning till mig själv

I går kväll, som jag avslutade läsningen av Hjalmar Söderbergs mästerliga roman Doktor Glas, mottog jag en hälsning. Från mig själv.

Doktor Tyko Gabriel Glas skriver en dagbok som vi får läsa över axeln medan han skriver. Han berättar om sitt möte med Pastor Gregorius och dennes hustru Helga och hur de två ger upphov till ett svårbemästrat moraliskt dilemma för den inte helt genomgode doktorn.

Jag ska här inte orda desto mer om denna stora lilla roman, utan nöjer mig med att ge er dessa odödliga rader:

”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser inför tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”


Bra sagt, Hjalmar!

Så till dagens ämne; hälsningen. Och då måste jag ge er ytterligare ett citat ur boken. Dr. Glas funderar över tidens flykt och hur man formas som människa. Hur lite man vet om vem man är i framtiden:

"Om jag vid sexton år genom något spökeri hade fått se i en syn mitt liv som det är nu, hur skulle det ha känts? - Vem är jag om tjugu år, om tio år? Vad tänker jag då om mitt liv av i dag?"

Vid läsningen av detta stycke mottog jag som sagt en hälsning från mig själv. När jag var tio år kanske, eller tolv möjligen eller fjorton. Där någonstans. Då låg jag i mitt pojkrum på Tallplan i min säng och funderade just på detta: Vem är jag när jag är vuxen? Jag avslutade mina funderingar med att skicka en hälsning genom tid och rum till mitt framtida, okända jag; "Hej mig själv någon gång i framtiden! Kom ihåg mig, hur jag ligger här i sängen och hälsar till mig." Och igår kom så hälsningen fram. "Hej, mig själv som ung gosse!" hälsade jag glatt tillbaka "Jag kommer ihåg" och därigenom skapades en magisk förbindelse mellan 70-talet och nuet.

Allt kom tillbaka för mitt inre. Kristallklart. De mörkgröna tapeterna med storblommigt mönster. Sängöverkastet i mörkbrun frotté. Det vita skåpet med fyra, mörkt bruna, luckor där livets nödtorft förvarades; LP-skivorna med Sweet, Kiss och ABBA, Gröngölingsboken och min hemliga skrivbok där jag nedtecknade allt om livets mysterier. Skrivbordet där jag kunde sitta och läsa och skriva i timmar, allt medan Kaj Kindwall gav oss Heta högen och Veckans smash-hit och de övriga populära låtarna i Poporama.

På Tipsextra kommenterade Lars-Gunnar Björklund hur Alan Clarke och Billy Bremner lirade drömfotboll för The Peacocks, Leeds United. Det var energikris också. Vi skulle duscha istället för att bada och vi skulle släcka lamporna och stänga dörrarna. Stellan Bengtsson var pingisidolen man förskte efterlikna vid Stigabordet i Blå huset. Rosie, Reidun, Kirsi, Stefan och Micke, Jörgen, Ann och lillebrorsan och resten av gårdens ungar cyklade, sprang, gungade, spelade hockey och fotboll och gjorde de första lärdomarna om kärlek. Man frågade chans.

Detta och en hel del annat utgjorde min dåvarande värld och upptog mitt medvetande. Hur min framtid skulle gestalta sig hade däremot ingen aning om. Inte heller kunde jag ana att jag år 2010 skulle läsa Doktor Glas och därigenom få impulsen att besvara min hälsning till mig själv.

Sommarrepris - Kiruna-hambo

Söderkisen Clas Ludvig Ragnar "Raggie" Sundquist (1892-1951) uppmärksammades för sitt dragspelande redan vid sex års ålder. Hans första lärare gillade skinkmackor och kallades för Kalle Skinka. Denne måste ha gjort ett gott jobb enär Ragnar Sundquist dels skrev en vals till sin lärares ära, Kalle Skinkas vals, och dels blev en av sin tids mest berömda dragspelare. Under sin karriär spelade han in ca 400 melodier med sitt dragspel. Vi ska strax lyssna till en av dem.

Raggie blev en stor idol för många unga män med musikerdrömmar. Av någon beskrivs han som ”otroligt stor, en av de allra bästa och mest kända dragspelarna i hela västvärlden." Han och brodern Oskar turnerade tillsammans, till en början oftast på cykel. I en tidningsintervju klagade turnékollegan Spel-Olle: ”Vi hade alltid motvind och uppförsbacke”. Det skulle dock bli bättre och turnerandet sköttes senare per motorcykel med sidovagn innan bilen tog över.

