Don Karlseone


Ynkedomstand

I morse var det dags att dra ut en visdomstand som betett sig en smula okamratligt.

Det krävdes rejäla påtryckningar från Fr. Tandläkare innan tanden gav sig. Kändes som om hela huvet skulle lossna. Det lät lite så också faktiskt.

Sitter nu här och ser en aning ut som Marlon Brando i Gudfadern. Lite påssjuk sådär. Läckert svullen. Däremot känner jag mig inte särskilt Don Corleoneskt cool. Snarare febrig, blödande, ödmjuk och ofarlig.

Ynklig helt enkelt.


Grattis

I dag begår Aron sin sjuårsdag. Man fattar inte riktigt att tiden gå så fort.
Det är i det närmaste fattbart.

Grattis Aron!



Tvångshumor

Såg brottstycken av Idrottsgalan i går. Håhåjaja. Det enda riktigt positiva var väl att Rolf-Göran Bengtsson fick Jerringpriset. Och så var minneskavalkaden rörande så klart och Lisa Miskowski sjöng vackert.
Och så har ju Charlotte Kalla magnifika överamar.

I övrigt lämnar detta spektakel en hel del övrigt att önska.

Ett problem är att man tvångsmässigt anlägger en helt omotiverat flåshurtig, smågarvande approach. Inte bara på Idrottsgalan utan i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Varför tror man att man måste skämta hela tiden? Att krysta fram urusla oneliners som ingen skrattar åt är ju direkt förödande för trivseln. Framför allt om de är inskrivna i manus. Jag orkar då inte se särskilt länge innan jag av hälsoskäl måste göra annat. Jag pallar inte med.

Alla galor lider av samma åkomma. Färdigskrivna skämt som på ett närmast panikartat vis levereras som om de skulle vara sprungna ur stunden. Det är bara det att man måste vara en rätt så begåvad skådespelare för att få ett skådespel att se trovärdigt ut. En halvbra komiker gör det inte.

Anlita för bövelen en programledare som inte lider av humoristiska tvångstankar nån gång. En som kan improvisera. Eller åtminstone rabbla sin utantilläxa lite mer trovärdigt.



Riktig vinter

Det har varit en konstig vinter detta. Nollgradigt och knappt någon snö alls fram till jul, men nu är ordningen återställd. De senaste dagarna har varit kalla och klara och snö finns det gott om. Här följer en liten bildkavalkad från en vinterskrudad by, ett par vinterskrudade vandrare, kreatur, fjäderfän m.fl.




Bölkorv

I förväg tror jag alltid att nu, nu ska jag klara mig. Den här gången ska jag ju inte behöva ta till lipen på slutet eftersom jag ju har varit med om det sååå många gånger. Det är ju inte som att upplösningen kommer som en överraskning för mig precis.
Men ändå. Ändå sitter jag där med vattniga ögon VARENDA gång. En riktig bölkorv är vad jag är.

Varsågoda mina vänner, 2012 års första lista; Gråtlistan. Starka scener som för min del alltid blir tårfyllda:

  1. En trettondagsafton

    Vi börjar med den film vi traditionsenligt såg på i går. De föräldralösa tvillingarna Viola och Sebastian lider skeppsbrott och tror på varsitt håll att de nu är ensamma i världen. Hur märkligt det än kan låta är detta en komedi. De som kan sin litteraturhistoria vet att detta är ett av Shakespeares mest älskade verk. En förväxlingskomedi av klassiskt snitt som i denna version från 1996 bjuder på lysande skådespel, vacker musik, mycket humor och en rejäl dos kärlek förstås.
    Och så har vi då slutet. När syskonen återförenas och kärleken flödar då gör även mina tårar detsamma.



  2. Guds starka arm

    En morgon hittas Kirunas främste elektricitetsinstallatör Arvid Karlsson död. Ihjälslagen med den hammare som han använt för att spika in dottern Lina i ett skrymsle under trappen efter att denna till faderns förtrytelse talat finska inför hans öron. Länsman Björnfot utreder detta brott i det tidiga nittonhundratalets Kiruna. Jag ska inte avslöja slutet, men scenen i ljudbokens slutskede när Linas mormor jojkar sina visioner för dotterdotterns framtida liv, då är intet av de Bråddjupa ögonen torra.



  3. Sagan om konungens återkomst

    Efter ett halsbrytande äventyr fyllt av ondskefulla varelser, sagolika älvor, sång och dans, brödraskap och med ett till synes omöjligt uppdrag att utföra, kommer de små hoberna Frodo, Sam, Merry och Pippin till Gondors nykrönte konung Aragorn, hälsar och bugar inför den mäktige konungen.
    "Mina vänner, ni ska inte buga för någon" svarar Aragorn och han själv, hans hov och alla andra bugar sig i en samfälld tacksamhetsyttring för de trofasta hoberna. Mina ögon tåras till och med nu när jag skriver om det, så ni förstår ju hur det är när jag ser filmen...



