Kafferast
Stureplansdemokrati
Baskunskaper
Elvis Aaron Presley hade en tämligen framgångsrik karriär i sjungbranschen. Han sjöng ofta, bra och tillsammans med andra. Ofta sjöng han bra tillsammans med The Stamps, och om man någon gång har hört Elvis sjunga så har man sannolikt även hört The Stamps. I november 1971 anlitade Elvis The Stamps som kör på sin turné och kommande skivinspelning. Samarbetet kom sedan att vara ända fram till Elvis allt för tidiga död den där augustidagen 1977. Tillsammans med The Stamps spelade Elvis in en mängd låtar, vi kan som exempel lyssna på stycket Way Down inspelad natten mellan den 29 och 30 oktober 1976:
Om ni under vissa passager av sånger upplevde det som om hela huset vibrerade så var det ingen mindre än The Stamps bassångare John Daniel "J.D." Sumner som basade. Han hade en helt unik basröst. Och för en gångs skull är det inte bara en fråga om tyckande från min sida. 1983 hamnade nämligen J.D Sumner i Guiness rekordbok.
1966 spelade Sumner in sin version av Blessed Assurance (Saliga visshet på svenska) och enligt Guiness innehöll den inspelningen den lägsta dokumenterade tonen någonsin framförd av en människa - C1 - vilket motsvarar den lägsta tonen på en femsträngad kontrabas:
Tillsammans med The Stamps framförde Elvis en mängd gospelsånger och vi avslutar denna lilla övning i baskunskap med en riktigt låg höjdare; Why me Lord? Tyvärr är bildkvalitén riktigt sunkig, men å andra sidan är framförandet av så orimligt hög klass att vi nog kan ha överseende med den skakiga bilden. Du får nog dra upp volymen en smula för att kunna ta del av hela spektrat av härliga toner.
Fotboll i musiken
Den första visan handlar om en division II-match på Stadsparksvallen i Jönköping mellan Jönköpings Södra IF och Grimsås IF den 20 maj 1973, som Grimsås IF vann med 3-1:
Redan på Gunnar Nordahls tid hade man en Zlatan, fast på den tiden kallades han för Nacka. En lirare med en bollkänsla långt utöver det vanliga. Han var kanske inte fullt lika begåvad när det gäller musik, men det hindrade inte honom från att gå in i skivstudion:
Nacka var som sagt en bolltrollare av stora mått och trots vissa svårigheter i början av denna intervju kunde en av Nackas gamla medspelare, Benito Lorenzi, vittna om Nackas unika talang. Härliga gamla klipp med Nacka i sitt rätta element, på plan med trasan vid fötterna.
Stenansikte
Min damer och herrar, Another powerful force of nature; Joan Armatrading:
Utomkroppslig upplevelse
Olga and the other rock-namners
Det var ju förresten lite roligt att artisterna under denna period kallade sig Rock-någonting. Som om artisterna idag skulle heta HipHop-Yngve, Metal-Börje, AcidJazz-Örjan eller Ambient-Kerstin. Rock-Olga har vi varit inne på, men det fanns även artister som Rock-Ragge och Rock-Boris. I Finland hade man sin Rock-Jerry, och så gjorde ju Martin Ljung sin oförglömliga Rock-Fnykis förstås:
Det var dock med sitt nästa band, Telstars han skulle få sin största hit, Håll dig till höger Svensson. I samband med trafikomläggningen 1967 spelades den mest hela tiden på Sveriges Radio.
Bröllopsfirande
Britternas näst bästa
Och när nu Svennis är VM-aktuell med sitt nya lag Elfenbenskusten passar det bra att spela denna vackra visa som gjordes till hans ära efter den för engelsmännen så minnesvärda och ärorika matchen mot Tyskland på Olympiastadion i München den 1:a september 2001:
14juni
Andra dog detta datum. Jerome K. Jerome avled den 14 juni 1927. Medan han levde skrev han ett par vansinnigt roliga böcker. Tre män i en båt var en av dem. En riktig klassiker. Har ni inte läst den ännu så rekommenderar jag den varmt så här i hängmattetider.
En annan ung manlig vän till mig... tillverkade en gungstol... av ett par öltunnor. Det var en usel gungstol, ur varje praktisk synvinkel. Den gungade alltför mycket och den gungade i alltför många riktningar på en gång. Min uppfattning är den, att en person i en gungstol inte vill gunga hela tiden. Den stunden kommer, när han säger till sig själv: ”Nu har jag gungat alldeles tillräckligt för stunden; nu sitter jag still en stund, på det att det må gå mig väl här i världen.” Men detta var en av dessa envisa gungstolar, som utgör en fara för mänskligheten och en skam för sitt skrå. Dess uppfattning var, att den var skapad för att gunga och, om den upphörde med detta, slösade den bort sin egen tid. När den väl börjat gunga, kunde ingenting få den att sluta — aldrig någonsin upphörde den med gungandet med mindre än att den fann sig huvudstupa liggandes över personen som suttit i den. Det var det enda som kunde få den att ta sitt förnuft till fånga.