Raggie grundade sedemera en liten dragspelsfabrik på Söder som sysselsatte sju-åtta gubbar under drygt tjugo år. Storsäljaren var modellen Raggie Special. Han gjorde även ett kortlivat försök som skivbolagsdirektör och gav på sitt egna märke Sundquist ut en handfull skivor i januari 1921. Dessa rara inspelningar är idag hett eftertraktade av samlare.

Och vad har då Ragnar Sundquist med Bråddjup att göra? Inte mycket mer än att han skrev och spelade in en melodi som hette Kiruna-hambo. Råkar någon känna till historien kring denna melodi så tar jag tacksamt emot allt jag kan få. Det finns för övrigt även en Tornedalshambo i Sundquists låtkatalog. Det verkar som om den gode mannen av någon anledning hyste en viss förkärlek för våra nordliga trakter.

Varsågoda! Kiruna-hambo med Ragnar "Raggie" Sundquist och hans kvintett:



Sommarrepris - Kött och blod

Att vara människa bland andra människor är något alldeles fantastiskt. Människor av kött och blod. Med helt andra erfarenheter än jag själv. Andra drömmar. Besvikelser. Kärlekar.

Det kanske egentligen är först i interaktionen med andra människor som vi själva blir människor. Vi behöver varandra, inte titlar och bilar. Inte heller ettor och nollor. Egentligen. Hud behöver vi. Och röster. Blickar. Attraktion. Skratt. Tårar. Varandra behöver vi. Med fel och brister. Med förtjänster och styrkor. Som stöd. Som tröst.  Att garva med. Att arbeta med. Att ta spjärn emot, så man vågar språnget in i framtiden. Älska och älskas.

När jag läste Maddes blogginlägg kom jag att tänka på den här obegripligt bra låten från förr:



Någon är vacker, någon är vackrare
Någon är jag, någon är du.


Stort.

Hårfint

Hade en skön eftermiddag med ungarna och vår welchponny Chateaux i "vår" havsvik i går. Vi badade (fast Chateaux tordes inte gå så långt ut), åt middag vid lägerelden och pojkarna busade runt i vanlig ordning.

Jag tog med mig min fin-fina hårklippningsmaskin och tänkte bättra på sommarfrisyren en smula, men batteriet tog slut innan jag ens var halvklar. Skräck från alla sidor!

Rådande frisyr är därför sannolikt årets roligaste. Man är som klippt och skuren.

Nä hörni, nu ser jag att batteriet laddat färdigt. Ska nog gå ut och avsluta denna sorgliga historia nu.

Vi får höras.


Sommarrepris - Inte riktigt hundra

Vägde in på tvåsiffrigt även idag. Har varit tvåsiffrigt några dagar nu utan hjälp av Campylobacter eller andra magsjukebakterier, så nu törs jag väl komma ut.
Jag har ju som bekant radions frekvenser som måttstock på min viktminskning. Jag ska från Rix FM till SR P1 och i detta nu ligger jag på SR P3, Örebro. Eller Ånge för den delen som ligger på samma frekvens.

Hur som helst så känns det bra att det äntligen börjar röra på sig. Det känns också bra att jag själv äntligen har börjat röra på mig.

Och inte minst: livet känns lite lättare nu när man inte är riktigt hundra!

Sommarrepris - Lappland, värt en resa

En resa från Knaften i Lycksele kommun, hem till Björkfors i Kalix blir en veritabel orgie i ortsnamn genom Torgny Lindgren-land:
Knaften, Lyckan, Husbondliden, Trevnaden, Ruskträsk, Vormträsk, Mensträsk, Nicknoret, Deppis, Enstakaberget, Lappurträsk, Bjumisträsk.

Vid Kvarnåsen är det dags att tanka. En skön gammal pump med rejält tickande räkneverk. Pumpen tillhör byns kollektivt ägda butik. I affären finns även Café Kaffekvarnen och ett Lanthandlarmuseum. Hela paketet andas dåtid men samtidigt också framtidshopp. Åk dit!




Café Kaffekvarnen och Lanthandlarmuséet. Bild från Norsjo.se

Sedan när vi färdats genom den norrländska kvällen tillräckligt länge för att blåsan skall göra sig påmind, så stannar vi förstås till och gör det vi ska.

Då upptäcker vi att vi är iakttagna. Av tre strutsar! Det lappländska inlandet bjuder sannerligen på många trevliga surpriser.



RSS 2.0