Den tomma stolen

Ni har kanske sett Barncancerfondens reklamfilm där tre små barn sitter i var sin stol med en fjärde, tom stol bredvid. På den stolen skulle pojkarnas dagiskompis Ellinor ha suttit. Hon blev bara 4 år.
I kväll åker mamma och minstingen till byns kyrka där de har minnesstund. Storebror är ännu för krasslig, så jag och han får stanna hemma och minnas istället.
Låt oss alla även komma ihåg att skicka in bidrag till Barncancerfonden. Vi behöver färre tomma stolar i vår värld.

Här kommer Bod

Minns ni Konstapel Koppar, Bonden Kornström och Postmästare Frank? Nä jag tänkte väl det. Huvudpersonen Bod då?
Min sjuårige son ville veta vilka barnprogram som fanns när jag var liten, så jag fick rannsaka mitt minne och identifierade rätt snabbt ett antal myror och elefanter, lite Astrid Lindgren-figurer, Mupparna, Familjen Flinta och lite annat smått och gott. Utan förvarning trillade så småningom även lille Bod ner i mitt minne. Och hans vänner. Det borde jag ha förstått. De trillar ju alltid ner, det brukar de göra.
I nedanstående klipp, en riktigt klassisk episod, står de och väntar på Bods äpple som tycks bryta mot tyngdlagen. Två frågor i samband med detta:
1)Vad hette tanten på svenska?
2)Var det verkligen bättre förr ..?

Insomnia

21.03 Slår ihop gonattboken och släcker lampan. Dags för gossarna att sova.
21.52 Hustrun skakar om mig och ber mig gå upp och göra mig i ordning för natten.
23.04 Lägger mig igen efter en kopp te och datoriserande. Läser en skvätt.
00.15 Har läst ganska många skvättar och har inte kunnat somna.
00.57 Febrig, yrande gosse kommer gråtandes. Hans kalas har blivit kaos.
00.58 "Är det här en dröm?" frågar han.
01.02 Alvedon och ett glas vatten till min lilla drömpojke.
01.03 Storasyster sitter fortfarande vid datorn. Jag använder stora alfabetet.
01.05 Ligger och småpratar med drömpojken som nu återvänt till de vaknas skara.
01.09 Han vill att jag förklarar vad sockersjuka är.
01.11 Berättar om bukspottkörteln (pankreas) och om insulinsprutor.
01.27 Diabetesdiskussionen över. Drömpojken sussar sött.
01.32 Lillebror vaknar. Har drömt om ett skelett som klätt ut sig till morfar.
01.33 Nu är vi två vuxna och två barn som delar säng.
01.52 Ligger och svettas bredvid min febervarme son. Har inte sovit en blund.
02.04 Går och lägger mig i soffan i vardagsrummet.
02.09 Somnar
05.00 Alarmet på hustruns mobil ringer som alla vardagar. Trots att det är lov nu.
05.20 Hör hustruns mobil. Slår av den. På mitten. Eller nåt.
05.27 Somnar om.
06.30 Min telefon går igång.
06.31 Inte jag.
06.32 Drömpojken slår på TV:n.
06.47 Uppstånden igen ifrån de döda.

Det går utför

Förr i världen hade vi mycket kortare sportlov än vad man har idag, men vi hade många. Vi kunde nämligen få sportlov mitt under pågående skoldag för att sedan ha lov i en kvart eller så medan brantens giganter gjorde upp om FIS-poäng och world-cupsegrar. Ingemar Stenmark var kungen och hela landet stannade verkligen upp när han och övriga slalomhjältar åkte. Det var en märklig tid. Vi fick se alla åken på TV trots att vi hade lektion. På affärerna stannade kommersen upp för några ögonblick medan kunder och affärsinnehavare bet varandras naglar i pur nervositet. Alla tittade, till och med regeringen avbröt sina överläggningar för att se på TV.

Man besjöng också dessa hjältar:

De e bar' å åk med is i magen å med tungan rätt i mun
Varje decimeter är en hundradels sekund
De e bar' å åk å inget annat, ingen mening me å prat
Ingemar är tyst å kör å det ger resultat

Men Gros, Gustavo Thöni, Kaiser Franz och Hinterseer
De tror jag ber en bön ibland när ingen annan ser
Ack, måtte inte Stenmark ta sig ner
Ja det kanske inte var Svenska akademien som skrev texten, men det visar i alla fall att dessa herrar var allom bekanta och på det hela taget populära i de breda folklagren.

Året är 1976. På bilden ovan till höger ser vi Hansi Hinterseer. En sund och hälsosam idrottsutövare vars framtida öde ännu är dolt för både honom, hans motståndare och även för oss åskådare. Där vi sitter i klassrummen och knappt vågar andas kan ingen av oss ens i vår vildaste fantasi ana vad denne man i en avlägsen framtid ska komma att utsätta TV-tittarna för. Och ärligt talat go vänner så gissar jag att ni än i denna dag är lyckligt ovetande om detta. Dessvärre avser jag härmed att upplysa eder.

Jag och hustrun var utan barn för ett par dagar och tillbringade en liten kärlekshelg på hotell i Övertorneå. Vi gör så ibland att vi åker ut i geografin och tar in på hotell, äter lite gott och promenerar runt och bekantar oss med den ort vi för tillfället hamnat i. Bland annat. Man kan ju också bada bastu, och det var just det vi hade gjort när vi satt och kryssade oss igenom hotellets TV-utbud. Möjligen var det den efterbastuala dåsigheten som gjorde att vi fastnade på en tysk kanal. Det kan också ha varit det helt absurda innehållet. Oavsett vilket så öppnades en helt ny värld för oss där och då.

Föreställ er en blandning mellan Ett med naturen, Allsång på Skansen och Sound of music så har ni det förvirrade konceptet någorlunda klart för er. En Allsång på alptoppen med Hansi Hinterseer som en joddlande och smörsjungande variant av Lasse Berghagen med Edelweiss-leende, solsken i blick och en Berner sennenhund springandes vid sin sida.
En lika leende familj, komplett med åldringar, småbarn och alltihop, sitter utanför sin tyrolerstuga i det vackra vädret och pysslar med fina naturmaterial, kanske gör de hattdekorationer av Rosmarin medan bildsköne Hansi samtalar med dem om naturens skönhet och tidens gång. Om hur man måste se med sitt hjärta och hur han älskar bergen. Sedan brister han ut i sång och besjunger Livet. Hur vackert det är.

Efter att i softade bilder ha mimat sig ner för en alpstig kommer han fram till en skogsglänta där det monterats upp lyktor och fångstnät mellan träden. Det visar sig att man med lyktorna lockar dit fjärilar som sedan fastnar i näten så att vi kan få studera dem i närbild medan Hansi och en fjärilsforskare upplyser oss om att det finns tvåhundratusen fjärilsarter varav fyratusen finns i Tyskland och att just denna art som vi nu tittar på lever i ett par-tre veckor. Efter detta naturvetenskapliga inslag, då Hansis leende för övrigt ser helt äkta ut under ett par hisnande sekunder, är det sedan dags för honom att åter rätta till anletsdragen och mima till ytterligare ett pekoral, innan det är dags för en käck orkester med trumpeter, tubor, Lederhosen och Tyrolerhattar.

För att avrunda kan jag konstatera att formatet känns helt främmande för en icke-tysk, och att det var mer spännande att se Hansi Hinterseer på TV för trettio år sedan. Det är svårt att i ord återge hur oerhört besynnerligt detta program var. Kan inte beskrivas. Måste ses! Nedanstående klipp ger visserligen inte full rättvisa åt detta Tyroler-fnatt, men det är tillräckligt för att ni ska förstå ungefär hur Hansi Hinterseer ser ut i alpsluttningarna så här trettio år senare. Enjoy! ... eller nåt ...


Släktingar?

Jag kom häromdagen att minnas dessa hårdrockande farbröder från förr i tiden. Undrar just om vi är släkt?


Spöstraff

Ju äldre jag blir desto blödigare tycks jag också bli. Jag får till exempel allt svårare för detta med Catch & Release-fiske. Ni vet det som blivit så populärt på sistone, att man släpper tillbaka den fisk man fått på kroken och kämpat med en liten stund för att få i land. Det borde vara spöstraff på sådant. Man skulle beslagta deras fiskespön så de inte kunde fiska mer.
Om vi hade kunnat höra fiskarna skrika av smärta, hade vi då fortsatt med detta meningslösa djurplågeri? Lek med tanken att motsvarande övning skett på torra land. Du krokar exempelvis en hare i munnen och släpar den över myren i ett antal minuter och släpper sedan den av dödsångest och smärtor svårt plågade haren bara för att någon annan ska få chansen att göra om din bedrift. Den tanken blir helt orimlig, eller hur? Och vad är egentligen skillnaden? Sannolikt ingen annan än just den att vi skulle kunna höra harens dödskamp.
Nä, det man fångar med spö och krok ska också ätas upp. Man tar inte mer än man äter. Det har blivit allt tydligare för mig.
Ja, men reproduktionen då. Är det inte bättre att släppa tillbaka fisken för att säkra beståndet? Kanske det, men om man oroar sig för beståndet kan man kanske bara låta bli att fiska. Det borde väl vara det allra bästa för fiskebeståndet, eller ..?

Plötslig spädbarnsdöd

Idag har vi fått skrämselrapporter som låter meddela att det är farligt att sova i samma säng som sina spädbarn. Drygt 50 % av alla fall av plötslig spädbarnsdöd inträffar nämligen där barnet har sovit i samma säng som sina föräldrar.
Det låter som ett bakvänt resonemang tycker jag. Hur stor andel av alla spädbarn sover ensamma och hur många sover med sina föräldrar? Jag skulle nog gissa att de allra flesta sover med sina föräldrar. Ändå är nästan hälften av alla spädbarn som dör sådana som sover ensamma. Det är nog snarare DET som är farligt. Vi bör inte lämna våra barn att sova utan en älskande människa i sin omedelbara närhet..
Det är helt onödigt att skrämma upp alla nyblivna föräldrar så de inte törs sova tillsammans med sina nyfödingar i samma säng. Nä, det naturliga är att man sover tillsammans. Inga vuxna vill sova ensamma, varför tror vi att våra barn skulle vilja göra det ..?

Ovuxet

Vi brukar med emfas hävda att vår 4-åring är söt. Själv har han inte varit helt övertygad.
I går fick vi ett paket på posten innehållande fotografier. Skolfotografen var hos pojkarnas dagmamma för ett par veckor sedan och tog porträttbilder av de små liven, och igår kom så bilderna.
"Titta vilken söt gosse vi har!" utbrast vi föräldrar stolt och visade upp bilderna för 4-åringen.
"Ja, nu ser jag att ni faktiskt har rätt." tillstod 4-åringen. "Jag ÄR söt."

Vi vuxna skulle kanske behöva lära oss att se på oss själva på det viset lite oftare. Med barnens öppna ögon, och oblygt tycka att vi är bra. När vi är det. Ja, eller åtminstone skulle ju alla ni andra kunna se på er själva på det viset ibland. Ni som är söta och duktiga på riktigt ...


VM-kval

Nästan skönt att slippa VM-slutspelet va? Det blir ju så nervöst annars. Man mår inte riktigt bra när de ska spela mot Costa Rica eller liknande i en viktig VM-match. Nu slipper man ju sådana hemska VM-kval i alla fall ...

Veckans etta på Bråddjup-toppen


Korv är gott sa Wayne och Garth

Det är lite som att sätta en som bara gillar korv att recensera Sjötunga Walevska på en fiskrestaurang med stjärnor i Guide Michelin. Det går inte att förstå sig på hur deras chefer resonerar. Vill kvällstidningarna att deras nöjesreportrar ska framstå som puckon?
Wayne och Garth jobbar på var sin svensk kvällstidning, och de gillar korv. De kan särskilja 148 olika korvar, och kan i märgfulla ordalag berätta exakt vad de tycker om energin och fläskigheten i varenda en av dem.
Nu är det dock så att våra vänner Wayne och Garth inte recenserar mat på riktigt, utan musik. De tycker om band som står på scen och köttar i ett par timmar. De vill få i sig lite energi. Blir det mer avancerat än The Hives så blir det ogripbart för dem. Då förstår de inte, blir uttråkade och börjar blogga om fotboll istället för att lyssna.
När det gäller Fleetwood Macs konsert i Stockholm var Waynes och Garths största invändningar att Lindsey Buckingham har för mycket känsla och att han tycker att det är alldeles för kul att spela gitarr samt att Mick Fleetwood gjorde ett galet trumsolo som sprudlade av för mycket spelglädje, humor och självdistans. När Buckingham lirade häcken av hela gitarrbranschen så jublade Globen. När Stevie Nicks sjöng Dreams och Gypsy var det många som grät för att det var så vackert. Men inte korvätarna på pressläktaren. Det blir för mycket nyanser för pojkarna. För mycket ocoolhet och skicklighet för dem att hantera. För lite korv.
En duktig recensent kan få mig som läsare att förstå vad jag själv skulle ge för betyg åt den film, bok, konsert eller vad det då är som recenseras, oavsett vad recensenten själv tycker. Korvätarna är inte duktiga som recensenter. Som läsare får jag ingen bild av hur det egentligen var. De skriver nog inte ens för tidningens läsare längre. De skriver för sig själva och för varandra. Försöker impa på de brudar de hoppas ska stå där vid korvkiosken nästa gång.
Att alla inte gillar samma sorts musik är väl inget konstigt. Smaken är ju som baken. Men nog vore det kul om det ur dessa recensenters pennor inte kom samma sak som det kommer ur deras bakar.

Fotnot: Wayne och Garth är fingerade namn. I själva verket heter de Anders Nunstedt och Markus Larsson.

Kosmiskt

4-åringen: "Jag skulle vilja att mitt liv var som en galax, att det aldrig tar slut!"
Ja du, älskade lille pojk. Vår kärkomne son. Jag hoppas att ditt liv blir långt och innehållsrikt, men när din dag kommer ska jag vänta på dig där på den andra stranden. Sedan får vi utforska galaxerna tillsammans. Det ska bli kul.

Really love that Melody

Jag har nästan allt Bob Dylan gett ut. Likadant med Fleetwood Mac, Madonna, U2, Bowie, Steely Dan och Abba. Jag har inspelningar med spelemän från Uppland och skivor med Barclay James Harvest, Charlie Parker, ZZ Top och Hela kyrkan sjunger. Jag har Soundtracken till Grease, West side Story och Chitty Chitty Bang-Bang. Den som så önskar kan komma till mig och lyssna till all slags musik från alla möjliga delar av vår värld; Portugisisk Fado, basisten Richard Bona från Kamerun eller indisk musik från filmen Salaam Bombay. Vill ni istället lyssna till Techno, Punk, Reggae, Gospel, Jojk, Rammstein, Pink Floyd eller Hep Stars så går det också bra. Alfvén, Bach, Chopin, Dvorak, Elgar, Franck, Gorecki och Hildegard av Bingen. Kort sagt så omger jag mig med mycket musik av alla möjliga slag och har hört en hel del musik i mina dagar.
Men det var länge sedan jag hörde något som berörde mig som Melody Gardot. Rösten, melodierna, texterna, arrangemangen, intonation, frasering, frisering, KÄNSLAN, konstnärligt utförande, solbrillorna, sordinen, visparna, stråkarna och blåssektionen. ALLT är perfekt. Men aldrig tråkigt, som vissa menar att alltför perfekt musik är.
Hon frammanar bilder av rökiga barer i New Orleans på 30-talet med kostymer, gangsterhattar, fjäderboor och långa cigarettmunstycken. Jag ser gatlampor och regnvåta trottoarer. Jag känner passionen och hon träffar mig rakt i hjärtat med sin unika sammetsmjuka whiskyröst. Jag är helt bortkollrad och förlorad. Det här kommer att bli en långvarig kärleksrelation. Det känns i hela mitt väsen.

What's so funny?

Något av det mest bisarra jag sett var när David Letterman i direktsändning avslöjade att han blivit utpressad av en man som hotade att avslöja diverse pikanta detaljer om TV-profilens kvinnoaffärer. Letterman gjorde det som hans rådgivare antagligen upptäckt är det minst skadliga i en dylik situation; att själv blotta hela sin ohyggliga misär och därigenom vinna folkets sympatier istället för deras förakt.
Lettermann berättar sin historia sakligt, med ett neutralt tonfall, med en lite lätt bekymrad min och redogör för hur han en morgon hittat ett paket i sin bil med hotbrev och avslöjande dokument, och erkänner utan omsvep att utpressaren hade rätt; Letterman har haft förhållanden med flera av sina kvinnliga kollegor. Han blottar sin strupe och publiken ... skrattar åt honom! En eller ett par gånger frågar han publiken vad det är som är så roligt. De tycktes inte förstå att han menade allvar.
Detta får mig att fundera. Inte på otrohet eller på utpressares kantstötta moral. Jag funderar istället på vår förmåga att uppfatta ett skämt. Och framför allt när vi är i grupp. Det är mycket hos människan som försämras när vi samlas i grupp. Vår humor är en sådan sak. Hade vi skrattat åt gravt töntiga TV-serier eller halvtaskiga ståuppare ensamma hemma i soffan om vi inte påverkats av förinspelade eller liveupptagna gruppskratt? Sannolikt inte. Inte så ofta och inte så hjärtligt i alla fall.
Vi skrattar för att andra gör det och det är lite kusligt att vi faktiskt inte är mer självständiga än så. Tror vi bara att det förväntas av oss, så är vi beredda att göra vad som helst, till exempel att skratta åt något som inte är roligt eller, i andra sammanhang, betydligt ondare ting. Lettermans publik skrattade för att de trodde att det var meningen att de skulle skratta. De gjorde det de trodde att resten av gruppen förväntade sig det av dem. De fortsatte att skratta ända fram till slutet av det snaskiga avslöjandet och bevisade för oss alla att vi nog borde fundera ett varv extra på hur vi förhåller oss till grupptrycket.

Stoppa korven!

Jag har ju tidigare berättat om mitt lyckade experiment med att tillverka egna hamburgare istället för att köpa färdiggjorda. Nästa steg borde väl bli att tillverka egen korv. Sannolikt går det väl bra att också stoppa sin egen korv, men jag har ännu inte kommit så långt i utvecklingen. Jag föreställer mig dock att den hanteringen är lite mer kletig. Tids nog kommer jag hur som helst att göra ett försök, enär jag i princip har bestämt mig för att det även blivit dags att stoppa köpeskorven ...
Recept, någon ..?

RSS 2.0