  4. Livet är underbart

    Guido försöker rädda sin son undan den nazistiska förintelsen genom att förmå sonen tro att de egentligen leker kurragömma med soldaterna. Med humor och glimten i ögat ger Roberto Binigni den rollfigur han själv gestaltar en livsglädje och samtidigt ett allvarsamt djup som är svårt att stå emot. Framför allt på slutet när Guido till och med på väg mot sin egen avrättning spelar upp en charad för lille Joshua som sitter gömd i ett skåp på gården och beundrande ser sin älskade pappa, som han tror, samla ännu fler poäng åt sig själv och sin son mot de dumma soldaterna.

Då vet ni det kära vänner. Har ni egna exempel på scener som berör så dela gärna med er.

Kommentar av vikt

Bråddjup får i dag på den så kallade pälsen. Eller kanske inte på pälsen direkt, men en smula näpst blir han allt i ett bidrag från läsekretsen. En kärkommen synpunkt rörande somligas (ähurrmmm) möjligen något överdrivna intresse för sin egen vikt i form av en sedelärande dikt:


Om man står på en våg
och känner sig låg

då kan man tänka 

att viktigare i livet
än att väga

är att våga

till exempel vara

precis så skrymmande
som man behöver och vill

 

Så sant som det är sagt! Det är naturligtvis viktigare att vara lycklig än att vara lättviktig.

Jag vill dock försvara mig med att det är främst av hälsoskäl som jag jagar kilon. Mina olika sjukdomstillstånd och åkommor blir avsevärt lindrigare om det inte finns så mycket kropp att ta hand om. Exexpelvis min astmatiska läggning, sjukt höga blodtryck, sumpfeber, räkfrossa, örontrumpet, vaxskivling, vitryggig hackspett m.fl.


Radiovågen stannar för övrigt nu på SR P2 i Tåsjö.

Ja, då vet ni det.




Facebook

Docent Martin Peterson går till angrepp mot Facebook i NSD:
Riktig vänskap förutsätter att du ser upp till, och respekterar, din vän. Det räcker inte att du gillar din vän och att ni har trevligt ihop. Riktig vänskap kräver något mer, både intellektuellt och emotionellt. Du måste spendera mycket tid med din vän, låta dig imponeras och inspireras av dennes kloka tankar, men också ibland bli utmanad och ifrågasatt. Riktig vänskap är därför inte förenligt med att ni alltid pratar om trivialiteter och bara har mysigt ihop.

Istället för att spendera tid med våra riktiga vänner sitter vi och hänger framför datorn och kollar våra virtuella "vänners" senaste, alltid lika meningslösa statusuppdateringar. Inte ens en dysterkvist som Nietzsche skulle ha haft något intressant att säga om det.

Så utomordentligt fånigt tycker Bråddjup. Det är lite som att förkasta samvaron vid fikabordet på jobbet bara för att det är en rätt så ytlig umgängesform. Antagandet att man tillbringar sin tid på FB ISTÄLLET för att umgås är ju naturligtvis helt felaktigt. Det är ett fantastiskt komplement. Man umgås ÄVEN på FB. Dessutom är FB ett oslagbart sätt att åtminstone kunna ha en fikabordsgemenskap med kompisar från förr med vilka man annars inte skulle ha någon kontakt alls. Docenten är nog tyvärr lite för kategorisk i sina antaganden, och något för snäv i sin definition av vänskap. Den kan se ut på många, många olika sätt och ändå vara "riktig".

Föreställ dig att du talar med din bästa vän i telefon och berättar om något, säg ett misslyckat kakbak eller vad som helst. På vilket sätt skulle er vänskap förminskas om du kunde lägga upp en bild på FB av detta och visa hur det såg ut? Skulle er vänskap bli mindre av att även andra kunde se samma bild? Den vänskap som inte tål det är ju inte värt namnet.

I alla former av umgängen, även de djupaste och innerligaste, pratar man ibland om sådant som för en utomstående betraktare kan tyckas vara trivialiteter, och som ju faktiskt också för det mesta är det, men dessa trivialiteter blir betydelsebärande just för att man delar dem med sin(a) vän(ner). Jag tror inte ens att Docent Peterson alltid avhåller sig från att tala om trivialiter med sina vänner. Det måste i så fall vara näst intill outhärdligt att umgås med honom.

Jag säger det igen: FB är ett redskap som kompletterar övriga kanaler där jag kan interagera med mina vänner, ytliga eller djupa. Det är inget substitut. På samma sätt som papper och penna inte kan ersätta ett möte, men som kan vara utmärkta verktyg för att underhålla vänskapen mellan mötena.



Nytt

Gott nytt år på er allihop. Må 2012 bli det bästa året hittills!







RSS 2.0