Jag hade kommit på besök och visats in i det tomma vardagsrummet. Gungstolen vaggade inbjudande emot mig. Jag anade aldrig att det var en amatör-gungstol. Jag var ung på den tiden, med tilltro till den mänskliga naturen och föreställde mig att, vadhelst än en man kunde företa sig utan kunskap eller erfarenhet så skulle ingen vara tillräckligt dåraktig för att försöka sig på gungstolsmakeri.
Jag satte mig i den på ett lättsinnigt och oförsiktigt sätt. I nästa ögonblick betraktade jag rummets tak. Jag gjorde instinktivt en rörelse framåt. Fönstret och en sekundsnabb glimt av de trädklädda kullarna i fjärran försvann ur mitt blickfång. Mattan blixtrade förbi mina ögon och jag fick syn på hur min ena sko försvann under mig, i en hastighet av omkring 200 miles per timme. Jag gjorde ett desperat försök att få återse dem. Men jag tog nog i för mycket. Jag såg hela rummet på en gång, alla fyra väggar, taket och golvet, allt samtidigt. Det var som en uppenbarelse. Jag såg husets piano upp och ned, och återigen blixtrade mina skor förbi, denna gång över huvudet på mig, med sulorna uppåt. Aldrig tidigare hade jag befunnit mig i en ställning där mina egna skor spelat en så framträdande roll. I nästa ögonblick förlorade jag skorna ur sikte och landade på mattan med huvudet först. I samma stund slog något till mig i korsryggen. Förnuftet sade mig, när jag åter kommit till sans, att det måste ha varit gungstolen.
Idag den 14 juni minns jag också en av våra stora musikbegåvningar som gick bort i en dykolycka för exakt två år sedan, Esbjörn Svensson. Esbjörn var en jazzens förnyare, precis som Jan Johansson som också dog i en olycka alldeles för ung, och Times Online rankade Esbjörn Svensson Trios album Live in Hamburg som 00-talets bästa jazzalbum.
Kiruna-hambo
Raggie blev en stor idol för många unga män med musikerdrömmar. Av någon beskrivs han som ”otroligt stor, en av de allra bästa och mest kända dragspelarna i hela västvärlden." Han och brodern Oskar turnerade tillsammans, till en början oftast på cykel. I en tidningsintervju klagade turnékollegan Spel-Olle: ”Vi hade alltid motvind och uppförsbacke”. Det skulle dock bli bättre och turnerandet sköttes senare per motorcykel med sidovagn innan bilen tog över.
Raggie grundade sedemera en liten dragspelsfabrik på Söder som sysselsatte sju-åtta gubbar under drygt tjugo år. Storsäljaren var modellen Raggie Special. Han gjorde även ett kortlivat försök som skivbolagsdirektör och gav på sitt egna märke Sundquist ut en handfull skivor i januari 1921. Dessa rara inspelningar är idag hett eftertraktade av samlare.
Och vad har då Ragnar Sundquist med Bråddjup att göra? Inte mycket mer än att han skrev och spelade in en melodi som hette Kiruna-hambo. Råkar någon känna till historien kring denna melodi så tar jag tacksamt emot allt jag kan få. Det finns för övrigt även en Tornedalshambo i Sundquists låtkatalog. Det verkar som om den gode mannen av någon anledning hyste en viss förkärlek för våra nordliga trakter.
Varsågoda! Kiruna-hambo med Ragnar "Raggie" Sundquist och hans kvintett:
Ómar den mångsidige
Här kan du få en hum om hur det såg ut (Du behöver bara titta till 1:25, sedan kan du trycka på paus)
Du som nu fängslades av den tunnhårige mannen som twistade mellan 0:21 och 0:28 är inte ensam. Det har strömmat in frågor från läsekretsen om denne man. Man vill veta vem han är och vad det egentligen blev av honom. Självklart har Bråddjups nöjesavdelning svaret.
Den rockande mannen är ingen mindre än islänningen Ómar Ragnarsson och sången Limbó - rokk - twist från 1963 kan man om man har en isländsk IP-adress beställa via länken här ovan.
Ómar Ragnarsson föddes 1940 och är inte bara underhållare utan kom sedemera även att bli nyhetsreporter och -fotograf, politiker och miljöaktivist. Han bildade 2007 partiet Íslandshreyfingin – lifandi land (Isländska rörelsen - levande land) och partiet skulle ha fått tre parlamentsledamöter vid valet 2007 om inte lagarna hade ändrats innan valet. Man kom inte upp i de fem procenten som krävdes. Partiet gick sedemera upp i den Socialdemokratiska alliansen (SDA)
År 2006 utsågs Ómar Ragnarsson till Årets man på Island, före fint folk som bloggare och musiker vilket framgår av följande passage: Ómar Ragnarsson fréttamaður var í dag valinn maður ársins í árlegri kosningu þjóðarinnar á Rás 2. Fram kemur á vef Ríkisútvarpsins að Ómari hafi fengið um fjórðung greiddra atkvæða í kosningunni en á eftir honum komu bloggarinn Ásta Lovísa Vilhjálmsdóttir og Magni Ásgeirsson tónlistarmaður. Bra gjort Ómar!
En av strängarna på Ómar Ragnarssons lyra är att han alltså är en hejare på att fotografera. Han har bland annat tagit en del vidunderliga flygbilder på vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökli. Somliga av dessa kan du beskåda här
Jag måste också rekommendera Ómars blogg. Där kan du läsa om vad Ómar har för sig och du hittar också en trevlig spelare, tónlistarspilari, där du kan lyssna på en del nyinspelningar där denne mångsidige islänning bevisar att han ännu vid sjuttio års ålder rockar fett. Det är väl häpnadsväckande att den twistande mannen från Nattsudd kom att få ett så spännande liv. Men det är inte svårt alls att förstå varför han blivit en så välkänd personlighet i det lilla öriket. Hans son, Þorfinnur Ómarsson, är för övrigt också en välkänd mediefigur på Island. Bland annat var han VD för Islands filmcenter under några år och för närvarande leder han det dagliga magasinet Ísland í dag på kanalen Stöð 2
Jag avslutar med ett vackert porträtt och en gammal rocklåt från förr: (dvs 1961) Sveitaball. Rock on Ómar!
Fan-klubb
Vi har i alla fall fått lite färg i ansiktet idag. Enär storasyster stod på scen under nationaldagsfirandet hade jag och pojkarna en fan-klubb. Manifesterades genom att vi lät måla fanor på våra kinder.
Kung Chulalongkorn av Siam
Kung Chulalongkorn den femte av Siam hette som bekant egentligen Prabat Samdetch Fra Paramindro Maha Chulalongkorn Patindro Tepa Maha Mongkut Pra Chula Chom Chlao Chasya Hua, och hyllas än idag som det moderna Thailands stora landsfader. Under Chulalongkorn avskaffades månggiftet, slaveriet och dödsstraffet, en modern administration introducerades och utbildningsväsendet förnyades.
Av Oscar II blev Chulalongkorn inbjuden att besöka världsutställningen i Stockholm år 1897. Vid mottagandet å Logårdstrappan spelades för övrigt den allra första svenska filmsnutten in: Konungens af Siam landstigning vid Logårdstrappan.
I Tuolluvaara utanför Kiruna upptäckte Hjalmar Lundbohm en malmfyndighet ungefär samtidigt som Konungen af Siam besökte vårt land. Den största av malmkropparna fick namnet Chulalongkorn. Då Tuollaborna som några årtionden senare kom att jobba nere i gruvan, TGA, hade vissa problem att uttala den exotiske konungens namn, blev det istället "Tjolalonken". (De övriga malmkropparna fick de något alldagligare och mer lättuttalade namnen Siam, Emil, Bråk, Bak samt Kurt.)
Och så har vi då detta med den Thailändska paviljongen i Ragunda. Det är den enda av sitt slag utanför Thailand, och den är alldeles... alldeles... underbar! En orgie i bladguld, tinnar och torn som byggdes hundra år efter den store konungens besök. Byggnaden är 26 meter hög inklusive den höga kungaspiran med ytterst prålig lotusblomma på toppen. Invändigt ser vi bland alla sagolika blomsterdekorationer, även en bronsstaty av Chulalongkorn i naturlig storlek.
Den omgivande parken med vattendrag och små vackra broar bidrar också till den harmoni som präglar hela paviljongen. Åk dit och begapa denna besynnerliga sevärdhet och passa samtidigt på att ta en sväng till Döda fallen som ligger en bit bort. Vild-Hussens misslyckade försök att skapa en timmerränna vilket tömde hela Ragundasjön och lämnade kvar en tömd älvfåra som idag erbjuder en vacker och spännande klättringstur där även de minsta kan vara med.
Redan under sin livstid kallades Chulalongkorn för Den Store, och på hans dödsdag den 23 oktober hyllas och äras han än idag för sin betydelse för landet. Ceremonier till hans ära genomförs över hela Thailand. Och även på den Thailändska paviljongen till kung Chulalongkorns minne i lilla Utanede i Ragunda kommun.
Uppblåsta Egon
43 000 timmar övertid
VM-minnen
Det året gick nämligen Kamerun som första afrikanska lag någonsin vidare till kvartsfinal, och Roger Milla var Primus motor. I kvarten föll man dock efter förlängning mot England. England ledde med 1-0 när Milla kom in i matchen och i princip vände på egen hand till en 2-1-ledning för Kamerun innan England kunde kvittera. I förlängningen vann som sagt England, men det var ändå utan tvekan Roger Milla som gjorde denna match minnesvärd. "Kungen av VM" kallades han och hyllades som stor hjälte hemma i Kamerun.
Vi som såg Milla i aktion minns särskilt tydligt hans målgest; att dansa med hörnflaggan. Det var sannerligen en frisk fläkt för oss som var vana vid Ipswich, Queens Park Rangers, Elfsborg och Örgryte. Där var man liksom inte lika dansanta av sig om man så säger.
Varsågoda; Roger Milla: